Közélet, hírek

Eltérő beállítottság, egyforma elhivatottság - Viszlai József és Janik Ottó

2017.07.18. 13:00

Ebben az esztendőben a legendás Csonka professzorról elnevezett díj alkotópáros kategóriájára a kuratórium a már 44 éve együttműködő Viszlai Jószef okl. építészmérnököt és Janik Ottó okl. építőmérnököt tartotta érdemesnek. Bodonyi Csaba DLA a Csonka Pál emlékérem 2017-es átadásán elhangzott laudációja következik.

Mindketten Miskolcon élnek és dolgoznak. Együttműködésük nem alkalmi, hanem hosszú távú és folyamatos, kissé romantikus is. Fiatalos korukat cáfolva, szakmai kapcsolatuk és közös történetük már 44 évet számlál. Azonos érdeklődésük, koruk, s a sors 1973-ban, osztálytársként hozza össze őket a Miskolci Kós Károly Építőipari szakközépiskolában, ahonnan mindketten építészként tanulnak tovább. Janik Ottó a Debreceni Ybl Miklós Műszaki Főiskola Építőipari Karán, Viszlai József a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán végez. Ezt követően Viszlai József az építész Mesteriskolán, Janik Ottó a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karán tanul tovább. Tanulmányaikat befejezve, pályakezdőként mindketten újra Miskolcra kerülnek az ÉSZAKTERV-be, az akkor alakult, fiatalokat tömörítő „Miskolci Műhelynek” is nevezett E-irodába, mely biztos szakmai hátteret és munkát adott. Gyakorló éveik múltán itt kezdik máig tartó együttműködésüket, itt válnak önállóvá és alkotópárossá. További történetük hasonló a Csete György – Dulánszky páros kötelékrepüléshez. Két eltérő beállítódású, de az épületalkotásban egyformán elhivatott és kreatív tervező 35 éven át rangos, s mindig kísérletező alkotások sorát hozza létre, melyekben az építészeti és szerkezeti gondolat szervesen ötvöződik.
Közös megvalósult alkotásaik teljes felsorolására, a referencialista bősége miatt nem vállalkozhatok, ehelyett érjük be egy válogatással, mint a Miskolci Városi Galéria kiállító főépülete, a Miskolci Makropolis, a Miskolci Egyetem főbejárata és új előcsarnoka, a Soproni és Miskolci Városháza, a miskolci Szinva Park nagyáruház, a diósgyőri és soproni labdarúgó stadionok rekonstrukciója, templomok és más középületek, csarnokok Miskolcon, Borsod megyében, Debrecenben, Sopronban. A felsorolt, s a további, nem említett megvalósult épületekért Viszlai József Pro Architectura és Ybl Miklós díjat vehetett át. A megvalósult épületek mellett közösek a tervpályázatok, a még megvalósulatlan tervek, melyek közül együttműködésük szempontjából is ígéretesek: a parádsasvári lombkorona kilátó, ill. az Eger-előhegyi kilátó tervei. 

A közös iskolapadon, értékrenden alapuló együttműködésük nem eseti haszonelvű, nem üzleti, hanem értékelvű, szellemi és baráti jellegű, így hatékony is. Fél szavakból értik egymást.
Egy kívánság: Viszlai József és Janik Ottó alkotópáros együttműködése nem befejezett, folytatásáért hivatásunk nevében szurkolunk, hogy legyen hosszú távú, s legyenek megbízásaik. Kívánjuk, hogy teljesüljön Németh László véleménye: „A jó munkát munkatérrel kell jutalmazni”.

S még egy kérés. Ahogyan az Ő párosuk az előző generáció példáján nyugszik, úgy ők is gondoskodjanak tanítványokról, generációs kötelességként neveljenek leendő fiatal alkotó párosokat, s ezzel még jobban kiteljesítve Csonka professzor szellemi hagyatékát.

Gratulálok Viszlai József és Janik Ottó megérdemelt közös díjához, hozzánk hasonlóan legyenek büszkék eddigi együttműködésükre, s az elhangzott kívánsághoz és kéréshez, azaz a folytatásához legyen inspiráció ez a megtisztelő elismerés.

Gratulálok! További sikeres együtt-munkálkodást!

Miskolc, 2017. július 4.

Bodonyi Csaba DLA