Közélet, hírek

Elkészült a főváros legújabb sportlétesítménye: készen áll a januári Európa-bajnokságra a Multicsarnok

2021.12.17. 16:46

Befejeződött a Budapesti Multifunkcionális Sport- és Rendezvénycsarnok építése a IX. kerületi Üllői út és a Gyáli út által közrefogott területen, a népligeti autóbusz-pályaudvar mellett. Az 50 000 négyzetméter belterületű csarnok sportesemények, kiállítások, konferenciák helyszínéül szolgál majd, elsőként a január 13-án kezdődő férfi kézilabda Eb egyik otthona lesz. Az aréna környezetében 15 hektárnyi gondozatlan területet alakítottak át parkos zöldterületté, illetve térkővel burkolt köztérré.

A közel 30 sportág befogadására alkalmas sportcsarnok a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) beruházásában épült, tervezése Skardelli György – KÖZTI Zrt. nevéhez kötődik, a kivitelezést fővállalkozóként a Market Építő Zrt. végezte. A Multicsarnok 20.022 fő befogadására alkalmas.

A létesítmény a Design & Build konstrukcióban épült, amely megadta a beruházó számára azt a biztonságot, hogy a gazdaságos kivitelezés szempontjait is szem előtt tartó, körültekintő és átgondolt tervezés után a lehető legrövidebb idő alatt és a leghatékonyabban zajlott le a beruházás megvalósítása. A tervezők és a kivitelezők folyamatosan összedolgoztak, figyelembe vették egymás véleményét, tapasztalatait, vállalt határidőit. 

Ezek voltak a fontosabb mérföldkövek

A kiemelt kormányzati beruházásként épült modern csarnok építése 2019 szeptemberében kezdődött meg egy 150.000 négyzetméter területű telken. A területen korábban egy régi laktanya állt, amely elbontásra került az építési munkálatok megkezdése előtt. 2020 nyarára elkészült a csarnok 8 lépcsőháza, és elkezdődött a lelátók szerkezetének kialakítása is. 2020 októberében már a tetőszerkezetet építették, 2021 januárjában pedig az aréna külső burkolatát helyezték fel. Idén márciusra a létesítmény szerkezetkész volt, május végén pedig bezárult a létesítmény – teljes befedésre került a szerkezet.

A sportcsarnokba 45.000 köbméternyi monolit vasbeton-szerkezet és 15.000 köbméter előregyártott vasbeton került beépítésre. Az épület szerkezetét 485 darab delta-beam gerenda támasztja meg.

Az épület acélszerkezete 4.400 tonnát tesz ki, a csarnok legmagasabb pontja 40,5 méter, az acélszerkezet alsó síkja 27,1 méternél található. Egy-egy tartógerenda akár 5-7 tonna súlyú színpadtechnikai terhet is elbír. A Multicsarnok tetőfelülete 14.100 négyzetméteren terül el.

A homlokzati burkolat 17.500 négyzetmétert tesz ki, a homlokzatvilágítást közel 2900 darab RGBW lámpatest és 150 darab kültéri elosztó berendezés alkotja, a lámpatestek pedig külön-külön vezérelhetők. A homlokzati LED-fal teljes felülete 580 négyzetméter, melyhez több mint 10.400 különböző hosszúságú LED-pálcikát használt a kivitelező – ezek alakja egy fejére állított csonkakúp. A külső fényeket 2800 darab világítótest és 3300 méter hosszú LED-csík biztosítja. A csarnokba 700 négyzetméter felületű kivetítőt helyeztek el.

Néhány szó a designról

A Multicsarnok közepén helyet kapó, négyoldalú óriáskijelző, az úgynevezett „CUBE" összesen 216 négyzetméter felületű, súlya pedig 14.600 kilogramm. Az esemény jellegétől függően többféleképpen használható: fontos tulajdonsága, hogy teljesen leengedhető, de akár maximálisan visszahúzható az acélszerkezetbe is. A rajta megjelenő tartalom minőségét a több mint 14 millió pixel biztosítja.

A Multicsarnok bejárati aulájában függő LASVIT-csillár egészen Csehországból utazott hozzánk, a lámpatestet összesen 848 darab egyedileg megvilágított, kézzel fújt üvegcső alkotja. A teljes installáció mintegy 3.000 kilogrammot nyom és 13.800 kilogrammnyi acélszerkezet tartja.

A csarnokban elhelyezett székek egy lengyelországi, meglévő széktípus egyedi továbbfejlesztéseként születtek meg.

A design részét képezik az egyedi gyártású lamellás pultok is – a három darab lamellás pultot összesen 450 darab eltérő méretű és formájú, egyedileg vágott lamella alkotja.

Sport, koncertek, kiállítás – mindezekre alkalmas a csarnok

A létesítmény először a 2022. január 13-án kezdődő magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda EB fő helyszíne lesz, de méretéből adódóan nemcsak kézilabda-mérkőzéseket, hanem akár jégkorongmérkőzést is tarthatnak benne. Mivel paraméterei a teremsportágak számára is megfelelőek, így akár tenisz-, korcsolya-, küzdősport-, kosár-, röplabda- és tollasmérkőzések, súlyemelés, vívás, torna, sőt egyes lovas és motoros versenyek számára is alkalmas.

Műszaki megoldásai miatt kifejezetten magas látogatottságú események szervezésére is lehetőséget ad a csarnok, így nagyszabású koncertek, konferenciák, kiállítások, rendezvények befogadására is alkalmas. A létesítmény környezetében a sok éve gondozatlan 15 hektárnyi terület gondozott zöldfelületté vált, több száz növényt, padokat, ülőalkalmatosságokat telepítettek.

 

Az új multicsarnokról hamarosan részletes épületbemutatót is publikálunk.