Közélet, hírek

Elindult az Építőművészeti tanulmányok központi digitális tárhelye!

2020.01.06. 11:43

Építészetelméleti szövegek, oktatási anyagok, kéziratok és építész mesterek munkásságát bemutató videókat érhet el minden érdeklődő a januárban elindult Központi digitális tárhelyen.

Az NKA Építőművészet Tagozatának felkérésére és pályázati támogatásával a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ), mint az építész szakma reprezentatív művészeti szervezete vállalta fel magára azt az értékőrző feladatot, hogy a saját honlapján felületet biztosít az NKA Építőművészet Kollégiuma által támogatott alkotói kéziratok (NKA101102/100) és publikálható szakmai beszámolók (NKA101104/100) közzétételére, illetve azon kéziratok megjelenésére, melyek alkotói korábbi NKA támogatásban részesültek és szerzőik hozzájárultak a közléshez. A közzétett anyagok szerzői jog védelem alatt állnak.

A MÉSZ a hazai alkotó építészek első számú közhasznú egyesülete, az Union International des Architectes (Építészek Nemzetközi Szövetsége, UIA) tagja, és hazánk képviselője. Tagjai a magyar építészet szakmailag elismert személyiségei, akik magas színvonalon végzik alkotó munkájukat, és tehetségükkel, tudásukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy az építészet nemzeti kultúránk szerves részévé váljon. Az önkéntes tagságon alapuló szakmai, társadalmi szervezet történelmi feladata és célja, hogy építészeti örökségünket, építészettörténeti emlékeinket ápolja és a társadalom számára láthatóvá, érthetővé tegye a példaértékű építészeti értékeinket. Az épített környezet minősége és vizuális kulturánk javítása érdekében a MÉSZ aktív szerepet vállal a szakmai közéletben. Eredményesen tevékenykedik a közművelődés támogatása keretében az építészeti alkotások hazai és külföldi megismertetése, az építészeti és környezeti kultúra fejlesztése és terjesztése előmozdítása terén. Véleményt nyilvánít a minőségi épített környezet érdekében, és lehetőséget teremt az építész szakma számára, hogy a magas színvonalú, alkotó munka megbecsült és példaértékű eredményei elismertek legyenek.

Bővebb információ a MÉSZ oldalán és Titkárságán kapható. A szerkesztők a titkarsag@meszorg.hu címre várják a további anyagokat.

szerk. fzs.