Helyek/Köztér

Elindult a skanzenvonat

2009.03.28. 20:12

Egy uniós kiemelt projekt, ami sikerült: Európa leghosszabb, múzeumon belül futó vasúti pályáján április 8-tól közlekedhetünk a szentendrei skanzenben. A bejárati épület a mezőhegyesi vasútállomás pontos másolata.

A szentesi járműjavítóból érkezett Budapestre a felújított BCmot 422-es motorvonat, amelyet az 1924-es nagy fejlesztési hullámban terveztek. A skanzenvonatot műszaki, ipartörténeti szempontból Valkai Csaba, a szentesi Vasúttörténeti Alapítvány munkatársa, nyugdíjas szentesi vasutas és vonatrestaurátor mutatta be. Valkai csaknem teljesen egyedül építette újjá az 1932-ben gyártott, háromtengelyes motorkocsit a szentesi MÁV-fűtőházban.

A skanzenhez, amely 18. század második felétől a 20. század első feléig terjedő korszak magyarországi településformáit, épületeit és lakóinak életmódját mutatja be, muzeológiai szempontból kitűnően illik a vasút, mondta el a március 26-i sajtótájékoztatón Dr. Cseri Miklós, a skanzen főigazgatója. „A Szabadtéri Néprajzi Múzeum küldetésének megfelelően hozzájárul egy ipari műemlékjármű megőrzéséhez és működtetéséhez” - tette hozzá. Még a vasúti pályaépítésnél használt korabeli síneket is szinte manufakturális jelleggel, kézi erővel fektették le (a kitérők kivételével).

A Közép-magyarországi Operatív Program keretében megvalósult beruházásnak köszönhetően a skanzenvonat Európa leghosszabb, múzeumon belül futó normál nyomtávú vasúti pályáján 2,2 km-es vonalon halad majd. Öt megállóból érhető el a 60 hektáron elterülő hét tájegység. A vonatot a Vasúttörténeti Park üzemelteti, biztosítva a korhű öltözékben dolgozó kiszolgáló személyzetet, vagyis a masinisztát és a kalauzt. A legfeljebb 15 km/h sebességgel közlekedő motorkocsi mintegy fél óra alatt teszi meg az utat száz utasával a vasútállomástól a végállomásig, majd elindul vissza.

A restaurálás során a vonat egyes részleteit aprólékos munkával állították helyre. Az ülések kárpitozása, a fapadok, a csomagtartók, a bádogból készült feliratok is mind-mind megegyeznek a harmincas években használtakkal.

A skanzenvasút végállomása egy alföldi mezőváros, Mezőhegyes jellegzetes állomásának hiteles másolata. A monarchia korszakának hangulatát idéző épület lesz a múzeum új bejárata, számos látogatóbarát szolgáltatással. Itt kap helyet az információs szolgálat, a csomagmegőrző, pelenkázó, kerékpár-tároló és a jelentősen kibővült parkoló, valamint egy ajándékbolt és kávézó.

forrás: Szabadtéri Néprajzi Múzeum