Közélet, hírek

ELI alapkőletétel

2014.02.10. 10:31

Február 6-án csütörtökön ünnepélyes külsőségek közepette lerakták az ELI épületének (építésztervező: Szőkedencsi Géza) alapkövét Szegeden.

Az ELI (Extreme Light Infrastructure) a világ első olyan kutatóközpontja lesz, ahol a fény és az anyag alapvető kölcsönhatásait a lehető legrövidebb időtartamos, attoszekundomos fényimpulzusok segítségével lehet majd vizsgálni. A rendezvényen megjelent Orbán Viktor miniszterelnök úr, Pálinkás József úr, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszterasszony, Lehrner Lóránt úr, az ELI Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Dr. Botka László úr, Szeged város polgármestere, Prof. Dr. Szabó Gábor úr, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Jonathan Knott úr, az Egyesült Királyság nagykövete, valamint számos más, prominens személyiség. Lehrner Lóránt igazgató és Orbán Viktor miniszterelnök úr beszédében egyaránt kiemelte, hogy a kutatóközpont megépülte és a jövőben hozzákapcsolódó tudományos park, mint "tudásváros" új korszakot nyit a Tisza parti város életében. "Szeged minden bizonnyal fölkerül a világ innovációs térképére" - mondotta Orbán Viktor.

A tegnappal elkezdődött egy új tudástér megvalósítása, amely meghatározó lesz nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye, a Dél-Alföld és a hármas határ térségének számára az eljövendő évtizedekben. Az örömben üröm, hogy az alapkőletétel ünnepségén magáról az épületről szó sem esett, és az építésztervező, az alkotó nevét meg sem említették.

Palánkai Tibor