Közélet, hírek

Elhunyt Üveges Gábor képzőművész

2020.12.18. 14:29

A BME Építészmérnöki Kar Rajzi és Formaismereti Tanszékének docense váratlanul, rövid betegség után hunyt el életének 64. életévében.

Üveges Gábor 1957-ben született, 1976-ban a Képző és Iparművészeti Szakközépiskolában érettségizett festő szakon. Ezt követően a Magyar Állami Operaházban volt díszletfestő, majd 1980 és 1985 között lett a Magyar Képzőművészeti Egyetem Festészeti Karának hallgatója, ahol Gerzson Pált valhatta mesterének. 1989-től a Budapesti Művelődési Központ rajzműhelyének vezetője volt, majd 1996-tól kezdte meg oktatói tevékenységét a BME Építészmérnöki Karának Rajzi és Formaismereti Tanszékén. Munkásságát az építészet és képzőművészet közötti párhuzamok feltérképezése határozta meg, több kitüntetéssel, köztük Szentkirályi Zoltán-díjjal is elismerték, fiatal építész növendékek meghatározó tanár alakja volt. 2012-es FOLDING című kiállításáról az Építészfórum bővebben is beszámolt.

„Tanítványai szerették, nagyra értékelték nyitottságát, szakmai felkészültségét és önzetlen segítőkészségét.

Tanszékünk minden tagja igaz és szabad gondolkodású tanárként, nemes barátként, tiszteletbeli építészként őrzi tovább a szívében emlékét. „

– olvasható a Tanszék közleményében.