Közélet, hírek

Elhunyt Kévés György Ybl- és Kossuth-díjas építész

2024.03.11. 09:42

89 éves korában elhunyt Kévés György Nemzet Művésze címmel kitüntetett Ybl- és Kossuth-díjas magyar építész, a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

 

Könnyed formák, kreatív funkcionalizmus, természetközeliség. Mindez egyszerre jellemzi Kévés György épületeit, aki tervezett irodaházat, minisztériumot, csigaház formájú nyaralót a még beépítetlen Mátyás-hegyen, tökházat Esztergomban, de társasház-együtteseket és családi házakat is.

Kévés György 1935. március 20-án született Veszprémben. Apja korai (1937) halálát követően anyjával, nővérével és ikertestvérével éltek együtt Székesfehérváron. Háborús menekültként iskoláit Székesfehérváron, Budapesten, Kassán, Jászón, Tökön, Zsámbékon majd Sopronban végezte. 1956-ig egyetemi tanulmányait Sopronban, majd dr. Kiss Tibor műegyetemi professzor segítségével, a Budapesti Műszaki Egyetem építész karán járta. 1959-ben Budapesten szerzett diplomát. 

Szakmai pályafutása 

1959 és 1961 között az Agroterv, Éliti, majd 1961-től 1983-ig, 22 évig az Iparterv tagja, illetve „maszek" építész. 1983–tól 40 évig magán építészként tevékenykedik, emellett finanszírozással és generálkivitelezéssel is foglalkozik. 1959-től 64 évet töltött tervezői, oktatói, finanszírozói és generálkivitelezői státuszban. 

Pályafutása alatt oktatott a Budapest Műszaki Egyetem középület, ipar, épületszerkezeti tanszékén, 1974 és 1984 között pedig a Mester Iskola vezető építésze, valamint konferenciák szervezője. 1983-ban New York-ban szervez konferenciát, 1992-ben pedig meghívott professzor St. Louis-ban (USA), a Washington Egyetem építész karán. Hazai és nemzetközi pályázatokon is részt vesz, melyek között szerepel egy bécsi irodaközpont, a párizsi Pompidou-központ és körülbelül 100 hazai építész pályázat Tarnai István építész barátjával közösen.

Fontosabb épületei

Jelentősebb építészeti munkái közé tartozik az 1963-ban készült székesfehérvári KÖFÉM bejárati épületcsoport és irodalaboratórium, valamint az 1966-os Ganz villamossági – Kohó és gépipari minisztérium Budapesten. 1969 és 1983 között cellás rendszerű könnyűszerkezetes építési rendszereket, és ezzel épült épületeket tervez, köztük iskolákat, óvodákat, irodákat és laboratóriumokat. 1998 és 2007 között készíti el az Orczy Városközpont 10 épületének és városrendezésének építészeti tervét, de a generálkivitelezéséért és finanszírozásáért is ő felel. 1966-ból származnak a budapesti, XI. kerületi Meredek utcai teraszházak, az első körülbelül, 40 darab magyar teraszház Budán, melynek tervezését és kivitelezését maszek vállalkozásán keresztül végezte. 1969-ban készülnek el az Új Gazdasági Mechanizmus épületei: Esztergom étterem és kultúrház, a Vári (Szentháromság téri) lakóház, a Győri acél öntöde stb. 2010 után Kínában magyar zeneakadémiát, Newark-ban (USA) Hilton hotelt és konferenciaközpontot tervez.

Az utóbbi időben a saját maguk által alapított EMKE (Építészek, Mérnökök, Képzőművészek Egyesülete) tagja volt. 1999-től az általuk tervezett és épített Orczy városközpontban dr. Udo Kultermann professzor javaslatára Építészet és Művészet címen galériát, valamint félig föld alá süllyesztve kokárda, katakomba, kápolna címen kápolnát üzemeltetett.

Kévés György 2024. március 9-én hunyt el.

Forrás: MMA / MÉSZ