Közélet, hírek

Elhunyt Arató György építész

2021.11.03. 13:03

November 1-jén elhunyt Arató György, aki egykor Salgótarján, majd Budapest XX. és XIII. kerületi főépítészeként is tevékenykedett. A többek között Főépítészi Életmű Díjjal és Budapestért díjjal is kitüntetett építészt életének 70. évében érte a halál. 

Ahogy a XIII. kerületi önkormányzat közösségi oldalán lévő bejegyzésben is olvasható, Arató György 1952. szeptember 6-án született Budapesten. Építészmérnöki diplomáját 1978-ban a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte, pályafutását tervezőként, a Városépítési Tudományos és Tervező Intézetben kezdte. 1982-ben Salgótarján, majd Budapest XX. kerületének főépítészeként tevékenykedett. 2000-ben az IVG Immopark Kft. projektmenedzsereként fővárosi fejlesztések előkészítésén dolgozott. 2003-tól 2015. évi nyugállományba vonulásáig a XIII. Kerületi Polgármesteri Hivatal főépítésze, 2019-ig a kerületi tervtanács vezetője volt.

Kerületi főépítészként egyik kezdeményezője volt a XIII. Kerületi Értékvédelmi Támogatás pályázat kiírásának és a kerületi szökőkút programnak. Munkásságához kötődik számos kerületi tervpályázat kiírása és lebonyolítása: a volt Angyalföldi Hőerőművel, a Radnóti Miklós Művelődési Központtal, a lebontásra ítélt Volga szálló területével, valamint az 1897-ben épült Angyalkert óvoda felújításával kapcsolatos tervpályázatok.

Főépítészként jelentős mértékben járult hozzá a XIII. kerület mai városképi arculatának létrejöttéhez. A Marina part lakópark, az Árpád híd pesti torkolatánál kialakított irodaépület-együttes, a Váci út kerületi szakaszán és környezetében, valamint a Kassák Lajos utcában végrehajtott fejlesztések mind magukon viselik főépítészi igényességét, a fejlesztőkkel és a beruházókkal kialakított szakmai együttműködésének eredményeit. Nevéhez köthető a kerület két új sétálóutcájának kialakítása, valamint a Pozsonyi út déli szakaszának rekonstrukciója. Főépítészi tevékenységének eredményeként számos díjban és elismerésben részesült a kerület. Értékteremtő életútjának elismeréseként 2015-ben Főépítészi Életmű Díjjal, 2020-ban Budapestért díjjal és a XIII. kerületi Építészeti díjjal tüntették ki.

A család értesítése alapján Arató György temetése 2021. december 13-án, hétfőn 12 órakor lesz a Farkasréti temetőben. A szertartáson azon pályatársai is elbúcsúzhatnak tőle, akik ismerték, kedvelték, tisztelték.

Forrás: XIII. kerület - Budapest