Közélet, hírek

Eladó Makovecz Imre egykori háza

2019.05.22. 11:41

Ha van 250 milliója és szeretne Buda egyik legreprezentatívabb kerületében, Kútvölgyben lakni, és nemcsak elismeri, de szereti is Makovecz Imre építészetét, a játékos, girbe-gurba, ide-oda indázó formákat, a sok faszerkezetet és a tágas tornácokat, no meg az erdő közelségét, akkor ezt az ingatlant önnek találták ki. Eladó ugyanis az építész által harminc éve-tervezett-felújított családi ház a XII. kerületben. 

”Makovecz-rajongók figyelem! A sztár-építész által saját családja részére 30 évvel ezelőtt felújított ház eladó! Tágas terek, 4 és fél szoba, két fürdő, konyha, nagy terasz, jellegzetes ívek, oszlopok, dús faanyaghasználat. Tárolók, garázs, intim kert, minden, amiről Ön is álmodik! Irányár: 250 Millió Ft.” Ezzel a szöveggel hirdeti az egyik ismert budapesti ingatlaniroda azt a házat, amit Makovecz Imre 30 évvel ezelőtt tervezett, illetve újított fel egy meglévőből a családjának. 

A XII. kerületi György Aladár utcában található, a hivatalos ingatlanos adatlap szerint 250 mterületű ingatlan egymillió forintos négyzeteméter árról indul, paramétereit tekintve öt, illetve négy és fél szobás, két fürdőszobával, 36 m2-es terasszal, udvarral, kerttel rendelkezik, napfényes, stílusa egyéb. (!) A telek területe 1008 m2-es, a ház kazánfűtéses, a belmagasság az ingatlanlap szerint hat méter, ami ismerve Makovecz tágas belterek iránti affinitását, a megemelt, égbe törő nappalikat, csarnokokat és aulákat, nem is meglepő. 



A hivatalos Makovecz-ház azonban nem ez, hanem a szintén budai, a Városkúti út végén található, a Makovecz Központ és Archívum éltal gondozott, bástyaalakú, cseréptetős ház, melyet Makovecz élete vége felé épített, azonban 2011-es halála miatt új otthonát már nem élvezhette. 

Ez a 128-as busz végállomásánál található ház több szempontból is fontos alkotás a Makovecz-életműben. Ez volt az első lakóház, melyet magának tervezett — bár egy nyaralója korábban is elkészült Mártélyon a Tisza partján —, ugyanakkor ez volt az egyik utolsó épülete is. 2011-ban adták át, abban az évben, amikor az építész elhunyt.





A tervek szerint az idős házaspár otthona lett volna, gyermekeik közelében. Természetesen ide szánta saját dolgozószobáját is Makovecz Imre, és itt kapott helyet párja, Szabó Marianne textilművész, az MMA tagja műterme is.

A Makovecz-háznak hívott épület olyan, mint egy erőd vagy bástya, követi és kihasználja a terepadottságokat, ahogy a hajdan volt erődök tették. A védőfal érzést a saját tervezésű kerítés, a piros cserepek, na meg a lábazaton végigfutó virágmintasor oldja.

A működést a részben Makovecz Imre által alapított Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet látja el 2017 óta, 2018 januárjától látogatható az archívum és kiállítás, heti három alkalommal. 

Építészfórum