Épületek/Lakóépület

Egy kispesti Kádár-kocka újrakondicionálása

2022.11.18. 07:42

A magyarországi Kádár-kockákkal már egy korábbi tematikus héten sokat foglalkoztunk. Felújításuk, bővítésük sok kihívást jelent, pedig több százezer található belőlük országszerte, amelyeknek zöme egyre romló állapotú. A Rêve Abstraction tervezői egy budapesti kockaház bővítését és belső felújítását mutatják be. 

Magyarország szocialista Kádár-kockái országszerte mindenütt jelen vannak. Némelyikük geometrikus mintákkal van díszítve, míg néhány teljesen egyszerű, mint például a jelen projekt kiindulópontja. Mivel ez az épülettipológia egyfajta válasz volt a háború utáni lakásigényre, egy józan, masszív konstrukciókról van szó.

Egy ilyen épület felújítása nagy kihívást jelent. A szervezési logikát szem előtt tartva, kortárs beavatkozást létrehozni, ami nem mond ellent az eredeti ház mérsékelt jellegének/megszorításának, nem könnyű feladat.

Kontextualizáljuk egy kicsit az épületet. Ez a lakóház Magyarország fővárosa, Budapest külvárosában található, közvetlenül a Havanna lakótelep mellett. A Havanna háztömbjei előregyártottak, úgy mint az eredeti épületünk fő elemei, ami az előbb említett környéken elég gyakori. Bár napjainkra a családi házas negyed teljesen egyforma megjelenése megszűnik, a lakok módosítják az eredeti kubikus formákat.

Ideológiailag a cél a ház kitágítása volt, volumenében nem túlterjeszkedő módon, a kicsiny külvárosi parcella területéhez viszonyítva. Mit lehet hozzáadni egy ilyen józan elrendezéshez? Egy üvegházat! Itt találkoznak az igények és a válaszok a történetben. Egy esetleges zöldövezeti területen, ahol a telkek nem olyan nagyvonalúak, az épület bővítése könnyen túl terjedelmes építkezést eredményezhet. Itt is szűkös limiteket szabott a szabályozási terv.

Az üvegház-koncepció lett a megfelelő válasz, megfelelő orientációval. A zöld növényzet és a finom fény-árnyék játék, a kőburkolatra rajzolt absztrakt formákkal megnyugtató érzetet kelt a lakokban. A természetes kő használata tökéletes átmenetet teremt az építettből a természetesbe. Lényeges szempont volt az egyszerű geometriai formák megtartása és a semleges színek alkalmazása nagyobb figyelmet fordítva a részletekre és a kidolgozásra.

A felújítás lassan belopózott a belső terekbe is, először egy új bejárati tér formájában az átfogalmazott konyha mellett. Mivel egy zárt kockáról beszélünk, itt is nagyon fontosak voltak a világos színek es a fény beengedése. Egy praktikus tárolóhelyet mindig szívesen látunk minden háztartásban, akárcsak a jelen bejáratnál. Igényes asztalos munkával ez lett a ház új Joly Joker-e, pihenőpaddal és a tágasságot növelő tükörrel.

A konyhához a befoglaló forma adott volt, amely nem volt túl tágas. De még mindig lehetségessé teszi egy kényelmes főzési terület kialakítását. Itt kell megemlíteni, hogy a bőséges étkező és a jó öreg pince megoldotta a raktározási válságot. Így a klasszikus felső szekrényeket az egyik oldalról lel lehetett hagyni, és a természetes kőlapokat láttató, szellős, polcos kialakítás megvalósulhatott, míg a másik oldalon a zárt, falszerű tároló befogadja a szükséges kellékeket.

Így a tipikus magyar kocka újjáéled, megtartva az eredeti, jól használható arányokat, minőségi területekkel bővülve. A fenntartható természetes anyagok és a virágzó zöld környezet friss, kortárs hatást ad az épületnek, mégsem próbálva elrejteni eredeti jellegét.

Rêve Abstraction

 

Szerk.: Winkler Márk