Épületek/Középület

Egy lírai vörösréz könyvtár

2010.06.01. 11:19

A réz alkalmas akár formabontó ötletek megvalósítására is, végtelenül sok lehetőséget kínál a kreatív építészeti terveknek. Ivars Kalvans és Peteris Jajars által tervezett Parventa könyvtára különösen érzékletesen példázza ezt.

Egy Lettországban épült új könyvtár érzékletesen példázza a perforált vörösréz technológia nagy felületen történő, újító jellegű és különleges felhasználását úgy az épület külsőn, mint a belső terekben. Az épületterv egyedi eleme a lett népdalok atyjától, Krisjänis Baronstól származó  versidézet ötletes grafikai megjelenítése.

 

 

 

A lettországi Ventspils város két, egymástól jórészt független részre tagolódik, melyeket a Venta folyó választ el és egyetlen híd köt össze. A városban éppen ezért számos kulturális és sportlétesítményből kettő-kettő épül. A jobb parton fekvő városrész, Parventa most már új könyvtárral is rendelkezik, melynek különleges része az egyedileg perforált vörösréz kazettákból álló ívelt homlokzat. Az épületet egy rigai építésziroda, az Ivars Kalvans és Peteris Jajars vezette INDIA tervezte.

 

 

 

Írás a falakon
Az elképzelés az volt, hogy a lettek öröksége és hagyománya szerves része legyen egy modern épülettervnek. Mivel a vörösrezet Európában évszázadok óta használták már a legrégibb templomokon, múzeumokon és más fontos épületeken, a város képviselői ezt szerették volna viszontlátni a könyvtár falainak anyagaként. A megrendelést a Luvata Pori Oy nevű finn cég kapta, amely hírnevét a vörösréz építészeti alkalmazásával kapcsolatos szakértelmével, tapasztalataival és korszerű „Nordic Systems” termékeivel alapozta meg. Az egyedi perforálású rézkazetták tökéletesen megfeleltek az építész különleges igényének: elképzelése az volt, hogy egy lett népdal szövege kerüljön feliratként a könyvtár falaira. Valamennyi kazettát külön-külön gyártották, egyedi formatervüknek megfelelően. A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a perforációk elrendezését úgy kellett megtervezni, hogy a megfelelő sorrendben egymásra helyezve a kazetták kiadják a versszakokra tagolt szöveget.

 

 

 

A könyvtár modern megjelenése
A vörösréz alkalmazásában rejlő lehetőségeket maximálisan kihasználja ez a minden részletében modern épület. A homlokzat ívét könnyű volt kialakítani a réz hajlíthatóságának köszönhetően. A perforációs technológia ötletes felhasználása egyúttal modern küllemet kölcsönöz az épületnek, gazdagítva a vörösréz felhasználási módjainak választékát, Végtelenül sok lehetőséget kínál a kreatív építészeti terveknek, mivel a réz alkalmas akár formabontó ötletek megvalósítására is. Parventa könyvtára különösen érzékletesen példázza ezt.

A homlokzat kiképzéshez mintegy 750 m2 felületű 1,5 mm vastag vörösrezet használtak fel. A Luvata Pori Oy az e célra készen gyártott perforált kazettákat szállította az építkezés helyszínére, amelyeket a fővállalkozó Pilsbuve szerelt össze. Ez utóbbi feladat komoly kihívást jelentett, de a réz és az üveg társítása mindent egybevetve gyönyörű összhatást eredményezett. A háromszintes könyvtár alapterülete 1500 m2. Az építkezést 2008 áprilisában kezdték el és az idén nyáron fejezik be.

Projekt: Parventa Library, Lettország
Építészek: INDIA Architects, Lettország
Fővállalkozó és a rézmunkák kivitelezője: Pilsbuve

További hasonló projektek taláhatók a www.copperconcept.org weboldalon.