Design/Belsőépítészet

Egy kis Dolce Vita Budapest szomszédságában – NONNA desszertbár

2022.03.23. 07:55

Az olasz NONNA, vagyis nagymama nevet kapta Szada új desszertbárja, mely nappal cukrászdaként, este pedig bárként csábítja a vendégeket. A színes enteriőrt a TESTRA design tervezője, Tusán Eszter mutatja be.

A TESTRA design által tervezett NONNA desszertbár Budapest agglomerációjában, Szadán található. A régebben Dédi cukrászdaként ismert hely megtartotta az eredeti funkcióját, de emellett bár résszel is bővült. Ebből alakult ki a desszertbár elnevezés. Mindez működés szempontjából úgy nyilvánul meg, hogy a NONNA nappal a családokat célozza meg a süteményekkel és finom kávékkal, majd este inkább a város fiatalságát szolgálja ki. Pont, ahogy egy gondos nagymama tenné.

A megrendelők fő célja az volt, hogy felpezsdítsék a szadai életet, és az ott élő emberek a nap minden szakaszában magukba tudják szívni a Dolce Vita életérzést. Ez a kettősség a belsőben is jól látható. A vendéglátóhely egy régi parasztházból alakult ki, melynek a tornácát beépítettük, itt található a bár funkció, beljebb lépve pedig a cukrászda fogadóterébe jutunk. Ez a funkcióváltás a belső designban is megjelenik, míg a kiszolgálótérben pasztellszínekre festett, régi kopottas bútorok jelennek meg, addig a bár részben a kontrasztos árnyalatok és modernebb mobiliák dominálnak. De az utóbb említett térben sem feledkezhetünk meg a gyerekkorunkban sokat hallott Nonna szavairól: „egyél még kincsem, alig ettél valamit, ettől nősz nagyra".

A puha pasztellszínek lágy hatását, ami a falon és bútorokon jelenik meg, megtöri a régi cukrászdák padlóját idéző fekete-fehér padlóburkolat. Az ebben felfedezhető minta ihlette a NONNA logóját, amiben a két háromszög a dupla „N" betűt szimbolizálja, csak az egyikből már ki is haraptak egy falatot, mint egy ellenálhatatlan tortaszeletből. A többi grafikai elem is szervesen a belső designnal együtt alakult ki. A falra festett mesebeli dzsungel a gyermekkor képzeletvilágát idézi fel, ahol egy-egy növény habverővé változott az édes habcsókok láttán. Díszítő elemként szolgálnak még a korábbi cukrászdából maradt, régen használt kellékek a sütéshez, ilyen például a mozsár, üst, habverő. Ehhez a hangulatvilághoz illőn választottuk ki egy régiségboltból azt a padot, melyet központi helyre tettünk, és amely a NONNA egyik meghatározó színét kapta.

A hely különlegessége még, hogy a vásárló betekintést nyer a Nonna konyhájába, ahol a finom sütemények készülnek, ezzel is személyesebbé téve a helyet. A NONNA kinti terasszal is várja vendégeit, melyet könnyen egybe lehet nyitni a bár résszel, így kialakul a kint-bent érzés, mint régen a parasztházaknál a tornácon.
Kóstolj bele az édes életbe!

Tusán Eszter

Szerk.: Paár Eszter Szilvia