Nézőpontok/Tanulmány

Egy fecske nem csinál nyarat - díjnyertes koncepció továbbgondolva

2017.07.12. 11:13

2014-ben MÉD közönségdíjat nyert Kőrösi Emese gyümölcsfeldogozó üzem terve - az építészhallgató azóta egy TDK dolgozat formájában továbbgondolta a koncepciót. Célja volt megvizsgálni a tervezés helyszínét adó település jelenlegi működését, felmérni a hiányosságokat és a lehetőségekhez mérten választ adni rájuk az építészet nyelvén - törekedve rá, hogy a megoldás máshol is példaként szolgálhasson.

Bevezető

Témám egy koncepció, mely reflektálhat egy létező magyarországi település mindennapi problémáira. Célja megvizsgálni a Pécstől nem messze, délre található Görcsöny jelenlegi működését, felmérni a hiányosságokat és mindezekre választ adni az építészet nyelvén, mérten az adott lehetőségekhez.

A falu vezetésének köszönhetően nagyon nyitott és befogadó a közösség, így több kezdeményezés is megvalósulhatott az elmúlt években. A fejlesztések inkább a környezetvédelemben és a műemlékvédelemben voltak sikeresek, de a megélhetési gondokkal küzdők számára ez nem elég. Én olyan funkciót szeretnék létrehozni, amely lefedheti a munkanélküliséget, közösségépítő, gazdaságfejlesztő és mind emellett kulturális értékeket is képvisel. Esetleg példaként szolgálhat a hasonló gondokkal küzdő települések számára. Újra érvényt szerezhet gazdaságunk azon ágazata, mely az elmúlt évtizedekben elhanyagolttá és másodlagossá vált az iparosodás és a városiasodás következtében. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az itt élő emberek milyen fontos szerepet tölthetnek be, és mennyivel járulhatnának hozzá az ország működéséhez.
Személyes vonatkozások

A tervezési helyszín első bejárása után rengeteg kétséggel és félelemmel ugrottam bele a feladatba. Kihívásként éltem meg azokat a korlátokat, amikkel eddigi tervezési feladataim során nem szembesültem és azt, hogy építészeti gondolataimat olyan módon kell kifejeznem, hogy a falu jó értelemben vett egyszerű emberei is megérthessék, elfogadhassák és pozitívnak élhessék meg a változást.

Az építészet hatalmas felelősség, ennek tudatában kezdő lépésként a helyszínt kellett felfedezni és tüzetesen megismerni. Több alkalommal is kint jártam, így volt lehetőségem jó és rossz időben egyaránt bejárni. Sétáltam az utcákon, próbáltam magamat otthon érezni. Láttam idilli jeleneteket, és a falu polgármesterével Sz. Koncz Istvánnal többször is konzultálva rálátást kaptam a hiányosságokra.

Az építész alapvető feladata a szociális érzékenység, ezért nagyon sok tényezőnek kell megfelelni. Az összegzés után kialakult bennem egy érzés, amit szeretnék megteremteni és mindehhez választottam egy olyan üzemi funkciót, ahol szintén sok a kritérium és a vele kapcsolatos sztereotípia, amit nehéz lebontani, de egy érett társadalomban talán lehetséges.

A teljes dolgozat itt érhető el.

Kőrösi Emese