Design/Belsőépítészet

Égigérő Óvoda

2022.09.15. 07:16

A Ginkgo Architects és a MICROarchitects építészei közösen készítették el a Buda Part egyik újépítésű lakóépületének földszintjén elhelyezkedő alapítványi óvoda belsőépítészeti terveit. Egy szerkezetkész kubatúrába kellett elhelyezniük a négycsoportos, 100 fős óvodát, mely során a belső helyiségek fénnyel történő megtöltését tűzték ki célul.

A MOL 2018-ban keresett meg minket egy alapítványi óvoda létesítésének igényével. Az intézmény a Kopaszi-gát szomszédságában, a MOL Campus közvetlen közelében, egy 264 lakásos lakóépület földszintjén kapott helyet. A projektbe kerülésünk idején a földszinti ingatlan már szerkezetkész állapotban volt. Az építési engedélyben szereplő négycsoportos óvoda alaprajzi elrendezését – a tulajdonos és a leendő használók igényei szerint – a funkciók összevonásával, átszervezésével terveztük át. Az akadálymentesítés nem korlátozódott kizárólag a közösségi terekre, így teljes akadálymentességgel valósulhatott meg egy komplett óvodai csoportszoba, a hozzá tartozó vizesblokkal együtt.

A legnagyobb kihívást a helyszíni adottságok jelentették. A szerkezetkész kubatúra meghatározta a funkcionális mozgásteret, emiatt szűk keretek között kellett újragondolnunk a 100 fős óvoda működési rendszerét. Jelentős kötöttséget jelentett az eredeti zárt, közbenső folyosó, amit a merevítő falakban meghagyott 120 x 210 cm-es betonnyílások csak tovább korlátoztak. Eredetileg az óvoda funkciói erre a belső folyosóra voltak két irányból felfűzve. (Az épület külső határolófalai, külső homlokzati és bejárati kialakítása nem volt része a belsőépítészeti tervezésnek.)

Az elsődleges célunk volt a belső helyiségek felszabadítása és fénnyel történő megtöltése. A középfolyosó hosszoldalát – ahol csak a megmaradt vasbetonszerkezeti kialakítás engedte – kinyitottuk, üvegfalakkal fellazítottuk.

Az óvoda mindennapi használatát figyelembevéve a kicsik számára kialakított vizesblokkokat közvetlenül a csoportszobákhoz csatoltuk, így a vizeshelyiségeket rejtő menta “kavicsok" referenciaként jelenhettek meg a folyosón és a csoportszobákban is.

A "kavicsok" körül könnyed üvegfelületekkel szabadon hagytuk a teret, így a belső folyosó vizuálisan megnyílhatott a zöld óvodakert felé.

A hosszú folyosó monotonitását további öblösödésekkel lazítottuk. Míg a közlekedő egyik oldalán a "kavicsok" rávezetnek a csoportszobák előtti teresedésekre, “bejáratokra", addig a másik oldalon az öltözők kényelmes bővületei billentik ki a folyosó hosszanti térélményét.

Minden egyes csoportszobához saját öltözőterület tartozik, amelyeknél fontos szempont volt, hogy barátságossá, védetté tegyék a családok megérkezését. Ezt az érzést erősíti a folyosótól való térbeli leválasztásuk, az alacsonyabb belmagasság, az akusztikus burkolat, a melegszínű fafurnér hangsúlyos megjelenése. Ezzel a téri játékkal megmaradt a megérkezés és a közlekedés egyértelműsége, funkcionalitása, de a játékosan váltakoztatott menta és furnérfelületekkel vizuálisan és térbelileg is fellazulhatott a hosszú belső folyosó.

A csoportszobák egyik fő karakterét a nagy, udvarra néző üvegfal adta. Az álmennyezeti síkok változtatásával, bútorozással bizonyos fokig osztottuk ezt a teret, de alapvető célunk volt a nagyobb, flexibilisen használható térrészek szabadon tartása. A belső kialakításukban elsődlegesen a menta vizesblokkok színe dominál, ezt egészíti ki az egyes csoportszobákhoz kiválasztott egyedi színvilág. Ez a négy szín – a sárga, mályva, kék és zöld – jelöli minden csoport bejáratát és hangolja egyedivé a belső tereket. Ezek a színek a kör formával a játszóudvarba is kiköltöznek, összekapcsolva a kinti és benti tereket.

A megrendelőtől nagy szabadságot kaptunk a tervezéshez és a belső terek megformálásához. A kialakult bizalom mellett külön öröm volt számunkra, hogy a minél korszerűbb téri kialakítás minden szereplő számára fontos szempont volt.

Az összehangolt munkának köszönhetően az óvoda elkészült, és 2022 szeptembertől elkezdték a kis használók a birtokbavételt. Kíváncsiak vagyunk, hogyan telnek meg majd ezek a színes terek valódi nyüzsgő élettel.

GINKGO és MICROarchitects 

Szerk.: Hulesch Máté