Épületek/Irodaépület

Ég felé törő hullámok - Donau City Tower 1

2015.11.25. 15:00

2014-ben adták át a - maga 60 emeletével és 220 m magasságával - Ausztria legmagasabb épületét. A követlenül a Duna mellett tornyosuló, Donau City városrész jelképévé vált épületet a francia Dominique Perrault és a helyi Hoffmann-Janz ZT iroda tervezte. 

A DC Tower 1 fekete üvegekből álló homlokzatát a karakteres törések teszik egyedivé és jellegzetessé, miközben dinamizmussal ruházzák fel a másik három, nyugalmat árasztó sík homlokzatát is. A tervezett, 168 m magasságú második torony, a DC Tower 2 – melynek kivitelezése egyelőre még várat magára – a tervek szerint hullámzó felével fordul majd a megvalósult testvértorony azonos része felé, és ezzel válik majd teljessé a megálmodott egyedi és különleges megjelenés és látvány.

Az épület alsó szintjei egy négycsillagos, 253 szobás szállodának adnak otthont, mely a teljes épület hasznos felületének a harmadát foglalja el. A középső szinteken irodák működnek, míg a felső emeleteken luxuslakások kaptak helyet, melyekből pazar kilátás nyílik Bécs városára és a Dunára. A két legfelső szinten panorámaétterem, bár, valamint nyitott kilátóterasz várja a vendégeket.

A tervezők mind a beépített anyagok, minőségére, funkcionalitására és megjelenésére, mind pedig a homlokzat kialakítására vonatkozóan a legmagasabb igényeket támasztották a kivitelezők felé. A felhőkarcolók homlokzatának tervezésénél és kivitelezésénél speciális gyakorlatra van szükség, ugyanis ekkora építménymagasságnál sem a hagyományos külső állványozás, sem pedig a függönyfalas homlokzatépítési technológia nem nyújt megfelelő megoldást.

A választ az elemes homlokzatépítési technológia adta meg, melynek lényege, hogy az üzemben teljesen készre szerelt, üvegezett elemeket a helyszínen, alulról felfelé haladva daruzzák be a helyükre. Így a szerkezetépítés és a homlokzati elemek elhelyezése – a megfelelő technológiai távolság megtartásával – párhuzamosan történhet.

A homlokzati elemek gyártása ennek megfelelően már akkor elkezdődik, amikor az épület még ki sem látszik a földből. Erre azért van szükség, mert a sokszor teljesen új műszaki megoldásoknál számolni kell ezek fejlesztésével, az új rendszerelemek gyártási idejével, valamint az ellenőrző vizsgálatok elvégzésével is – miközben a szigorú építési határidőt be kell tartani.

Ez is jól mutatja, hogy milyen komoly előkészítő tervezést igényel egy ilyen nagyszabású projekt, melynek már a projektfejlesztési szakaszában meg kell hozni a homlokzatépítéssel kapcsolatos döntéseket, valamint ki kell választani az alkalmazni kívánt megoldást és kivitelezőt.

A projektfejlesztők úgy döntöttek, hogy egyedi Schüco elemes homlokzati megoldásokat alkalmaznak a torony esetében, és a szükséges rendszerforgalmazói tanácsadást az Alukönigstahl bécsi irodájának műszaki és tanácsadó munkatársaira bízták.

Az elemes homlokzatok esetében egy-, illetve kéthéjú homlokzatokról beszélhetünk, a DC Tower 1 építtetője és építészei az egyhéjú megoldás mellett döntöttek. A torony teljes üvegezett homlokzata körülbelül 40.000 m2, az 1,4 m-es rasztert követő elemek szintmagas üvegezést, keskeny szellőztetőszárnyat és egyedi árnyékolást is tartalmaznak.

A homlokzati lángátcsapás kérdését sprinklerezéssel oldották meg. Jellegét tekintve a homlokzat két részre osztható: az egyik homlokzattípust a három sík homlokzati felületen alkalmazták, míg a másik, komoly műszaki kihívást jelentő típust mindössze a negyedik hullámzó homlokzati oldalon építették be. Ezen a részen az 5,6 m széles sávok elemei egymáshoz képest függőlegesen 1,9°, 3,8° és 5,7°-os szögben törnek, váltakozva külső és belső oldalon.


81 új, egyedi fejlesztésű profil

A számos geometriai pozíció (körülbelül 30 eltérő csatlakozást tartalmaz a teljes homlokzat) megvalósítása mellett nagy kihívást jelentett még az egyedi fejlesztésű profilok számának kordában tartása, valamint az eltérő tokprofilok sarokegyesíthetőségének biztosítása. A megfelelő gyárthatóság, szerelhetőség és az épületfizikai jellemzők teljesítésének érdekében 81 új profilt fejlesztettek a projekt során, a homlokzatépítő vállalat (Strabag Metallica GmbH) munkáját ebben két homlokzattervező cég segítette.


Mivel a tervezők célja egy energetikailag maximálisan környezettudatos épület megvalósítása volt (LEED minősítés szerint), ezért az épületfizikai követelmények teljes mértékben megfelelnek a jelenlegi elvárásoknak (Ucw≈1,3 W/m2K, Rw≈42dB).

Az elmúlt időszakban már Budapesten is találkozhatunk elemes homlokzatú épületekkel: az Árpád híd pesti hídfőjénél található projekteken túl a K&H irodaház, valamint a Green House épülete is ezzel a technológiával valósult meg. Az Alukönigstahl hazai csapata készen áll, hogy az általa forgalmazott Schüco alumíniumrendszer elemes homlokzati megoldásaival újabb projekteken bizonyíthassa szakmai hozzáértését és felkészültségét.


Alukönigstahl Kft.


 

A DC Tower 1 műszaki adatai:

magassága: 220 m (antennával együtt 250 m), 60 emeletes
kb. 93.600 m2 bruttó szintterületű a terepszint felett
kb. 44.000 m2 bruttó szintterületű a terepszint alatt
kb. 66.000 m2 bérbe adható felület a raktárak nélkül
20.000 tonna acélt használtak fel az építés során
110.000 m3 betont építettek be
29 lift segíti a közlekedést