Épülettervek/Középület

Dubai Magas Jel

2009.08.11. 12:34

GPFP4 jelű pályamű (szerzője Anthony Gall)

GPFP4 jelű pályamű

szerzője: Anthony Gall

 

 

 


Koncepció:
A modern víziók és ötletek a sivatag homokjából fakadó forrásként változtatják Dubait termékennyé. A „Magas Jel” tervpályázatra beadott munkánkat Archimédesz csavarja ihlette, amely hűen szimbolizálja a város kultúrájának és technológiájának folyamatos virágzását és megemlékezik a régi idők emberéről, aki találékonyságával és rátermettségével a fizika alapvető törvényszerűségeit hívta segítségül mindennapi feladatainak ellátásához. A látogatók azon a spirális pályán jutnak fel az épület tetejére – illetve jönnek le onnan – amelyen a víz az archimédeszi csavarban mozogna felfelé. Szimbolikus módon az út a könyvtárból illetve a konferenciateremből (illetőleg a tudás magjából) emelkedik ki, hogy megmutassa az érdeklődőknek a fejlődő város körképét. A váltakozó fények között felfelé haladva fokozatosan tárul elénk az egyre szélesebb panoráma, hogy végül az építmény tetején egy kávé mellett megpihenve gyönyörködhessünk Dubai látványában.

Funkcionális leírás:
Az építmény jól beleillik a Za’abeel Park nyújtotta környezetbe és a már meglévő úthálózatba. Előcsarnoka – így maga az épület is – minden irányból megközelíthető. Egyik oldala a vízre és az étteremre, a másik a park lankáira nyílik.

Előcsarnok
Az első, legalsó szinten található a könyvtár és a konferenciaterem, a másodikon pedig az előcsarnok, melyből az üvegezett központi lift segítségével egyaránt elindulhatunk lefelé, a könyvtárba, és az épület tetején található kávézóba. Itt kezdődik a város látképét elénk táró utazás is. Ez a helyiség ideális az egész városról, sőt, régióról tájékoztató információs pont elhelyezésére, vagy különleges alkalmakkor bármilyen rendezvény, illetve kiállítás megtartására.

Könyvtár és konferenciaterem
A könyvtár és a konferenciaterem teteje földdel van letakarva, ez segíti a helyiség hűvösen tartását illetve a természetes fény beszűrődését. A könyvgyűjtemény a gyerekek rendelkezésére áll, más modern könyvtárak gyakorlatának megfelelően pedig biztosítja az interaktív hozzáférési lehetőséget. Nem utolsó sorban minden korosztály számára „játszóteret” és kollektív tanulási helyszínt kíván nyújtani. A tervek szerint otthont adhat a Kronológiai Tanulmányok Nemzetközi Kutatóközpontjának, mely az idő múlását vizsgálná különböző kultúrák tükrében, illetve ennek megfelelően kalendáriumokat készítene. A könyvtár alatti alagút kapcsolja össze a két spirális pályát. A tetőről lefelé jövő lift ugyanis az előcsarnokban „tenné ki” a látogatókat, majd az alagútból egy hurkot téve érkezne meg ugyancsak az előtérben található indulási pontra, ahol újabb utasokkal venné az irányt fölfelé.

Tetőszint
Itt található a kávézó szintje és egy külön emeleten az obszervatórium. A látogatók az ital mellé sütemények közül válogathatnak. Természetesen mosdó is rendelkezésükre áll ezen a szinten is. A kávézóból 360 fokos kilátás nyílik a városra, lifttel kicsit feljebb érve az obszervatórium igénybe vehető csillagászati, meteorológiai megfigyelésekhez, de egyaránt segítheti a könyvtárban működő kutatóközpont munkáját.

A tetőszint a kávézóba érkező (illetve onnan induló) „panorámalift” mellett egy másik, az építmény hosszanti tengelyén mozgó, központi lifttel szintén elérhető.

Paraméterek
Magasság: 160 m
Átmérő: 30 m
Alsó szint: 750 m2
Kávézó szint: 140 m2
Obszervatórium: 160 m2

Vertikális cirkuláció

A „kilátó kabinok” lánca egy hurkolt spirális pályán fut felfelé az épület egyik és lefelé a másik „szárnya” mentén. Miután az utasok a legfelső emeleten kiszálltak, a kabin egy elkülönített pályaszakaszon átfordul a másik szárnyba és azon viszi le őket kávézóból. Ugyanilyen módon működik a lift a másik irányba, a már említett könyvtár alatti alagútban. A tervek szerint 10 kabin működne összesen, melyek közül legfeljebb 4 mozogna egyszerre felfelé és másik 4 lefelé. Az épület két spiráljának köszönhetően a látogatók 360 fokos, azaz teljes körképet kapnának a városról, míg felérnek a tetőre. A függőleges tengelyen haladó két lift segítségével szükség esetén az épület gyorsan beutazható.