Emberek/Interjú

Drexler Dóra

2004.12.01. 08:19

MÉSZ-MÉK Diplomadíj 2004 Táj- és Kertépítészet Tagozat

A diplomavédésed óta eltelt időben merre dolgoztál? Milyen nagyobb projekteken? Milyen tapasztalatokat szereztél az egyes munkahelyeken?

Diplomavédés után rögtön a Tájépítészet és Döntéstámogató Rendszerek Doktori Iskolába jelentkeztem és Ph.D. hallgató lettem. Részt veszek nemzetközi projektekben, mint pl. az INTERREG III. B Landscape Opportunities for Territorial Organization (L.O.T.O.) Projekt. Eddigi személyes tapasztalataim pozitívak, de azt már most is látom, hogy a tájépítész hivatás sokszor hasonlít a zátonyokkal teli tengerhez.

Most hol dolgozol? Milyen projekteken? Milyen beosztásban?

Most a Budapesti Corvinus Egyetem Tájtervezési és Területfejlesztési Tanszékén vagyok doktorandusz. A Ph.D. munkámat a Technische Universität München Landschaftsökologie Tanszékével együttműködésben szeretném megírni, ennek a”projektnek” a megvalósításához keresek/írok éppen pályázatokat.

Mennyi időt töltesz munkával átlagosan? Csak a munkahelyen, vagy haza is viszed?

Mi számít munkának? Majdnem minden tevékenységem kötődik a szakmámhoz, amit nagyon szeretek és csöppet sem bánom, hogy egyúttal a hobbim is. Különben is, ha a tájépítész kilép a házból máris a munkahelyén van. Komolyra fordítva: Sok a feladat és szinte mindig haza is viszek belőle.

Milyennek látod a szakma megítélését magyarországon? Milyen a mindennapi szakmai gyakorlat az egyetemi elképzeléseidhez képest? Azon belül a fiatalok helyzete?

Nem tudok megítélésről beszélni, mert véleményem szerint a tájépítészet nincs jelen a mai magyarországi köztudatban, annak ellenére, hogy ott lenne a helye, hiszen a jó szabad terek, az élhető környezet, az ország és lakossága teljesítőképességét fokozó táj tervezése alapvetően fontos közügy, amely magas szintű szakmai felkészültséget és felelősségteljes munkát követel. Most is az egyetemen dolgozom, úgy érzem, hogy rengetek lehetőség áll nyitva a fiatalok számára.

Dolgoztál külföldön? Milyen volt (a fentiekhez hasonlítva) a tapasztalat?

Nem dolgoztam még külföldön, csak tanultam Münchenben egy évig. Valamint külföldi konferenciákon vettem és veszek részt. Jók a tapasztalataim. Ahogy én látom, sokkal jobb feltételek között lehet tanulni, kutatni, dolgozni külföldön. Értem ez alatt a jobb infrastrukturális adottságokat, szakkönyvtári hátteret, anyagi megbecsülést. Kiszámíthatóbb az élet. Persze sehol sincs meg az a fajta izgalom, amit Budapesten ébredve érez az ember, amikor fogalma sincs, hogy a nap végéig milyen csodákat élhet át...

Mit tervezel a karriereddel kapcsolatban a jövőben? Más munkahely, még iskola, hobbi, pályamódosítás?

A tervem az, hogy a doktori munka során megismerkedem az európai tájépítészet lehetőleg minél szélesebb körével személyesen. Szeretnék tapasztalatokat gyűjteni és kipróbálni magam külföldön. (A kutatásom is ilyen témájú.) A második lépésben itthon szeretném kamatoztatni a megszerzett tapasztalatokat mind tervezés-elméleti, mind pedig gyakorlati tervezési vonalon.

Mivel foglalkozol az építészet/a munka mellett?

Tagja vagyok a Bolyai Műhelynek. Ez egy olyan önképző-kör, ahol a tagok közös munkában bontakoztathatják ki egyéni tehetségüket abból a célból, hogy a jövőben maradandó értékeket teremtsenek a XXI. század Magyarországának. A tagok a legkülönbözőbb diszciplinák képviselői, inspiráló személyiségek és nagyon jó barátok.

Család?

Az első számú prioritás. Saját család azonban még messze van.

Hogy vagy?

Jól! És kisebb ingadozásoktól eltekintve azt hiszem egyre jobban!