Közélet, hírek

Déli, Nyugati, Nagyvásártelep

2006.11.08. 13:50

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) közzétette a kormányzati negyed területének kiválasztását célzó, még szeptember végén meghirdetett nyilvános eljárás eredményét. Három különböző díjkategóriába sorolva összesen tizenegy javaslat részesült jutalomban.

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) közzétette a kormányzati negyed területének kiválasztását célzó, még szeptember végén meghirdetett nyilvános eljárás eredményét. A Kormányzat, a Főváros és a Magyar Építész Kamara delegáltjaiból álló bírálóbizottság a munkában segédkező szakértői testület véleményét is figyelembe véve a beérkező pályázatok által felvetett helyszínek közül hármat javasolt a kormányzat számára további megfontolásra:

  • A Déli Pályaudvar és környezete – beleértve a vasúti közlekedési területek lefedését is
  • A Lágymányosi-hídtól délre fekvő pesti Duna-part és környezete, vagyis a Nagyvásártelepként ismert terület
  • A Nyugati Pályaudvar és környezete – beleértve a vasúti közlekedési területek lefedését is

A bírálóbizottság az egyes helyszínek között nem határozott meg sorrendet.

Három különböző díjkategóriába sorolva összesen tizenegy javaslat részesült jutalomban:

  • I. kategória (750.000 Ft): Nagyvásártelep Kft., Sedesa Hungária Kft., valamint Budapest VI. kerület Önkormányzata és a Magyar Államvasutak Zrt. együttesen
  • II. kategória (500.000 Ft): RB-Stúdió Bt., POLUS Holding Zrt., V+A Viszlai Építész Iroda Kft.
  • III. kategória (250.000 Ft): Budapest XXI. kerület Önkormányzata, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, M-Teampannon Kft., Bán Ferenc, Öböl XI. Kft.
  • Elismerő oklevelet kapott több önkormányzat és magáncég mellett a Mérték Építészet Stúdió Kft. is.

Részletesebben a csatolt dokumentumokban!


Aczél Gábor, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke elmondta, hogy mind a huszonhét javaslatot színvonalasnak találták, mind tartalmazott figyelemre méltó gondolatokat, ennek ellenére egyik sem tette egyértelművé a helyszín kérdésére adandó választ. Ezért döntöttek úgy, hogy a három legjobbat „engedik tovább”, lehetőséget biztosítva arra, hogy a jövőbeni egyeztetések során dőljön el, melyik a „befutó”. Aczél úgy látja, hogy mivel a két pályaudvar mélyen a város belsejében helyezkedik el, éles törést okoznak a városszövetben – ezek beépítése jó alkalom a folytonosság megteremtésére, a leromlott állapotú, üres térségek rehabilitálására, funkcionalizálására, a környező területek presztizsének növelésére.
A Lágymányosi-hídtól délre eső pesti Duna-part mellett szól, hogy a terület közvetlenül kapcsolódik a folyóhoz, s az ott megvalósuló beruházás sokban segítené a városrész egyre szükségesebbé váló rehabilitálását. Aczél kiemelte, hogy a terület adottságai révén a jövőben igen magas presztizsűvé válhatna.
Beleznay Éva, Budapest főépítésze hangsúlyozta, hogy a kormányzati negyed Projektjének eddigi része példamutatóan zajlott: a szakma, az önkormányzatok és a magánszféra együttműködése kiváló volt. Rámutatott továbbá, hogy a Főváros a továbbiakban is hasonló figyelmet szeretne szentelni az ügynek, melyhez a legnagyobb segítséget a Podmaniczky Program nyújthatja – ebben ugyanis kiemelt helyen szerepel a fővárosi vasútvonalak fejlesztésének terve.

(a pályázati anyagokkal hamarosan foglalkozunk oldalunkon- szerk.) 

HP