Épületek/Középület

Debrecen Learning Center

2022.08.16. 08:00

A Debreceni Egyetem kampusza idén új épülettel bővült, amely elsősorban a külföldről érkező hallgatók tanulási és szabadidős tevékenységeinek biztosít helyet. A Learning Center tervezési munkáit a Bakó István vezette Medmix Center Kft. végezte, az épületet most a tervezők ismertetik.

A Debreceni egyetem megbízásából készítettük az Épület komplex tervezési munkáit.

Az épületnek innovatív, új funkciója a túlnyomóan külföldi hallgatók részére nyújtott graduális és szabadidős képzés, valamint a közös és az egyéni tanulásukhoz való feltételek biztosítása. Fentiekhez csatlakozik még az étkezési lehetőség biztosítása egy gyorsétteremmel, egyéb kulturális és hitéleti szolgáltatások nyújtása, illetve feltételeinek biztosítása és főleg az épülethez kapcsolódó kertben, teraszokon és a ligeterdőben további szabadidős lehetőségek kínálata.

Telepítés

Az épület a régi Kossuth Lajos Tudományegyetem kampuszán áll, különleges pozícióban, két városi tengely metszésében, amely meghatározta az épület háromszög alakú kontúrját, derékszögű háromszög alakú befoglaló tömegét. Az épület központi helyzetű, a Korb Flóris tervezte egyetemi főépület, a Mikolás Tibor által tervezett Kémia épület és a korábban szintén általunk tervezett, országos, nyílt tervpályázattal elnyert sportközpont, a Sporttudományi Oktatóközpont gyújtópontjában áll, a Natura 2000 védett Nagyerdő szélén.

Funkció

Az épület földszintjén a fogadó recepció és a háromszintes aula tere, gyorsétteremmel, előkészítő konyhával, egy könyves-ajándék üzlettel, előadókkal és a kétszintes, 300 fős nagyelőadóval található. Az első emeleten a lépcsős nagyelőadó emeleti tere, előadók, egyéni és közös tanulóterek vannak. Az épület második emeleti szintjén előadók, tanulóterek, egy 100 fős digitális vizsgáztató terem és hitéletet szolgáló terek kaptak helyet. A negyedik emelet nem publikus, itt egy nagy szerverterem működik és gépészeti terek találhatóak, a tömegbe integrált, rejtett gépészeti szabad térrel.

Szerkezet

A formabontó tömeget 8x8 méteres vasbetonból megépített szerkezeti rendszerbe integráltuk, ezt átvágva egy háromszintes, centrális aulát kialakítva, amely a két főbejárat között feszül, a ketté vágott épületet két szinten egy-egy híddal összekötve. Az épület alá tervezett mélyparkoló a gazdasági helyzet szorítása miatt sajnos elmaradt. Szerencsére középülethez méltó szintmagasságokat tudtunk tervezni, amit a központi aula még attraktívabbá tett. Az épület négyszintes, monolit vasbeton falakkal, pillérekkel, látszó beton oszlopokkal és egy rejtett, acél Vierendel tartó beiktatásával. Minden szintet kiszolgál egy külön tűzszakaszként kialakított vasbeton lépcsőház, publikus felvonókkal.

Tömegképzés

A rendelkezésre álló, háromszögű építési helyet a lehető legjobban ki kellett használnunk, a kert felőli oldalon lazítottuk a tömeget egy szögtöréssel visszahúzva azt, illetve egy fedett éttermi teraszt is kialakítva. Két szint fölött visszalép a tömeg egy csonka kúpot formázva a kötött építménymagasság miatt.

Felületképzés, anyagok

Az épület külső felületén – az ingergazdag környezet miatt – meghatározó a visszafogott anyaghasználat: nagyméretű, szerelt kőporcelán lapokkal és üveggel minden mennyiségben, napvédőüveg, shadow box, terasztető, a fölső szintek előtt "z" lamellás, fix fém árnyékolással, és takarással.

Belsőépítészet

Külön megbízás alapján Bényei István irodája készítette a belsőépítészeti terveket, akikkel szerencsére a kezdetektől együtt, összehangolva dolgoztunk. A feszes külső héj mögött szándékoltan elszabadult a képzelet, de azért egy erős struktúra mentén, visszafogott színekkel és anyaghasználattal. Erős hangsúlyt kaptak a fények, a világítás. Szintén feszes kánon szerint történt az anyagválasztás. [A belsőépítészetet hamarosan önálló cikkben is bemutatjuk – a szerk.]

Intenzív kert, lépcsőkkel, teraszokkal, vízjátékkal, térplasztikákkal

A Natura 2000 védett Nagyerdőbe integrált kampusz zöldfelületi és gyalogosforgalmi rendszerét kiemelt gonddal terveztük. Az épület részeként kezelt szabadtéri "helyiségsor" harmóniában él az épülettel. (gyalogos tengelyek, olasz lépcsősorok, lépcsős ülő-sarok, a kiemelt helyzetű, tájékozódási pontként szolgáló két fém térplasztika és a nagyméretű vízfelület vízjátékkal, intenzív növényzet)

Medmix Center Kft.

Szerk.: Hulesch Máté