Közélet, hírek

Csonka Pál-emlékérem 2011 díjátadó

2011.07.12. 07:31

Idén a Csonka Pál-emlékérmet alkotópáros kategóriában Tima Zoltán építész és Gurubi Imre szerkezettervező kapta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2. Terminál Skycourt épületének megalkotásáért, egyéni alkotó kategóriában pedig Iványi János építőmérnököt díjazták életműve elismeréseként.

2011. július 11-én adták át az idei év Csonka Pál-emlékérem díjait a MÉSZ székház Ybl Miklós termében. A megjelenteket, Csonka professzor úr lányát, Csonka Líviát és családját Kálmán Ernő, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke köszöntötte. Marosi Miklós, a kuratórium elnöke röviden szólt a díjról és történetéről, majd méltatta az idei év díjazottjait. A kuratórium többi tagja (dr. Becker Gábor, Benczúr László, Kertész András Tibor és Zámbó Ernő) elfoglaltság miatt nem tudott részt venni az eseményen. Elsőként az építész-szerkezettervező páros kategóriában díjat nyert Tima Zoltán és Gurubi Imre, majd az egyéni kategóriában díjazott Iványi János építőmérnök laudációja hangzott el. A díjátadást követően Kálmán Ernő az ünnepség résztvevőit egy pohár pezsgőre és közös koccintásra hívta meg.

 

 

 

Laudációk
Az alkotópáros kategóriában díjazott alkotók: Tima Zoltán építész és Gurubi Imre szerkezettervező, mindketten a Középülettervező Zrt. munkatársai.

Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér 2 Terminál SkyCourt
Egy nagyvárosba érkezés, az első benyomás a város megítélését is meghatározó élmény. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér új utasforgalmi épületének – a SkyCourt – tervezői ezt az elvet szem előtt tartva hozták létre alkotásukat. A léptékében és belső tereiben lényegesen szerényebb meglévő terminál épületek közé ékelődő csarnok ugyan nem feszíti szét ezeket a kereteket, ugyanakkor tiszta, áttekinthető építészeti és szerkezeti megoldásaiban új minőséget teremt. Különösen szép megoldás a lendületes vonalú tető, mely nemcsak az épület külső megjelenését, de a belső teret is meghatározó karakteres szerkezet, Csonka Pál emlékéhez méltó a formát megálmodó építész és azt szerkezetté konstruáló mérnök együttműködése.  

Tima Zoltán 1989-ben a BME Építészmérnöki karán szerzett diplomát, a Mesteriskola XII. ciklusát végezte el. Jelentősebb szakmai díjai: MÉSZ Diplomadíj, Ybl-díj, Pro Architectura-díj, Figyelő Díj, Budapest Építészeti Nívódíj. A Magyar Építőművészek Szövetségének tagja. A BMGE Urbanisztikai Tanszékén diplomaterv konzulens, a főváros XII. kerületében a Budapesti Építész Kamara képviseletében kamarai biztos.

Néhány a legjelentősebb megvalósult önálló munkáiból:

 

 

 

Gurubi Imre 1978-ban szerzett építészmérnöki diplomát, majd 1982-ben statikus szakmérnöki képesítést szerzett. A Mérnöki Kamara tagja, 1986-tól meghívott oktató a BME Építészmérnöki Kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékén. Szakmai díjban még nem részesült.

Néhány jelentősebb munkáiból:

Egyéni alkotó kategóriában díjazásra került Iványi János.
Iványi János az Ybl Miklós technikum elvégzését követően 1973-ban diplomázott a BME Építészmérnöki Kar Szerkezetépítő Szakán. Elvégezte a Tartószerkezet-tervezők Mesteriskolájának II. ciklusát. Dr. Kollár Lajos, dr. Korda János, dr. Gilyén Jenő és Mentesné Zöldy Sarolta voltak a mesterei. 1998-ban Európa-mérnöki címet szerzett. A BME Építőmérnöki Kar Hidak és Szerkezetek Tanszékén rendszeres előadó, demonstrátorként, majd külsős gyakorlatvezetőként részt vett az oktatásban, több éve a diplomabizottság tagjaként tevékenykedik.

 

 

 

A KIPTERV-ben, majd a TTI-ben dolgozott, magántervezőként több bonyolult műemléki helyreállítás hozzáértő, igényes tervezését végezte. Nem véletlen, hogy a Csonka-emlékéremre dr. Czétényi Piroska, a Magyar Építész Kamara Műemléki Tagozatának elnöke terjesztette fel. Nagy lokálpatrióta. Az Újpesti Városvédő Egyesület tagjaként a városrész építészeti-mérnöki örökségének rendszeres kutatója, publikálója.

Néhány jelentősebb szerkezettervezői munkáiból:

  • Nyomdaipari Szakközépiskola
  • Kőrössy-villa felújítása
  • Creditanstalt Bank székesfehérvári műemlék épületének teljes rekonstukciója
  • DEKORSY soproni gyártócsarnoka
  • Újpesti lakópark
  • Fóti templom felújítása
  • a romhányi Prónay-kastély barokk fedélszékének újjáépítési terve