Közélet, hírek

Csónak- és hajókikötőt terveztet a balatonfűzfői önkormányzat

2022.04.28. 16:51

A Natura2000 területen fekvő ingatlant is érintő, 250 férőhelyes csónakkikötőt Tobruk városrészben képzelték el. A Fűzfői-öbölben kialakítani tervezett közcélú hajókikötő 40 férőhelyes lenne. 

Csónak- és hajókikötő tervezésére írt ki közbeszerzést a balatonfűzfői önkormányzat. A 250 férőhelyes csónakkikötőt Tobruk városrészben, a 1024/14 és 1024/27 helyrajzi számú ingatlanokon alakíthatják ki, a 40 férőhelyes, közcélú hajókikötőt pedig a 354/19 és 354/13 helyrajzi számú ingatlanok felhasználásával képzelik el. 

A csónakkikötő tervezése kapcsán a feladat része az érintett területtel határos ingatlanokra már elkészült fejlesztési tervhez illesztés, több, már meglévő településfejlesztési tervhez csatlakoztatás. A meglévő fejlesztési tervek a Séd-patak kotrására és mederrendezésére, a tobruki strand parkolójára vonatkoznak, valamint arra a koncepciótervre, ami egy rekreációs közösségi tér és sétaösvény kialakítására készült.

Ahogy a leírásban is szerepel, a 1024/27 helyrajzi számú ingatlan Natura2000 területen fekszik.A Fűzfői-öbölben kiépíteni tervezett hajókikötő esetében ugyanígy figyelembe kell venni a korábbi fejlesztési terveket és a már meglévő vagy folyamatban lévő beruházásokat. Ilyen elkészült beruházás a parti sétány és kerékpárút IV. szakasza, a kültéri sportpark és kerékpáros pihenő, folyamatban lévő pályázatból megvalósuló beruházás pedig a kerékpáros pumpapálya. 

A tervezett kikötő a 050 helyrajzi számú ingatlant, a Balaton medrét érintő része Natura2000 területnek minősül.

A konkrét elképzelésekről egyelőre kevés a nyilvános információ. Szanyi Szilvia helyi polgármester februárban posztolt arról közösségi oldalán, hogy egy leendő csónakkikötőhöz kíván megszerezni az önkormányzat a BS kikötő melletti állami területeket. Azt is írta, hogy a csónakkikötőt a tobruki csatorna fejlesztésével valósítanák meg, valamint egy saját vitorláskikötőt is terveznek szálláshelyekkel, "hogy maradjon a település kezében egy olyan kikötő, ahol lehetőségük lesz a helyi gyermekeknek a vitorlás sport megismerésére".

A most kiírt közbeszerzésre május 12-ig várják az ajánlatokat.