Épülettervek/Középület

Császtai Szabadidő-, Sport-, és Fürdőkert fejlesztése, Révfülöp

2008.06.11. 12:14

Építészet-tervezés: Stricz Lajos Gábor - Bau Design Studio Bt.

Részlet a műleírásból

Révfülöp vezetősége 2007-ben úgy döntött, hogy a jelentősen megerősödő minőségi és turisztikai elvárásoknak megfelelően, fejleszteni kívánja a település Császtai strand vízparti területét. A fejlesztés településképileg jelentős rehabilitációs tevékenység, és korszerűsítés is egyben. A településnek az idegenforgalom szempontjából kiemelt prioritással, és történeti jelentőséggel bíró Révfülöp – Császtai strand területét kívánatos, egy olyan látványelemekben, funkciókban, és szolgáltatási minőségben fejleszteni, mely az a település egyik legfontosabb turisztikai bázisává teszi, összekapcsolva a tradícionális vonásokat, a jelenkor modern és igényelt funkcionális vonásaival. Szükséges, az idegenforgalmi program kínálat megfelelő és méltó környezeti keretbe történő foglalása.

A meglévő elavult épített-, és környezeti-, valamint funkcionális struktúra átgondolása, fejlesztése időszerűvé, és halaszthatatlanná vált. A kerékpáros turisztikai-útvonal a meglévő strandfürdő-funkcióval történő összekapcsolása elengedhetetlen. A turisztikai-termékek minőségi fejlesztése, és bővítése szintén fontos törekvéssé lépett elő. Alapkoncepcióként a meglévő épületek építészeti-, funkcionális-, és turisztikai tekintetben történő átgondolása, és a meglévőségek hasznosítása jelentkezett. Az átgondolt fejlesztési ötletek új gondolatokat, és fejlesztési irányokat indukáltak. A terület sport-, és szabadidős tevékenység gyakorlására is alkalmassá válik.
A tervezett komplex turisztikai-csomag két éves fejlesztési ütemezés mellett valósul meg. A program tényleges megvalósulása 2009-2010. években realizálódik. Az ütemezés a következőképpen alakul:

 

 

I. ütem - 2009.évben:
Szükséges bontási munkálatok elvégzése – régi zuhanyzók, egyéb épületszerkezetek, kabinépületek, közműcsatlakozások stb. …
Meglévő kabinépületek felújítása
Régi bejárati épület átalakítása, felújítása (hajómotívum)
Csónaktároló megépítése
Parti sáv burkolásának elkészítése, közművek vezetése a zuhanyzókhoz és a napozóterasz kialakítása
Gépészeti rákötések a projektterület keleti szekciójában
Központi vizes-blokk átalakítása, figyelőtorony létrehozása
Sportpályák alépítményének, padozatszerkezetének elkészítése
Gyermekmedence elkészítése
Épített beközlekedő, és mobil beközlekedők elhelyezése
Terep, és kertrendezés a terület keleti oldalán

II. ütem - 2010.évben
:
Fejépületet körülölelő pergolarendszer megvalósítása
Sportkapu megépítése
Strand-sportpályák kialakítása
Kerékpártároló, és kerékpárszervíz (szociális helyiség) megvalósítása
Mozgássérült beemelő szerkezet elhelyezése
Kerítés kiegészítése, szükséges pótlása
Mobíliák, kandelláberek megépítése
Terep és kertrendezés a projektterület központi és nyugati területén
A Császtai strand Révfülöp nyugati részén helyezkedik el, a 71-es főközlekedési út, vasút, kerékpárút mellett. A fürdő jó megközelítési lehetőséggel, kiépített parkolóval rendelkezik. Az idelátogatókat jelen állapotában egy fogadóépület, szolgáltató egységekkel várja, a strand területén vízi csúszda, strandröplabda pálya, játszótér, vízi sportszerkölcsönző található.

 

 

A felújítás és fejlesztés során az egész területet érintő beavatkozások:
A strand bejárata előtti tér burkolata, valamint a közlekedési zónák burkolata térkő burkolatból kialakított, szegélyelemekkel.
Zöldfelületű parkoló és forgalomszabályozás kialakítása a helyszínrajz szerint.
A füves területek felújítása is megtörténik. Ennek során egy későbbi ütemezésben lehetőséget kell biztosítani az autómata öntözőberendezés kiépítésére.
A meglévő tartószerkezetek, és térelhatároló szerkezetek, valamint a hő és hangszigetelések, aljzat és födémszigetelések felülvizsgálandóak, szükség esetén cserélni, javítani kell azokat.
Szelektív hulladékgyűjtő sziget kialakítása bejárat és a parkoló mellé a kommunális hulladék tárolására. Zöld bokros növényzet telepítésével a hulladéktároló sziget vízuálisan szeparálható, a bejárat közelében kialakított elhelyezkedés miatt, azonban a hulladék elszállítása ezen helyszínről a legkönnyebben megoldható.
A strandon az árnyékos felületeket növelni kell, ügyelve a napozásra alkalmas füves területek igényeknek megfelelő nagyságú megtartására. A jó árnyék lehetőségeket a meglévő és megmaradó több száz éves platán fasor biztosítja, mely körülöleli a strandot.
Térvilágítás kiépítése a strand egész területén, kiváltképpen a sétányokon, illetve a fáktól szegélyezett, esti órákban sötétebb részeken.

 

 

Funkcionális elkülönítés: A helyszínrajzon jól látható az egyes egységek elkülönülése. A strand területének nyugati végében található a személygépkocsi parkoló, alatta a strand belső területén a sportolásra kialakított terület, röplabda-, tengó-, futball-, strand kézilabda és asztalitenisz pályákkal. A terület nagysága ezek bővítését, vagy más szárazföldi sportolás lehetőségét is biztosítja. A főbejárati részen kerülnek kialakításra a közösségi kiszolgáló funkciókat magukba foglaló épületegyüttesek. A fejépülettől egyenes vonalban a Balaton vízfelülete felé kerül kialakításra a központi főkapcsolat a vízzel. Itt lesz elhelyezve a mozgáskorlátozottak számára segítséget nyújtó vízbe beemelő szerkezet. Keleti irányban egy egybefüggő közösségi nyílt tér található, ezen belül kap helyet a gyermekmedence, játszótér és a meglévő, megmaradó óriáscsúszda. Tovább haladva a vizesblokk következik a figyelőtoronnyal. Innen egy csendesebb rész következik a régi bejárati épületig, amivel szemben kerül kialakításra egy mobil napozóterasz, mely vízi és szárazföldi is egyben. A régi bejárat a szükséges eszközök tárolását hivatott ellátni. Innen kelet felé a csónaktárolóhoz, és a csónakkikötőhöz juthatunk el.

A felújítás és fejlesztés során szem előtt kell tartani az egységes és környezetbe való jó beilleszkedést. A meglévő épületek nem csak elhelyezkedésükben, de formai világukban is befolyásolják a fejlesztés folyamán megvalósuló építészeti és környezeti megjelenítést, ezért fontos a homogenitásra való törekvés. Ennek következtében, illetve építtetői kérésként szerepeltetve a természet közeliség érzését, a tervezett fürdő komplexum meghatározó eleme a fa, mely mind járófelületben, mind burkolati anyagként megjelenik.

Az illemhelyiségek számában csökkenés nem mutatkozik. Mozgássérültek számára is kialakításra kerül illemhelyiség. A strand egész területén minden épületet akadálymentesen kell kialakítani.

A strand területén kialakított, annak északi oldalán a gyalogos és kerékpárúttal szomszédos vendéglátóegységek működését úgy kell megoldani, hogy azok mind a strand területén, mind a külső területeken levő vendégeket ki tudják szolgálni. A meglévő kültéri zuhanyzók, lábmosók elbontásra kerülnek.

Főbejárat - fejépület
A felújítás és fejlesztés során a meglévő főbejárati épület nagyobb hangsúlyt kapna, a szolgáltatásnövelő funkciókat magába foglaló építmények kialakításának következtében. A főbejáratra egy egységes fa szerkezetű pergola rendszer csatlakoztatja a szolgáltató épületeket. A pergola kivitelezésénél a beépítésre kerülő faszerkezeteket rovarkár és gomba elleni, ill. a faszerkezetek tűzvédelmét biztosító vegyszeres kezeléssel kell ellátni. A faszerkezeteket Pyronatur tűzvédő festékkel kell ellátni. A meglévő főbejárati épület nem kerül felújításra. Ezen épületben biztosítani kell a vendégek számára az értékmegőrzést. Egységes információs rendszer kialakítása szükséges. Az épületben biztosítani kell az Internet hozzáférés lehetőségét (ajánlott a rádióhullámos kialakítás). A meglévő épületben kialakított funkciók szükségességi és jogosultsági felülvizsgálata szükséges.

 

Sportkapu
Sportszerkölcsönzőt, szaunát és masszázst magába foglaló épület. 25,0 cm vastagságú szerelt falszerkezettel készül. Befoglaló mérete 14,0 x 10,0 m. Bruttó területe 140,0 m2, nettó területe 120,56 m2. Szükség esetén az öltöző helyiségben mozgássérült illemhelyiség is kialakítható. Az épület teljes egészében mozgáskorlátozottak számára akadálymentesített.

 

Biciklitároló
A biciklitárolót úgy kell kialakítani, hogy a kerékpárok szereléséhez, javításához szükséges eszközöket tárolni lehessen, valamint a javításokat helyben el lehessen végezni. Ennek függvényében egy hideg-meleg vizes kézmosó kialakítása szükséges, vízvételi lehetőséggel. Az épület 25,0 cm vastagságú szerelt falszerkezettel készül. Befoglaló mérete 6,5 x 12,0 m. Bruttó területe 78,0 m2, nettó területe 69,31 m2.

 

Vizesblokk
A meglévő vizesblokk szerkezetileg nem kerül átalakításra. Ezen épületen belül kerül kialakításra a női és férfi mozgássérült WC-k. Összességében az illemhelyek számában jelentős változás nem mutatkozik, mivel a sportkapu épületében is kerül kialakításra WC. A lapostető szerkezet deszkaburkolatot kap, így járható lapostetővé alakítják át. Megközelítése az épület nyugati oldalán kialakított acél lépcsőről történik. Az épület egy könnyűszerkezetes figyelőtoronnyal egészül ki, illetve a terasz lehetőséget ad az esetleges balesetek sérültjeinek orvosi ellátására. Az épület 38,0 cm vtg. téglafalazatból épített. Befoglaló mérete 6,8 x 9,5 m. Bruttó területe 75,86 m2, nettó területe 64,55 m2.

 

 

Régi bejárati épület – sporteszköz tároló
A meglévő épület fő épületszerkezetei, tartószerkezetei nem kerülnek átalakításra. A tervezett funkció tekintetében a válaszfalak elbontásra kerülnek. Az épület tetőteraszán egy bár kerül kialakításra. Mozgássérülteknek rámpáról közelíthető meg az épület tetőterasza. Az épület régi bejárata vészkijáratként funkcionál. A felújítás során szintén fa burkolatot kap. Szükség esetén valamely tároló vagy raktárhelyiségben kézmosó kialakítása lehetséges. Ezen épületben kerülnek elhelyezésre a strand vízi kellékei is, mint például az egységes bólyák. Az épület befoglaló mérete 3,0 (3,30) x 29,20 m. Az épület bruttó alapterülete 74,03 m2, nettó alapterülete 48,43 m2.

 

Csónaktároló
A csónaktároló a strand terület keleti végében a csónak kikötő felé vezető út mellett kerül kialakításra. A csónaktárolót úgy kell kialakítani, hogy a csónakok javításához szükséges eszközöket tárolni lehessen, valamint a javításokat helyben el lehessen végezni. Ennek függvényében szükség esetén egy hideg-meleg vizes kézmosót kell kialakítani, vízvételi lehetőséggel. Az épület 25,0 cm vastagságú szerelt falszerkezettel készül. Befoglaló mérete 6,5 x 12,0 m. Bruttó területe 78,0 m2, nettó területe 69,31 m2.

Pavilonok
A meglévő pavilonok részben átalakításra kerülnek. Külső burkolatukat tekintve szintén faburkolattal ellátottak. Két funkció kerül ezen építményekben kialakításra, öltöző és zuhanyzó egységek. Az építmények tetején éjszakára megvilágított acél vázszerkezetű geometriai formák kerülnek díszítésként elhelyezésre. Az építmény oldalmérete 1,70 m, átmérője 3,40 m. 15,0 cm vtg. falazóelemből rakott. A tetőszerkezet lemez fedés. Építménymagassága 2,30m. Bruttó területe 7,46 m2, nettó területe 5,28 m2.

 Sétány, napozóterasz, játszótér, csúszda, gyerekmedence
A meglévő óriáscsúszda felújításra kerül. Az újonnan kialakított gyerekmedencénél ügyelni kell a csúszásmentességre a balesetek megelőzése érdekében. A felújított átalakított játszótér fa szerkezetű elemekből áll. Kialakítása balesetmegelőzési szempontból biztonságosan kell, hogy történjen.

A part mentén végighúzódó sétány a meglévő járófelületre elhelyezett távtartó fa talpgerendákra rögzített deszkaburkolattal kerül kiegészítésre. A deszkaburkolat alatt a vízelvezetést meg kell oldani. A vízi beközlekedőknél a sétányon kialakításra kerül 4-4 zuhanyzó a bejárat jobb és bal oldalán egyaránt. A függőleges tartószerkezetek között a gépészeti egységek és elemek elrejthetőek.

 

 


Megrendelő, megbízó: Révfülöp Önkormányzata
Építészet-tervezés: Stricz Lajos Gábor - Bau Design Studio Bt.
Műszaki előkészítés, feldolgozás, dokumentálás: Molnár Szabolcs - Bau Design Studio Bt.
3D: Hangya Péter - Ant3D