Épületek/Lakóépület

Családi ház Visegrádon

2007.08.31. 08:29


Építész: Páricsy Zoltán

A Dunakanyarban fekvő település hegyekkel, patakkal ölelt erdős völgyében épült családi ház legelő tövében áll.
 


A hosszan elnyúló földszintes épület funkcionálisan két jól elkülöníthető részből, a lakóházból és a régi autó- és motorgyűjteményt rejtő nagy garázsból áll.
A lakóház aszimmetrikus „T” alaprajzú. A belső tereket úgy rendeztük, hogy valamennyi helyiségből rá lehessen látni a kertre, az épülethez vezető útra, a patakon átívelő kis hídra. A telek hátsó vonalához telepített ház ugyanakkor teljes biztonságot ad az ott lakóknak.
 
 
A ház fő tömege emblematikus arccal fordul a patak, az érkező felé. A szélesen terpeszkedő, bontott téglával burkolt vastag falban előképként felfedezhető a város kapuja, a várfalak súlyossága. A nyeregtető körülöleli a középpontba állított cserépkályhát, markáns kéménytestet, majd túlfut a hátsó, félnyeregtetős épületrészre. A két tető áthatásánál kialakult, a délutáni napfényt beengedő felső ablakon, a ház belső magját, a tűz körüli tereket délutánonként aranyló napfény árasztja el.
 
 
A hosszú félnyeregtetős épületrészben a garázs tetőszerkezetének lejtésiránya átfordul. Így a tömeg mozgalmassá válik, és ez a megoldás megteremti azt a hierarchiát, amit a funkciók különbözősége megkövetel. Ráadásul a garázs így egyáltalán nem takar ki semmit a ház mögötti zöldellő legelőből.
 
 
A falak Porotherm falazóblokkból, a látszó tetőszerkezet rétegelt ragasztott fából készültek. A fa nyílászárók előtt pácolt fa zsalutáblák, a homlokzaton bontott tégla burkolat és vakolt felületek találhatók. A nyeregető Bramac cseréppel, a félnyeregtető előpatinásított Rheinzink fémlemezzel fedett.
 
szöveg és képek: Páricsy Zoltán
Építész: Páricsy Zoltán
Statikus: Zoltán Katalin és Petrilla Zsolt
Épületgépész: Hucker Csaba
Elektromos: Kolics Tamásné
Geotechnikus: Bogár Sándor
Kivitelező: Zeller Márton
Tervezés ideje: 2005-2006
Építés ideje: 2006-2007
A fotókat készítette: Páricsy Zoltán