Közélet, hírek

Construma-díjas az Internorm HF410 fa/alumínium ablakrendszere

2016.04.06. 14:32

Az idei Construma egyik díjnyertes terméke az Internorm által fejlesztett HF410 fa/alumínium ablakrendszer. Az új rendszerről és annak lehetőségeiről az expo helyszínén Monostori Gábor műszaki vezetővel Móré Levente beszélgetett.

Móré Levente: Milyen jelentőséggel bír az Önök számára a Construma nagydíja?

Monostori Gábor: Egy ilyen díj mindig nagy jelentőséggel bír, habár ez már a negyedik nagydíjunk az elmúlt 15 év alatt. Az idei különös jelentőséggel bír, hiszen az összes kiállító közül összesen három díjazott van. Ez annak elismerése, hogy tényleg jó úton járunk, jó az, amit csinálunk. Azok az ablakgyártás területén fejlesztett innovációk, melyeket az Internorm készít és amelyekkel minden évben előjövünk, mindig iránymutatóak. Látjuk, hogy más gyártók is érdeklődnek az iránt, hogy mit csinálunk és tudunk. Úgy gondolom, hogy ezek a díjak, nagydíjak is megerősítenek minket, hogy fejlesztéseink fontosak.ML: A díjazott termékük milyen új lehetőséget nyit meg a tervezők számára?

MG: Termékünk a tervezők, építtetők számára egy úgynevezett I-tec Core hordozó réteggel nyújt új lehetőségeket, amely nem tömör fából készült, hanem rétegelt lemezből. Ennek a rétegelt lemeznek sokkal jobb statikai és hordozószilárdságbeli tulajdonságai vannak, mint a tömör fának, tehát nagyobb szerkezeteket lehet belőle kialakítani. A lemezt a belső oldalon egy nemesfa hordozó réteggel láttuk el, - mely jelen esetben vörösfenyő -, tölgy, illetve kőris fafajokról beszélünk.

Ezekből az anyagokból jó minőségű hőszigetelt ablakot nehezen lehet gyártani, vagy nagyon drágán, így azonban lényegesen kedvezőbb áron, nagyon jó statikai tulajdonságokkal rendelkező ablakhoz juthatnak a végfelhasználók. Ez a termék egy új lehetőség a tervezőknek, a belsőépítészeknek, és a lakberendezőknek is. Ha valaki tölgy belsővel kialakított ablakot szeretne, most itt a lehetőség.


ML: Milyen egyéb új innovációval érkeztek még a kiállításra?

MG: A HF410 fa/alumínium ablakrendszer bejárati ajtó változata is elkészült, mely a kiállításon szintén megtekinthető. Bár erre az évre ez a két fő újdonságunk van, az Internorm minden évben körülbelül hasonló nagyságrendű és jelentőségű újításokkal jelenik meg itt a Construmán is. Ez már a negyedik nagy díjunk.

Természetesen megtalálhatóak standunkon a korábbi évek fejlesztései is, így az ablakokba integrált hővisszanyerő szellőzőrendszerünk - mely még mindig egyedülálló az ablakgyártás területén. A látogatók megismerkedhetnek a napelemes integrált árnyékolónkkal is, ahol magában az ablakban kap helyet az árnyékoló, mely a napelemes működésnek köszönhetően nem igényel külső áramforrást az üzemeltetéséhez. Az ember egyszerűen berakja az ablakot, mindemellett pedig rögtön van egy elektromos működtetésű árnyékolója is.

Móré Levente