Nézőpontok/Vélemény

Célegyenesben a Dagály Úszóaréna építése

2016.10.19. 11:32

Épületburkolati, gépészeti és belső munkálatok zajlanak a 2017-es úszó-világbajnokság központjaként szolgáló Dagály Úszóarénában. A Ferencz Marcel DLA és Détári György DLA által tervezett, 35,4 milliárd forintos sportberuházás a szűkös határidők ellenére jól halad a jövő márciusi átadásra. A helyszínen Bán Dávid járt.

Sokan fordultak meg az ország jelenleg futó legnagyobb sportberuházásának, a Dagály Úszóarénának az építkezésén, szeptember végén pedig a C3 Atelier által szervezett építészeti szakmai napok keretében – ahol a Ferrobeton Zrt. az úszóarénában is alkalmazott fenntartható betonszerkezetekről tartott előadást – az Építészfórum is ellátogatott a helyszínre. Ritter Ádám, a monolit vasbetonszerkezetek építésére szakosodott Moratus Szerkezetépítő Kft. – a Market Építő Zrt. leányvállalata – műszaki igazgatója kalauzolt bennünket. Az előzmény alapvetően ismert: egy hirtelen jött tavalyi vállalással a magyar kormány úgy döntött, hogy a pénzügyi nehézségektől tartó, ezért a bajnokság megrendezésétől elálló mexikói szervezővárostól átvállalja a 2017-es FINA úszó-világbajnokság lebonyolítását. Ennek előkészítésére alig több, mint két év állt rendelkezésre úgy, hogy a tárgyalások időpontjában az új úszóarénának még csak a koncepciótervei készültek el. Igaz, ekkor Magyarország eredetileg a 2017-es junior világbajnokságra készült, amelynek úszóközpontját idénre tervezték átadni, hogy legyen idő a beüzemelésre, majd ugyanitt 2021-ben rendeztek volna világbajnokságot.

A tavaly áprilisban kiírt közbeszerzési tender igen szoros ütemtervet írt elő, hiszen az építőnek 23 hónap állt rendelkezésére a koncepciótervből kiinduló kiviteli és engedélyezési tervek elkészítésére, az engedélyek beszerzésére, a FINA nemzetközi minősítésére és jóváhagyására, illetve magára a kivitelezésre.

A pekingi, londoni és riói olimpián, a hasonló volumenű és minőségű úszóközpontok kivitelezéséhez, az engedélyek és kiviteli tervek megléte után, 30–36 hónapra volt szükség. A budapesti építési területen nehezítő tényező volt a Duna közelsége, az abból eredő árvízveszély, az északi határon átfutó Rákos-patak, illetve az Észak-Pest vízellátását szolgáló 1600 mm-es víznyomócső jelenléte. Az építkezés közvetlen szomszédágában pedig aktívan üzemel a Dagály strand, amelynek Béke kútját tízméteres sugarú körben nem lehetett megközelíteni.

A tendert elnyerő Market Zrt. egy hónappal a kormány és a FINA szerződéskötése után, 2015 májusában vehette birtokba az építési területet, amelyen nulladik lépésként ideiglenes pontonhidakat kellett létesíteni a telek előtt átfutó víznyomócső, valamint az északi oldalon található csapadékcsatornák fölé, hogy az építési terület munkagépekkel megközelíthető legyen. Ezután a Duna mentén megindult a védőgát építése 1 km hosszon az Árpád hídtól a Rákos-patakig, mert annak felhúzásával még a tél beállta előtt végezni kellett. Ezzel egy időben indulhatott meg a terület előkészítése, a cölöpözés, majd a tartószerkezet kivitelezése, amely lényegében idén februárra készült el.

A megrendelés értelmében a Ferencz Marcel DLA tervezte Úszóaréna két nagy egységből áll majd: egyrészt az állandó épületből, amely két FINA minősítésű 50 méteres medencét (bemelegítő- és versenymedencét), magasugrótornyot és -medencét, ezenkívül a további használatra gyermekmedencét és egy pezsgőfürdőt foglal magába, másrészt pedig két ideiglenes épületszárnyból, melyben a mobillelátók kapnak helyet. A tervek szerint a 2017 júliusában lezajló VB után az ideiglenes épületeket 3 hónap alatt lebontják, helyüket alapvetően üvegezéssel lezárják. A keleti oldalon lévő bemelegítő medencét és a körülötte lévő gyerekmedencét, élményfürdőt, fitnesztermet a közönség számára megnyitják, a versenymedencét és kiszolgáló létesítményeit pedig állandó használatra az úszósport számára tartják fenn. Mindkét 50 méteres medence különlegessége, hogy végfalaik mozgathatók, így akár minősített 25 vagy 33 méteres medencéket is leválaszthatnak belőlük. A bemelegítő medence fenéklemeze is szabályozható, így megemelhető a gyermek-úszásoktatás számára, majd visszasüllyeszthető az úszóknak. 

A vasbeton szerkezet elkészülte után a versenymedence-tér acélszerkezetét a helyszínen, a lelátók magasságában szerelték össze, majd a teljes acélszerkezetet 16 db hidraulikus sajtó pontosan összehangolt precíziós munkája segítségével emelték fel (heavy lifting technológia) végső helyére, nagyjából 10 emeletnyi magasságba, a sarkokban álló négy betonpillérre. A tetőszerkezet beemelését követően kezdődhettek meg a belső munkálatok: a gépészeti szerelés, a medencetechnika installálása, a burkolás és az elektromos szerelés.

A medencék a jelenleg ismert csúcstechnológiát fogják képviselni, építésük nagy precíziót igényelt. A versenymedence a nemzetközi szabványoknak megfelelően 3 mm-es pontosságú, amit úgy értek el, hogy egy speciális zsaluzatú, 10 mm-es pontosságú monolit vasbetonszerkezetet építettek, erre került a burkolat. A vízhatlan betonszerkezet világviszonylatban is újdonságnak számít, de az eljárás leginkább a későbbi felújításnál válik majd az üzemeltetők hasznára. A medencék burkolata elkészült, a vízzel telített próba is megtörtént, jelenleg a két nagymedence mozgatható végfalait építik, amelyeket majd daru emel a helyükre. Felépült a műugró torony alapvetően látszóbeton szerkezete is, amelynek formai megoldásaiban a MOME hallgatói is közreműködtek.

A világbajnokság idejére 12 400 néző számára építenek ideiglenes lelátót, amelyet utána elbontanak, így végül a versenymedence köré telepített, nagyjából 6000 fő befogadására alkalmas széksorokról lehet majd a jövőben szurkolni. A jelenleg épülő ideiglenes lelátó előre gyártott betonszerkezetét a Ferrobeton Zrt. szereli, amelyre Magyarországról érkezik az acélszerkezet, a bérelt mobillelátó pedig külföldről. A tisztán száraz építménybe, a lelátó alá konténereket telepítenek, ezekbe kerülnek a vizesblokkok, a büfé, illetve a FINA által megkövetelt különböző laborok, irodák, valamint a média számára kialakított helyiségek. Az elbontandó anyagok a tervek szerint mind újrahasznosíthatóak lesznek: a vasbetonpilléreket parkolóházak építésénél lehet majd felhasználni, a tetőburkolat más épületek hő- és vízszigetelésére is alkalmas lesz, a homokba ágyazott térköveket pedig könnyen új helyre lehet szállítani. A két fedett, de fűtés nélküli lelátóra ideiglenes építményre vonatkozó engedélyt adtak ki, amelynek érvényessége a világbajnokság után lejár, így mire kiderülne, hogy Magyarország rendezi-e a 2024-es olimpiát, addigra azokat lebontják. Nyertes pályázat esetén pedig újra felmerülhet az épület átalakítása.

A Duna-part felé néző, szendvicspanel szerkezetű, hullámzó főhomlokzat is már jóformán teljesen elkészült, ezzel pedig lassan kezd kirajzolódni az úszóaréna jellegzetes arculata.

Bán Dávid