Épületek/Középület

Budapesti Német Iskola

2001.10.20. 14:01

Miközben ízig-vérig mai, a lehető legteljesebb mértékben barátságos a Bánáti és Hartvig Építésziroda által tervezett Budapesti Német Iskola. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az anyagok kiválasztásakor nagy hangsúlyt kaptak a természetes anyagok: a homlokzatburkolat, számos tartószerkezet, az előcsarnok födéme fából, a támfalak terméskőből készültek.

Az idén szeptemberben átadott épület egyik legjelentősebb megvalósult munkánk. A XII. kerületben, fantasztikusan szép, 35 hektáros zöld telken épült a 4+8 osztályos rendszerben működő általános iskola-gimnázium.

A tervezés és építés folyamata a nemzetközi csapatmunka kiváló példája. Három motívum határozza meg alapvetően az iskolát: egyrészt alkalmazkodik az őt körülvevő érintetlen természethez, és az épület hatalmas méretei ellenére sem bántja, hanem kihasználja környezete adottságait. Másrészt megkérdőjelezhetetlenül korszerű: minden felhasznált szerkezete újszerű és kiváló minőségben készült. Harmadrészt sikerült elkerülnünk azt az egyhangú ridegséget, és monotóniát, amelyért a modern építészetet oly sok vád érte.

Miközben ízig-vérig mai ház, a lehető legteljesebb mértékben barátságos. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az anyagok kiválasztásakor nagy hangsúlyt kaptak a természetes anyagok: a homlokzatburkolat, számos tartószerkezet, az előcsarnok födéme fából, a támfalak terméskőből készültek.

Mindenhol jelen van a transzparencia, amely nyitottságot, szabad, világos gondolkodást, demokratikus életérzést sugároz. Barátságos melegség, szabadság, mindaz, ami az itt töltött 12 iskolaévet tartalmassá, gazdaggá teheti. Az épületet kiváló együttműködéssel a frankfurti Scheffler Warschauer & Partner építész irodával együtt terveztük.

Hartvig Lajos

Részletek a műleírásból

A Német Iskola Budapesten, a Svábhegyen évek óta eredményesen működött, ideiglenes épületekben.  A telken álló, századfordulón épült főváros által védett ún. vadászház átépítés után az általános iskola négy osztályának és a gondnoklakásnak adott otthont. A többi, az oktatást szolgáló könnyűszerkezetes ideiglenes épületek a tervezett épületek elkészülte után bontásra kerültek. Az 1996-ban rendezett meghívásos építészpályázatot a Scheffler + Partner építésziroda nyerte. A győztes terv szerint az épülettömeg körszegmensként a telek kevésbé lejtős felső részén, annak meredek széléhez rendezett, és folyamatosan követi a szintvonalakat. A vadászháztól mért távolsága biztosítja annak önálló építészeti érvénysülését, jellegének megtartását, ugyanakkor a főépület ívének hangsúlyos zárásaként mégis egységes kompozíciót képez.

A völgy oldalán üvegezett, változó szélességű folyosó, mint iskolautca szervezi az épület völgy felé eső oldalán a gimnázium forgalmát és gondoskodik kilátásról. Az iskola középpontja a nagy kétszintes bejárati csarnok, "zsibongó", amely a Csipke úti főbejárathoz igazodik. Mellette található minden központi intézmény, így a könyvtár, az aula, a gondnokság és az iskolai szünetek idejére fenntartott étel- és italkiadó. A nagy épületrészek, mint a tornacsarnok és az aula, részben a lejtőbe tolódtak, ezáltal terjedelmük kisebbnek tűnik. A többcélú terem és a tornaterem lépcsőzött terepbe süllyesztett hasábja, az osztály és szaktantermek körívének áthatása játékos feszültséget kölcsönöz a terepbe simuló épületnek.

Az osztálytermeket kisebb átlátható korcsoportokként tagozódó egységekként fogtuk össze, amelyek saját, az egységeket elválasztó lépcsőkön az iskolautcáról nyílnak. Minden egység négy észak északkelet fekvésű osztályteremből áll, melyek a verandaszerű, déli fekvésű, napos előtérhez kapcsolódnak. Az ülőhelyekkel és gardróbszekrényekkel felszerelt előtér az egység közlekedőjéül szolgál, innen érhető el az elkülönített csoporthelyiség, valamint a mosdó. A négyes csoportok közlekedői kétszárnyú ajtókkal folyosóvá sorolódnak, ez a folyosó galériaként a zsibongóba torkollik. Innen egy fa szerkezetű hídon keresztül az aula-előadóterem karzatára, illetve az irodaszárny emeletére érhetünk.

A szaktantermek a művészeti termekkel együtt közvetlenül a földszinti iskola utcára fűzve találhatók. Legtöbbjük közvetlen kijárattal rendelkezik a szabadba. A könyvtár jelentőségéhez mérten központi helyen, a bejárat mellett a zsibongóhoz kapcsolódóan, mint a tudás szigete, vörös váltódeszkázat homlokzatával úszik be a bejárati csarnok üvegterébe.  Az emeleten a számítógépes munkahelyek tanári könyvtár található. A két szintet külön belső lépcső köti össze. A könyvtár földszintjén van az iskolaújság szerkesztősége és az Internet -"kávézó".

A színház, előadóterem több funkciót tölt be. Alkalmas koncertek, kórus- és színielőadások, olvasóestek, filmvetítések stb. megtartására. A bejárati csarnok zsibongóként működik, rendezvények és ünnepségek esetén a többcélú teremmel együtt használható. A tornatermet lépcső és felvonó köti össze a csarnokkal. Az iskola valamennyi termét mozgáskorlátozottak is látogathatják. A tornaterem kettéosztható, külső bejáraton át megközelítve az esti órákban az épület egyéb részeinek lezárása után is használható.

Bánáti + Hartvig Építész Iroda