Közélet, hírek

Budapest Építészeti Nívódíj 2017: Kossuth tér átalakítás és Hotel Moments

2017.11.17. 10:27

"Nem a lépték számít, hanem az építészeti minőség." - hangsúlyozta Mártonffy Miklós a Budapest Építészeti Nívódíja átadón. A 17 minőségi pályamű közül a 18. kerületi Kossuth tér átalakítása és új pavilon épület létesítése [vezető tervező: Sajtos Gábor] valamint a Hotel Moments [Nagy Csaba, Pólus Károly] kapta idén a Nívódíjat. 

Pest, Buda, Óbuda és a Margitsziget egyesülésével 1873. november 17-én született meg Budapest - emlékeztetett az évforduló előtt Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a díjátadón, hozzátéve, hogy a díjazott művek sokat hozzátesznek Budapest városképéhez, legyen az hotel, közösségi intézmény, magánház vagy óvoda. "Ezek az épületek és intézmények mind-mind attól válnak különlegessé - az utókor számára is -, hogy az építészeti értékük mellett az épületek használói felé is komoly gesztust tesznek."  

A 2017-es Budapest Építészeti Nívódíjat a Budapesti Építészeti Kamara és Budapest város önkormányzata összefogásával írták ki. "A beérkezett pályaművek mindegyike mintaértékű építészeti alkotás. A tervezőik munkájukkal bizonyították elhívatottságukat a szakma, a minőség és Budapest iránt." - mondta Mártonffy Miklós.

Az idei pályázatra 17 pályamű érkezett, rangos volt a mezőny, amelyből a legkiválóbbakat kellett kiválasztania az idei zsűrinek. A Bíráló Bizottság elnöke Szalay-Bobrovniczky Alexandra, tagjai Mártonffy Miklós főépítész, Csapó Balázs, a Budapesti Építész Kamara elnöke, Bán Ferenc Kossuth-díjas építész, Kovács Csaba Ybl-díjas építész, Locsmándi Gábor Pro Régió díjas építész, urbanista, valamint Z. Halmágyi Judit Pro Architectura díjas építész voltak.

Csapó Balázs hangsúlyozta: "a pályázat célja, hogy ablakot, kaput nyissunk az építészet felé, hogy minél többen be tudjanak tekinteni és meg tudják ismerni azt az építészetet, ami ma a fővárosban fellelhető."

A támogató Budapest Főváros Önkormányzata és a kiíró Budapesti Építész Kamara valamint a Bíráló Bizottság tagjai a pályázatot eredményesnek nyilvánítják. A Bíráló Bizottság értékelése szerint, több kiemelkedő színvonalú, azonban különböző típusú alkotás érdemel elismerést, ezért két díj és három kiemelkedő dicséret adományozására tett javaslatot.
A 2017-es Nívódíj nyertese

A 18. kerületi Kossuth tér átalakítása és az új pavilon épület létesítése
felelős tervező: Sajtos Gábor
társtervező: Virág Péter építész, Kontra Dániel tájépítész

"Egy igazi közösségi tér jött létre, köszönhetően az új pavilonnak, padoknak, és a gimnázium által ápolt füvészkertnek. A történelmi háttér és a kortárs elemek tökéletes összhangban vannak."

 

Az Andrássy úti Hotel Moments
építészet: Nagy Csaba, Pólus Károly, Benedek BotondDéri DánielBatta MiklósBóday-Bagó BernadettVárhidi Bence (Archi-kon Kft.)
belsőépítészet: Göde András, Kéry Balázs, Gál Béla (Kroki Kft.)

"Az épület belülről kifelé építkezik, különlegessége a loggiás belsőudvar és a függőlegesen rétegzett belső térrendszer. Az épület szakít a régi és új kontrasztját megtestesítő építészeti eszközökkel, mégsem a teljes átírás útján halad."


Kiemelt dicséret

CEU belvárosi épületegyüttesének rekonstrukciója
építész vezető tervező: Sheila O´Donnell, John Tuomey, Hidasnémeti Máté, Varga Bence (M-Teampannon)

"A régi és új elemek szervesen élnek együtt, az kézműves építészet jegyében bővelkedik az épület. A gépészetet jól elrejtő, bejárható tetőkertje kiemelendő és iránymutató példa Budapest számára."


 

Meséskert passzívház óvoda épülete Angyalföldön
építész vezető tervező: Nagy Csaba, Pólus Károly, Pásztor Ádám, Tőrös Ágnes, Várhidi Bence, Kiss Tamás
díszítőgrafika: Ferth Tímea

"Kiemelendő az újszerű építészeti koncepció, hogy a korlátozott szabad levegős területen 400 gyermeknek ad játékhelyet. Az épület ötödik homlokzataként az építőjátékot megidéző tetőkert egy humánus életteret hoz létre a sűrű városban."


 

Tó utcai családi ház
építész vezető tervező: Makrai Sándor

"Remek példája annak, hogy mi jön létre akkor, amikor a gondolat szépsége mindent felülír. A jellegtelenséget elkerülve, hagyományos szerkezetével minőséget teremt. Egyszerre tömbszerű és nyitott. Az ésszerű kényelem megvalósulása."


Budapest 1873-as egyesítése óta a magyarságot érintő legfontosabb döntések zömét itt, a fővárosban hozzák. A várost az itt élt, ide jött emberek és tettekben formát öntő gondolataik úgy alakították, építették, hogy Budapest ma olyan hely, amelyre méltán büszkék vagyunk.

Minden történelmi korszak hozzátette, hozzáépítette a városhoz a maga részét. Az egyes nemzedékek rendre óvták a múlt értékeit, miközben új értékeket teremtettek. Nincs ez másként ma sem. Feladatunk és felelősségünk, hogy tovább építsük a várost, hozzáadjunk Budapesthez, hogy gazdagabb legyen, és vele együtt mi is többek lehessünk, és a későbbi időkből majd visszatekintve, az általunk létrehozott produktumok időtálló, megőrzésre érdemes értékeknek bizonyuljanak.

A Budapest Építészeti Nívódíja kezdeményezés célja éppen az, hogy ezt az erőfeszítést értékelje és bátorítsa. Budapest élő város, jövőképpel és megannyi lehetőséggel. Ezt bizonyítják a várost építő szakemberek is, akik munkájukba tudást, pénzt, energiát, erőfeszítéseket invesztálnak. Egy-egy új vagy megújított épület, közösségi tér leképezi mit gondolunk a városról, és mit teszünk azért, hogy az adott építészeti produktum valóban túlmutasson önmagán.

A díjra beérkezett tizenhét pályamű mindegyike példa arra, hogy nagy számban jelennek meg Budapesten közérdeklődésre számot tartó, értékes, mintaértékű építészeti alkotások. Ezek az épületek azt is bizonyítják, hogy tervezőik elhivatottan és kiemelkedő minőségben művelik szakmájukat, amivel megfelelnek Budapest Építészeti Nívódíja által meghatározott magas mércének.