Közélet, hírek

Brutalista irodaházból evangélikus központ lesz Nürnbergben

2019.12.11. 11:06

Brit iroda, a Carmody Groarke nyerte a pályázatot a német evangélikus egyház új nürnbergi központjának kialakítására. Az 1969-1972 között, főpostahivatalnak emelt irodaház átépítésével az iroda célja a környezetidegen homlokzat barátságosabbá, emberibbé tétele is. 

A világörökség részeként számon tartott belvárostól keletre elterülő telken, a Rathenauplatzon 1969-1972 között épült fel az egykori posta, később a Telekom által használt irodaház a nürnbergi Wilhelm Schlegtendal tervei alapján. A kilencszintes toronyház, valamint az ahhoz kétoldalt csatlakozó, több udvart körülzáró, kétszintes lepényekből álló komplexum figyelmen kívül hagyta a tömb addigi, keretes beépítését, és nem kereste a kapcsolatot az épen maradt házsorokkal sem. Az együttes meglehetősen lepusztult állapotban került a Bajor Evangélikus-Lutheránus Egyház tulajdonába 2017-ben. 

A nyertes tervek alapján az épület alapterületét tízezer négyzetméterrel, összesen 38 ezer négyzetméterre növelik meg, hogy elegendő helyet teremtsenek két teológiai képzés, egy százszobás diákszálló, egy bölcsőde-óvoda, az egyházvezetés által használt iroda- és konferenciaterek, valamint egy kápolna számára. 

„A meglévő torony és lepényépület Nürnberg kiterjedt, háború utáni rekonstrukciójának eredménye, és a közvetlen közelben levő, fallal kerített középkori városhoz képest radikális urbánus és építészeti karakterváltást jelöl. A jelenlegi épületek tiszteletet parancsoló formái és építészete ezért kevéssé hívogató, átjárhatatlan képet nyújt a használóknak és a járókelőknek is. A koncepciónk felnyitja a háztömböt, a kompozíció szívébe egy új városi teret helyezve, amelyet új gyalogos útvonalak kapcsolnak a tömb széléhez. Ez kifelé néző, nyitott intézményt mutat a városnak“ – nyilatkozta az építésziroda a bejelentés kapcsán. 

Az átalakítás részeként a régi épület beton homlokzati paneljeit tölgyfából készült elemekre cserélik le. A munka további sarokdátumait egyelőre nem tették közzé. 

A londoni Carmody Groarke, amelyről nemrég egy másik pályázati siker, a genti Design Museum bővítése kapcsán írtunk, a stuttgarti Riehle+Assoziierte GmbH irodával, továbbá a Jonathan Cook Landscape Architects-szel együttműködve nyerte meg a pályázatot. A Markus Allmann által elnökölt zsűri a második helyet a bécsi Franz und Sue ZT GmbH és az EGKK Landschaftsarchitektur által készített pályamunkának, a harmadikat a nürnbergi Bär, Stadelmann, Stöcker Architekten + Stadtplaner Part GmbB és a club L94 Landschaftsarchitekten GmbH közös tervének ítélte. A pályázatra összesen 15 építészirodát hívtak meg, elsősorban Németországból, kisebbrészt pedig Belgiumból, Franciaországból, Ausztriából, Svájcból és az Egyesült Királyságból