Technológia

Borotéka: hétvégi ház az erdőben

2023.09.21. 15:15

A Lengyelország szívében található Kolonia Karcmy közelében lévő fenyőerdő generációk óta kedvelt nyaralóhely, tele kis hétvégi házakkal, amelyeket tulajdonosaik szeretettel gondoznak vagy modernizálnak. Rafał Stramski régi álmát valósította meg, amikor megvásárolta azt az üres telket, ahová felépítette a "Borotekát", a kis erdei menedékhelyként szolgáló, szokatlan formájú hétvégi házat családja és barátai számára.

Nagy dolgok kis helyen

A megbízó kezdettől fogva határozott elképzelésekkel vett részt az épület kialakításában. Mivel a helyi építési szabály szerint a beépíthető terület 35% lehetett, minden apró részletet alaposan át kellett gondolni a nagyvonalú konyhától a vendégek elszállásolására is alkalmas kandallós nappali téren át a hálórészbe vezető lépcső alá kerülő fürdőt, tárolót és az épületgépészetet rejtő részekig.

Egy kis Skandinávia Lengyelország közepén

Az épülettel szembeni minőségi elvárások nem csupán az építészetre, de a szerkezetek kialakítására is vonatkoztak. Éppen ezért a megrendelést egy elismert, faépületeket gyártó svájci cég kapta, amely 100%-ban előkészített, egymáshoz tűpontosan illeszkedő elemekből álló szerkezetet gyártott és szállított az építkezés helyszínére. A belterek finoman kidolgozott, fehérre lazúrozott felületei és az épület rusztikus, fekete homlokzata között kifejezetten erős a kontraszt. A belső design kialakításával Stramski Jan Sekulast, a lódz-i Zarvsy Stúdió belsőépítészét bízta meg: a feladat olyan belső enteriőr kialakítása volt, amely a visszafogottságot, a komfortot és az otthonosságot ötvözi a skandináv stílussal. 

Egyedi karakter a fák alatt

Az átlós tetőgerinc a négyzetes alaprajz ellenére is érdekes megjelenést kölcsönöz az épületnek. A mindkét oldalon emelkedő ereszmagasságú tető megépítése kreatív feladat elé állította Lech Chrzanowski bádogos mestert, aki minőségi munkájával is hozzájárult a ház különleges karakterének kihangsúlyozásához. Az alumínium épületburok precíz kialakításán túl a tető vízelvezetése is speciális feladatot jelentett, amelyet a szakember a homlokzat mögötti rejtett ereszcsatorna beépítésével oldott meg. A külső behatásoknak ellenálló, gyakorlatilag karbantartásmentes Prefalz P.10 fekete színű alumínium burkolat generációkon át védi majd a rendhagyó formájú nyaralót.

Különleges forma különleges épületburokban

A Prefalz alumínium burkolat, amely akár a tetőn, akár a homlokzaton jól mutat, alacsony hőfokon is könnyen formálható, íves tetőtől a bonyolult tetőfelépítményekig, kupolatetőkig vagy nagy felületű tetőkig változatos és kreatív felhasználási lehetőséget kínál. A sokoldalúan alkalmazható, 19 standard színben, sima és stukkó felülettel, minden rendszertartozékkal elérhető, nagy teherbírású anyag hosszú élettartama alatt nem rozsdásodik. A P.10 kiváló minőségű felület-tartóssága a coil coating eljárásból adódik, ez a bevonat évtizedeken át védi a lemezt az időjárás hatásaitól, a szennyeződésektől és felel azok színtartóságáért. 

PREFA Magyarország | PREFA