Közélet, hírek

Bölcsődék építéséhez készült mintaterv-katalógus

2021.11.09. 14:01

November 2-ától online böngészhető a Bölcsőde Mintaterv Katalógus, ahol 45 bölcsőde helyszíni adaptálásra alkalmas, kiviteli szintű mintaterve érhető el. A katalógusból a novemberben induló bölcsődeépítési pályázaton támogatást nyerő önkormányzatok és egyházak választhatnak majd.

Ahogy a Lechner Tudásközpont oldalán olvasható, november 2-án bölcsődeépítési pályázatot hirdetett a kormány, ennek része a most elérhetővé vált katalógus. A pályázatokat 2022. január 5-ig lehet benyújtani. A közel 50 milliárd forintos kerettel gazdálkodó pályázat célja a hazai bölcsődék férőhelyeinek bővítése hagyományos, családi vagy minibölcsődék létrehozásának támogatásával.

A Lechner Tudásközpont által kialakított, 45 tervet tartalmazó katalógus az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkársága, a Kopp Mária Intézet és a Lechner Tudásközpont együttműködésében megvalósult 2019-es bölcsődei ötletpályázat nyertes pályamunkáinak továbbdolgozásával készült el.

A gyűjtemény szakmailag előkészített vázlatterveket tartalmaz a pályázati körbe tartozó 3000 vagy annál nagyobb lakosú települések önkormányzatai, valamint egyházi szervezetek számára. A tervek azoknak a pályázóknak nyújtanak segítséget, akik új bölcsődét, minibölcsődét vagy családi bölcsődét szeretnének létrehozni, és fontosnak tartják, hogy intézményük minden szempontból megfeleljen a 21. század elvárásainak mind építészeti, mind bölcsődei szakma módszertani szempontból. A szándék szerint a mintatervek alapján felépülő bölcsődék minőségi életteret, kényelmes és biztonságos környezetet biztosítanak a gyermekek és a dolgozók számára egyaránt.

A 45 darab, helyszíni adaptálásra is alkalmas, kiviteli szintű mintatervet tartalmazó kiadvány tervkeresőjének szűrőivel számos funkció alapján szűkíthető a találatok köre, többek között alapterület, férőhelyek vagy csoportszobák száma szerint. Vannak kockaház-átalakítással vagy -bővítéssel kialakítható épületek, sőt a hagyományos mellett családi vagy mini bölcsőde létrehozására alkalmas kisebb alapterületű tervek is. További segítséget nyújtanak a segédletek, amelyek a megfelelő terv és telek kiválasztását segítik, illetve belsőépítészeti tanácsokkal, inspirációkkal támogatják a pályázókat.

A pályázati felhívás ezen az oldalon érhető el. A Bölcsőde Mintaterv Katalógusban található tervekkel kapcsolatos építészszakmai kérdésekben a Lechner Tudásközpont nyújt segítséget az rrfltk@lechnerkozpont.hu email címen.