Épületek/Középület

„bilding” Innsbruck – alkotótér diákoktól gyerekeknek

2017.06.26. 14:16

Miért ne kaphatna szerepet az építészet és vizuális kultúra már a gyermekkor során? - tette fel a kérdést a tiroli építészeti központ és az innsbrucki művészeti iskola, amikor létrehozta a majdnem 300 négyzetméteres alapterületű, hallgatók bevonásával tervezett alkotóműhelyét. A faszerkezetű „üvegház” átlátható tereivel és kreatív szellemével gyorsan belopta magát a gyerekek szívébe. 

Az építészeti és vizuális kultúra kisgyerekkorban történő elsajátítására és fejlesztésére nagy szükség van, hiszen az ebben a korban kapott benyomásoknak a későbbiek során fontos szerepe lesz. E célra hozott létre egy különleges helyszínt a tiroli építészeti központ (aut. architektur und tirol) és az innsbrucki művészeti iskola (Kunstschule). A két intézet közös kezdeményezéseként létrejött épület egyedülálló és példaértékű, hiszen a tervezési és építési folyamatokba saját szakembereik mellett bevonták az épületet később használó gyerekeket, fiatalokat és természetesen az építészhallgatókat is. A helyi műszaki egyetem hallgatóival közösen építették fel a 250 m2-es alapterületű, könnyűszerkezetes műhelyépületet, amelyhez a területet Innsbruck városa ajánlotta fel a Rapoldi városi parkban. A finanszírozást magánszemélyek adományaiból és céges felajánlásokból szervezték meg, akik önkéntes munkával és építőanyagokkal járultak hozzá a végeredményhez.
A közös tervezés 2013-ban kezdődött, workshopok és megbeszélések sorozatát követően alakult ki a végleges koncepció. A rajz-, festő-, média- és anyagműhelyek számára egy könnyű, nyitott térsort képzeltek el az alkotók, ahol a ferde határoló felületek által létrehozott változó belmagasságú terekben különböző hangulatú, kreatív alkotórészek alakulhatnak ki. Egy minden eszközzel felszerelt kommunikációs helyiség, teakonyha és két mosdó teszi teljessé a képet. A belső terek nagyméretű üvegezett felületekkel és egy 200 m2-es terasszal intenzíven kapcsolódnak a parkhoz.

A faszerkezetű, sokszögű „üvegház” a gyerekek nagy kedvence lett, hiszen rengeteg izgalmas és ingyenes képzőművészeti programmal várják itt a kicsiket és nagyokat, 4-től 18 éves korig. A foglalkozásokon készített alkotásokat az üvegfalakon keresztül a parkban járókelők is láthatják.
Az átlátható és a környezete felé nyitott épületnek fontos elemei az üvegezett oldalfalak és a nyílászárók. A Jansen VISS acél függönyfalrendszer arra is alkalmas, hogy a profiljaiból különösen nagy méretű, egyedi ajtókat készítsenek. A nyugati bejáratnál tervezett aszimmetrikus, kétszárnyú függönyfalajtó lehetővé teszi az üvegfelület teljes szélességében történő megnyitását, így akár óriási szobrokat, maketteket is mozgathatnak ezen keresztül. A további külső nyílászárók a Schüco 65 mm-es beépítési mélységű, hőszigetelt alumínium ajtó- (Schüco ADS 65) és ablakrendszereiből (Schüco AWS 65) készültek és harmonikusan illeszkednek az épület strukturális üvegfelületeibe.

Alukönigstahl Kft.
Tornóczky Mónika


Felhasznált Schüco és Jansen rendszerek: