Nézőpontok/Vélemény

Beszámoló és egyben meghívás a további programokra - ÉpítészetPlusz

2010.10.14. 09:47

2010. október 9-ének napsütéses délelőttjén a Barabás-Villa kiállítótermében megnyílt, s egyben megtartotta első szakmai rendezvényét az ÉpítészetPlusz kiállítás.

Az évente jelentkező programsorozatban Eleőd Ákos kurátori koncepciója mentén idén
„a kiállítók, s a kapcsolódó beszélgetések főszereplői azok az alkotóműhelyek és programok, amelyek az építészet összetett szerepének bemutatásával-elemzésével-közvetítésével - (kiállítások, filmek, előadások és más tematikus kulturális események segítségével) - hangsúlyozzák az építészet kommunikációs kapcsolatainak fontosságát.”

 

 

 

Már a megnyitó rendhagyó volt, hiszen Winkler Barnabás és Dulácska Zsolt - a MÉSZ, illetve a MÉK elnökségének tagjai – megnyitó beszédükben nem pusztán a résztvevő műhelyek által képviselt szemlélet fontosságáról szóltak, hanem mindketten kiemelték, hogy mekkora szükség van erre a munkára napjainkban, amikor számos közéleti jelenség éppenhogy az építészet totális meg-nem-értéséről tanúskodik.

Ehhez kapcsolódott Eleőd Ákos bevezető előadása is, amelyben a program koncepció-ismertető gondolatai között azt hangsúlyozta: „ … valamennyien láthatjuk, hogy jelenleg az építészet általános közéleti besorolása, megítélése, társadalmi megbecsültsége milyen méltatlan helyzetben van. Látnunk kell azonban azt is, hogy nem elég, ha az építészek csak szomorkodnak ezen! Látnunk kell továbbá azt is, hogy csak magunkra számíthatunk , - senki, de senki nem fog helyettünk, nélkülünk tenni azért, hogy az építészet visszanyerje méltó megítélését! Nekünk kell szorgalmaznunk a párbeszédet, nekünk kell – nyilvánosság elé lépő programok, tematikus rendezvények segítségével is – bemutatnunk, elmagyaráznunk, megértetnünk, hogy az építészet mi is: NEM gazdasági és/vagy politikai döntések, valamint napról-napra szürreálisan szigorodó szabályzatok árnyékában kucorgó „műszaki szolgáltatás” – hanem roppant összetett szakmai tudást igénylő, roppant felelősségteljes hivatás.”

 

 

 

A délelőtt további része a kiállításon szereplő műhelyek rövid bemutatása, valamint a
„12 kőmíves”- filmsorozat egy-egy epizódjából felvillantott részletek megtekintése után szakmai beszélgetéssel telt , - a kiállítás-látogatók aktív részvételével.Ehhez hasonló – a kiállítás-látogatók vonatkozó gondolataira maximálisan nyitott – esemény lesz az elkövetkezendő három októberi szombat programja is; a meghívott műhelyek képviselői filmekkel, képekkel, beszámolókkal mesélnek munkásságukról, illetve annak koncepcionális hátteréről, motivációikról, - a résztvevők pedig előtte-közben-utána bekapcsolódhatnak, kifejtve akár az aktuális témáról, akár annak tágabb összefüggéseiről megfogalmazódó gondolataikat.

október 16.
Pásztor Erika – Építészfórum / Földalatti beszélgetések és MédiaDíj
Nagy Bálint – N&N Galéria és FUGA Budapesti Építészeti Központ
Tóth Balázs – Wienerberger ÉpítészNapok kulturális programjai

október 23.
Csontos Györgyi - 12 kőmíves és társaik / filmek az építészetről
Csanády Pál – Építészkongresszusok 2004 – 2010
Polyák Levente – Kortárs Építészeti Központ

október 30.
Fónagy Dóra – DesignFocus
Nagy Csaba – SOKSZEM Alapítvány
Winkler Barnabás – HAP Galéria

Szeretettel invitálunk minden érdeklődőt!

A beszélgetéseken való részvétel 1-1 kreditpontot ér. 

Ui.: néhányan feltették a kérdést, hogy miért lesz pont október 23-án program? Nos, a gyakorlati válasz az, hogy a Barabás-Villa évek óta a szombat délelőttöket tudja a program számára biztosítani, s idén okt. 23. véletlenül pont szombatra esik, - az elméleti válasz pedig az – hiszen természetesen komolyan vettük a kérdést, s a kiállítás létrehozói körében, valamint az aznapi meghívottakkal beszéltünk erről – hogy október 23. az eufória, a reményteljes, önfeledt öröm ünnepnapja; e nap lélektani üzenete, s egy, a nap néhány órájában lefolytatott kulturális beszélgetés: nem aposztrofálható egymással ellentétesnek.