Nézőpontok/Kritika

Berlin átváltozásai — új építészeti könyv a Typotex Kiadótól

2008.10.31. 10:27

Berlin manapság Európa egyik legizgalmasabb városa, modern története pedig kínálja a modellszerű és többszempontú megközelítést. A fiatal építészek, művészettörténészek, esztéták és germanisták írásai Berlin 19. és 20. századi városfejlődésének, építészetének és kultúrájának egy-egy fontos metszetét mutatják be. Tanulmánykötet Kerékgyártó Béla szerkesztésében.

Tanulmánykötet Kerékgyártó Béla szerkesztésében.

Berlin manapság Európa egyik legizgalmasabb városa, modern története pedig kínálja a modellszerű és többszempontú megközelítést.

Berlin egy olyan város, amely a '20-as években világváros akart lenni, s amelyet a '30-as években világfővárossá akartak tenni, de amely a totális külső és belső katasztrófa után páratlan módon fallal kettéosztott város lett, hogy aztán a várt-váratlan egyesülés nyomán hatalmas építkezésekkel létrejöjjön az (újra)egyesült főváros. A későn, ám annál nagyobb lendülettel és igényekkel modernizálódó város, gyors és nagyarányú változásaival, politikai, kulturális és városépítészeti fordulataival sok tekintetben megtestesíti a modern kor szinte minden jellemzőjét és problémáját. Berlin – pozitív és negatív értelemben egyaránt – laboratóriuma volt és maradt az egymásnak feszülő elvek és törekvések vitájának: a változások, sőt átváltozások sora kínálja az eszmék és megvalósulások sikereinek, kudarcainak vagy akár kisiklásainak elemzését.

A fiatal építészek, művészettörténészek, esztéták és germanisták írásai Berlin 19. és 20. századi városfejlődésének, építészetének és kultúrájának egy-egy fontos metszetét mutatják be. Bár nem lehetett és nem is volt cél egy átfogó történet összeállítása, a tanulmánykötet egésze sokoldalú képet rajzol a városról.

A kötetben szereplő szerzők:
Tráser-Vas Laura, Haba Péter, Kerékgyártó Béla, Czirják Pál, Szabó Levente, Csáki Tamás, Bujdosó Győző, Kerékgyártó Béla, Niczki Tamás, Bun Zoltán

Kiadó: Typotex Kiadó
Megjelenés: 2008
Oldalszám: 352/B5
ISBN-13 978-963-9664-85-2
Ár: 4.800,- Ft