Épülettervek/Középület

Beltéri műtárgy megalkotása a Tessedik Sámuel Főiskola új oktatási épületének létesítéséhez kapcsolódva - pályázati eredmény

2007.11.13. 07:59

A pályázat nyertese: Csurka Eszter ”Fényfogó” c. alkotása

A békéscsabai Tessedik Sámuel Főiskola új oktatási épületének létesítéséhez kapcsolódva - a Magyar Universitas Program keretén belül - kiírt képző- és iparművészeti pályázat eredménye.

A Kortárs Művészeti Zsűri döntése alapján a KKIP-0015/2007. számú pályázat eredményes volt.

Nyertese: Csurka Eszter ”Fényfogó” c. alkotása

 


A nyertes pályamű méltatása:

Csurka Eszter: Fényfogó
olaj, vászon, print
285 x 685 cm

A Kortárs Művészeti Zsűri Csurka Eszter „Fényfogó” című művét tartotta érdemesnek a Tessedik Sámuel Főiskola első emeleti belső tér homlokfalának díszítésére. A nagy előadóterem külső fala előtt áttört tér található, amely nyitott a földszint felé, a tetővilágításon át pedig meghatározó jelentőségű fény jut a tágas térbe. Ugyancsak bőséges oldalfényt is kap a falfelület. Csurka Eszter ezekre a viszonyokra komponálta nagyméretű, téglalap alakú festményét, figyelembe véve a folyamatosan változó, gazdag fényviszonyokat. A kompozíció két sávra osztott, a felső sávban amorf, kékes fényfoltok lebegnek, míg az alsó, vastagabb képrészen geometrikus raszterfelületen, vetett árnyékú, négyszögletes formák és lebegő, mozgó figurák együttese látható. A középső alak belelibben a felső fénysávba, az egész konstrukció a valós, és a festett fény együttes mozgására épül.


Az igen reprezentatív és ugyanakkor barátságos tér – átlátásaival, külső és belső térkapcsolataival és a különféle nézőpont lehetőségeivel –, remek helyszíne Csurka fényeffektusokat felsorakoztató festményének. A valós tér és a képen megjelenő virtuális tér szervesen kapcsolódik össze. A képtábla színvilága – monokróm közeli, egységes tónusaival meghatározója lesz az emeleti térnek.


További szerzők és alkotásaik (a nyilvánosságrahozatalhoz való hozzájárulás alapján):
Bomba Gyula: ”Keleti varázs
Fukui Yusuke: ”Vadrózsa szirmaim éjjel
Ilyés Anna: ”Szárnyalás
Jovánovics Tamás: ”Súlytalanság
Kopasz Tamás: ”Térgesztusok
Lévay Jenő: ”Harmonogramok
Orgoványi Gábor, Selmeczi Zsuzsanna, Pokorádi Árpád: ”Talleyrand csizmája
Pelyva Krisztián: ”Lüktető pillanat
Puskás Éva, Szabó Ágnes: ”Fénycsapda
Ráth Géber Attila: ”Membrán
Szervátiusz István: ”Táncos pár
Tolnay Imre: ”Geometria messis”