Épülettervek

Behálózva - megvételt nyert terv a Csepel Arca pályázatra

2017.02.13. 12:51

Mészáros András és Papp Eszter célja az épület olyan megújítása volt, ami egyszerre reflektál Csepel múltjára, teremt jelképszerű megjelenést, ugyanakkor gazdaságoson megvalósítható - ezt a homlokzatot borító fémhálóval érik el. A terv a Csepel Arca ötletpályázaton megvételben részesült.

A lapos, hosszú tömegnek két legfontosabb nézete a Kossuth Lajos utcai hosszanti homlokzat, illetve a környező lakóházakból látható lapostető. A felújítás anyagválasztása egyszerre utal Csepel ipari múltjára, és makulátlan, letisztult megjelenésével mutat a jövőbe. Az épület homlokzatait és álmennyezetét egy sűrű szövésű fémszövettel vontuk be, ami egyszerre ad új megjelenést és sejteti a mögöttes szerkezetet. Az alkalmazott fém szövet épületszerkezetileg kevés beavatkozást igényel, nem jelent terhelésnövekedést az épület tartószerkezetére - így megvalósítása a közvetlen rögzítőelemek kialakításán kívül nem jár további tartószerkezeti módosításokkal. Ezzel a gesztussal az épület egyszerre tud racionális, és ikonikus, geometriailag tiszta, és összetett lenni.
Alapvető célunk volt a rendkívül hosszú homlokzat megbontása, a linearitás optikai ellensúlyozása, illetve a környék geometrikus rendjét ellensúlyozó, színesítő megoldás keresése. Ehhez az egyik legegyszerűbb díszítőmotívumot, a körívet választottuk alapul - ennek modulálásával jött létre a végső tömeg. A pavilonok két-két pillér elbontásával hangsúlyos központi teresedést kaptak, ami hosszanti látványában optikailag rövidíti az épület léptékét. Az íves motívum méretének variálása révén elkerülhető az ismétlődő elemek monotóniája, a csúcsok függőleges tengelyen történő elmozdítása pedig további fény-árnyék játékkal gazdagítja az alapképletet.
Az épület ötödik homlokzata több száz lakásból kitekintve jelenti a környék meghatározó elemét, így megjelenése elsőrendű szempont a felújításnál. Az extenzív zöldtető kevés beavatkozással megvalósítható, tartószerkezeti megerősítést nem igénylő, de látványos megoldását jelenti ennek a problémának. A homlokzati motívumot folytatva a zöldtető kertészeti eszközökkel tagolja a felületet, az íves motívumokban lerakott különböző szárazságtűrő növények osztják a tetőfelületet.
Alaprajzilag az összetett, toldozott geometriát egyszerű, képletszerű szerkesztés váltja fel, ami letisztultabb megjelenést, ugyanakkor rugalmas variálhatóságot biztosít. Az épületet keresztben 3 részre osztottuk, a hátsó részen találhatók az üzemeltetéshez tartozó gazdasági funkciók, középen a kereskedelmi terek, az utca felőli oldalon pedig kibővítettük a közterületet, elegáns fedett-nyitott pihenő- és közlekedőfelületet hozva létre.

Összeségében egy látványos, ugyanakkor letisztult, a környezetre egyszerre reflektáló és azon túlmutató, ikonikus, a városi életet elősegítő, jól karbantartható, gazdaságos épület létrehozása volt a cél.

Papp Eszter, Mészáros András


Részlet a Bírálóbizottság értékeléséből

"A terv egyszerre reflektál Csepel múltjára, teremt jelképszerű megjelenést és biztosít gazdaságos megvalósíthatóságot. Az épület hosszanti homlokzataira és álmennyezetére sűrű szövésű fémháló kerülne, amely ikonikus megjelenést biztosít és sejteti a mögöttes, racionális tartószerkezetet. A fémháló utal Csepel ipari múltjára és letisztult megjelenésével a jövőbe mutat, az épület és a környék geometrikus rendjét egyszerű, íves motívumokkal ellensúlyozza. Az íves mintákban lerakott zöldtető humanizálja az épületet. A megújított épület összetett, de egységes; látványos, letisztult, és a város felé a mostaninál jobban megnyíló.

A pályamű fő értékei:

  • A pályamű a realitások talaján áll. Jelentős tartószerkezeti módosítást nem tervez.
  • „Megszaggatta” az alaprajzot, ami jó, de lehetett volna sokkal bátrabb is.
  • A hullámzó hálós attika könnyed, mozgalmas épülettömeget ad.
  • Légies áttetszőség jellemzi, világosabb az alatta lévő tér.
  • A tömbösített terek által növelt fedett sétatér jó megoldás.
  • Ott vág ki a házból, ahol nem hiányzik a tető, oldott a homlokzat vonalvezetése.
  • Jó megoldás a tömbösített terek által növelt fedett sétáló tér, a közút felőli oldalon.
  • A jelen használathoz jobban igazodó funkcionális elrendezés, alapvetően megmaradt.
  • Nem járható zöld tetőt tervez, így nem terheli túl a meglévő tetőt."