Épülettervek/Hallgatói terv

Barnamezős beruházás Hágában

2019.06.27. 16:30

A Hága belvárosának közvetlen környezetében elhelyezkedő Binckhorst egykori ipari területe jelenleg a város legjelentősebb barnamezős beruházásainak ad otthont. Ádám Liliána hallgató terve új funkciót adna a terület karakterét meghatározó értékes épületeknek.

Helyszínválasztás 

A tervezés helyszínét a diploma félévem előtt egy hágai építészirodában (Studioschaeffer B.V. - https://www.studioschaeffer.nl/) eltöltött szakmai gyakorlatnak köszönhetően találtam meg.  A Hága belvárosának közvetlen környezetében elhelyezkedő Binckhorst egykori ipari területe jelenleg a város legjelentősebb barnamezős beruházásainak ad otthont. Az utóbbi évek lendületének köszönhetően a meglévő ipari épületek rehabilitációja és az új épületek létesítésének száma egyaránt kiugróan magas. 
Binckhorst 

Az ipari jellegű városrész transzformációjára az első tervek 2008-ban születtek, ám ezek a gazdasági válság miatt nem kerültek megvalósításra. Néhány évvel ezelőtt azonban újraindult a tervezés és számos projekt meg is valósult már a területen. Rendeltetést tekintve vegyes funkciójú épületek kialakítása támogatott, melyek főként lakó- és irodafunkciót rejtenek magukban. A fejlesztések során azonban fontos szempont, hogy a terület ipari karaktere a jövőben megmaradjon. Jelenleg a város történetének eddigi legnagyobb infrastrukturális beruházása zajlik, melynek keretében több, mint két kilométer hosszú alagút épül a város déli oldalán fekvő autópálya lehajtótól, a Binckhorst területén át egészen a belvárosig. A projekt 2020-as befejezése után a környék teljesen új szerephez juthat. 
Problémafelvetés
 

A városrész nagyméretű kikötőjének partján, egy különösen ellentmondásos szituációban helyezkedik el a választott helyszín. A telken, illetve annak szűkebb környezetében három ipari emlék is található, melyek egyike egy jelenleg üzemben lévő gyárépület - egy további egy egykori gyártócsarnok, a harmadik pedig a területet kiszolgáló darupálya. A tervezett beépítés ezért több ütemben, az ipari tevékenység megszüntetésének folyamatával párhuzamosan valósulhat meg. 

Az ipari örökség továbbélése 

Diplomamunkám keretein belül a kikötő teljes északi partszakaszának fejlesztési koncepciójára tettem javaslatot, továbbá annak egy markáns elemét részletesen is kidolgoztam. A terület karakterét meghatározó értékes épületek a felújítás után új, a kor igényeihez alkalmazkodó funkciót kapnak. Az aszfaltgyár épületében helytörténeti múzeum létesül, a darupálya pergolás vízparti sétány szerkezeteként hasznosul újra, míg a telken elhelyezkedő gyártócsarnok kereskedelmi központtá alakul.
Urbanisztikai koncepció 

A tervezett nagysűrűségű beépítés modulszerűen épül fel két eltérő típusú elem használatával. Az utcaszinten a kötelező beépítési vonalra illeszkedő néhány szintes, közfunkciókat ellátó épületrészek; a felsőbb szinteken pedig magasba törő, ortogonális rendszert alkotó tornyok helyezkednek el. Az épületek magassága lépcsőzetesen változó. A városi szövethez igazodva a sűrű főút mentén helyezkednek el a legmagasabb épületek, míg a vízpart és a kisebb beépítési sűrűség irányába egyre alacsonyabbak lesznek. A tervezett felszín feletti garázsok a teljes terület parkolását biztosítják. A kikötő területén az autós forgalom megszűnik, míg a gyalogos-biciklis infrastruktúra kialakítása – a helyi szokásoknak megfelelően - kiemelt szerepet kap.

A telken a rehabilitált csarnoképület közelében új magasház épül. A térrendezés részeként utcabútorok jelennek meg, melyek széles elemválasztékkal szolgálnak a tér egységes kialakítására. Így létesül például szabadtéri színpad, kerékpártároló, illetve több terasz a vendéglátóipari egységekhez. 
A magasház 

Kiemelt helyzetének köszönhetően a magasház központi szerepet tölt be. A tömb első épületeként megérkezéskor ez tárul közvetlenül elénk. A vonatkozó szabályzatokban meghatározott paraméterek szerint a tervezett épület felső szintjein lakó- és iroda funkció alakítható ki, míg a földszinten üzletek létesülhetnek. Kettős közlekedőmagja a lakó- illetve irodaszintek elkülönített kiszolgálását biztosítja.

A beruházás hosszú időbeli lefutását is figyelembe véve a tervezett magasház környezettudatos, közel “0” energiaigényű. A korszerű gépészet részeként a padlófűtéshez szükséges energiát talajszondás hőszivattyú biztosítja, valamint a nagy mennyiségű csapadékvíz gyűjtése is megoldott.
Homlokzatalakítás

A homlokzatalakítás finoman tükrözi a mögötte elhelyezkedő eltérő funkcionális rendeltetést. A földszint teljesen nyitott üvegfelületét az irodaszintek kötött, négyzetes rasztere váltja fel, majd a lakószintek zártabb elrendezését újabb függőleges osztás biztosítja. A függönyfal felületek között egyedi, előregyártott szálerősített beton burkolat készül. A burkolat a homlokzat síkjától eltartva erőteljes raszteres megjelenést kölcsönöz az épületnek. Az épületsarok megoldása speciális törtvonalú beton elemekkel történik, amelyek feloldják a merev, ortogonális rendszert és a sarkok vonalvezetése is könnyedebbé válik.