Közélet, hírek

Balatonmáriafürdőn épülhet az újabb vízparti komplexum, tiltakoznak a civilek

2022.01.03. 11:39

Petícióban kérik a helyi polgármestert, hogy a 73 egységes komplexum ne épüljön meg, mert szerintük túlméretezett, nem odaillő, és megtöri a környék eddigi harmóniáját. 

Civilek indítottak petíciót egy, Balatonmáriafürdőre tervezett építési beruházás miatt, ebben azt kérik a helyi polgármestert, Galácz Györgyöt megszólítva, hogy a partmenti Bárdos Lajos sétány 15. szám alatti, 1602/2. helyrajzi számú ingatlanra tervezett 73 egységes komplexum ne épüljön meg. Cikkünk megjelenéséig közel 1500-an csatlakoztak az online tiltakozáshoz.A szövegben röviden összegzik a fő problémákat a projekttel kapcsolatban: "A Bárdos-strand melletti feltöltött területre tervezett túlméretezett épületet abszolút nem odaillőnek, a környék eddigi harmóniáját megtörőnek, a régi nyaralók, az ottani állandó lakosok és a nyaranta a település többi, a vízparttól távolabb eső házaiból a strandra járó nyaralók számára bántónak tartjuk. A terület csak nagyon szűk utcákon keresztül közelíthető meg, melyek ilyen mértékben megnövekedő forgalmat nem tudnak kiszolgálni. A területhez tartozó szabad vízpart szélessége a szabadstrand kedveltsége miatti jelentős vendéforgalom miatt már jelenleg is szűkös. Az öböl vízfelülete és a lejáró további jelentős tömeget már nem tudna kiszolgálni. A nádasok – azok védettsége, víztisztító és egyéb rendkívül fontos ökológiai szerepe miatt – tovább nem irthatóak, így az öböl szélesítése és esetleg egy második lejáró kiépítése véleményünk szerint nem megoldható." Mint írják, a tópart beépítése nem folytatható, maximum egy [BETELT] táblának maradt csak hely. 

Az értékesítési tervdokumentáció alapján a terveket az L stúdió építésziroda jegyzi, a beruházó pedig a győri székhelyű Balaton Coast Kft. A dokumentációban a látványtervek mellett helyszínrajzok, valamint a különböző lakástípusok és apartmanok alaprajzai is megtalálhatók. Megkeresésünkre a polgármester elmondta, az érintett, több mint ötezer négyzetméteres terület, ahol a ház is megépülhet, önálló építési területrész a Helyi Építési Szabályzat alapján (besorolása szerint központi vegyes terület, Vk5 jelzéssel - szerk.). Szerinte ez a beruházás nem hasonlítható a Balaton-partot egyébként jellemző beépítési őrülethez, amelyek részeként irtják a nádasokat és közvetlenül a tó partjára építkeznek, elzárva azt a köz elől. A szabályozás alapján a parttól eleve 20 méteres távolságot kell tartaniuk az itt épülő házaknak. Jelezte, hogy a telektulajdonos felé annyi volt a kérése, hogy a szabályoknak megfelelően járjon el, feleljen meg mindenben a jelenlegi előírásoknak, illetve hogy építse ki mellette a közlekedési infrastruktúrát, ami későbbi fejlesztésekhez is szükséges lesz. Az építési engedély kiadását nem akadályozhatja meg, mivel a fejlesztés megfelel a jogszabályoknak. A tervek korábban a településképi véleményezésen is átmentek.

Az is kiderült, hogy a leendő épület szomszédságában egy önkormányzati tulajdonban lévő kéthektáros, önálló helyrajzi számmal rendelkező területrész található, a tervek szerint itt strandot, sportcentrumot alakítanának ki idővel.

Kérdéseinkre Szalánczi Donát, az L Stúdió építésze is válaszolt, ezt változtatás nélkül közöljük: "Az érdeklődés tárgyát képező szállásépületet Balatonmáriafürdő egyik központjának a közvetlen közelében helyezkedik el. Az épület tervezésénél a 2012-ben elkészült, ezen a területen azóta nem módosított, hatályos rendezési terv által megengedett beépítési paramétereket vettük figyelembe. A terv ezeknek, továbbá a helyi építési szabályzatnak, és az egyéb kapcsolódó hatályos jogszabályoknak teljes mértékben megfelel. Az épület különleges Balaton közeli elhelyezkedése miatt a tervezés során környezetvédelmi és tájképvédelmi vizsgálat és készült, melyek a tervezett beruházást megfelelőnek találták. A fejlesztés következtében a Balaton part és az ott található szabadstrand használhatósága, megközelíthetősége nem romlik. A beruházás során nem kerül sem Balaton parti, sem egyéb közterület magánkézbe, a strand és a hozzá tartozó közterületek érintetlenek maradnak. A tervezési területnek is helyet adó ´zagytérhez´ vezető viszonylag keskeny út szélesítése és parkolók kiépítése az önkormányzatnak szándékában áll, ehhez a beruházáshoz az építtető anyagilag nagy mértékben hozzájárul. Ez a tájékoztatás a beruházó Balaton Coast kft. álláspontját is tükrözi."