Közélet, hírek

Az Országgyűlés újragondolná a kulturális örökség védelméről szóló törvényt

2020.06.04. 11:07

A műemlékivédelmi szabályozások módosításával is foglalkozott a Parlament tegnap este. Többek között egyszerűsítik a kategóriákat és a jövőben megszűnik a Műemléki Tanácsadó Testület is.

A kulturális örökség védelméről, valamint a Budapest és az agglomeráció fejlesztésével összefüggő állami feladatokról is tárgyalt tegnap a Parlament. A javaslatokat Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára ismertette, aki bejelentette, hogy a jövőben a Műemléki Tanácsadó Testület megszűnik, feladatait pedig az Országos Építészeti Tervtanács veszi át. – írja az MTI.  A műemléki kategóriák száma háromról kettőre csökken, kiemelt és nem kiemelt műemlékekre, de az elhangzottak alapján különbség lehet a két kategóriába tartozó épületek szakmai és jogi védelmének nagysága között is.

L. Simon László szerint a műemlékek tulajdonosai gyakran forráshiány miatt nem képesek szakszerűen rehabilitálni egy-egy műemlékeket. Az elhangzottak szerint a kormány időszerűnek tartja azt is, hogy nem csupán a kategóriarendszer egyszerűsítését, de a felújítási szabályok lazítását is eszközöljék. A megvitatáson szó esett állam és a műemléki állomány viszonyáról is: az indítvány így újragondolja az állami elővásárlás kérdését, mivel az állam az esetek többségében nem él ezzel a jogával. Hozzátették azonban, hogy a kiemelt műemlékek esetében az államot az elővásárlási jog továbbra is megilleti. 

A kormány célja saját bevallása szerint az, hogy megszüntessék a nehézségeket, amelyekkel a műemlékek tulajdonosai szembesülnek, kérdés azonban, hogy a lépéssel mennyire fog csökkenni az államilag védett műemlékek száma, és egy beruházás során ezentúl miként gyengülhet a védelem szakmai szintje?

L. Simon László felszólalásában azt mondta: "...a kortárs épületek esztétikai élettartalma sokkal rövidebb, mint több száz éves társaiknak." A műemléki védettség a kormány szerint helyesen állít bizonyos korlátokat a tulajdonosokkal szemben, ugyanakkor a korszerű építészeti átalakításoknak teret kell hagyni.    

Forrás: MTI