Fenntarthatóság

Az ingyen pénzen túl – avagy miért fontos a napelem a jövő szempontjából

2022.04.29. 13:54

A cím szándékosan túlzó, hiszen nem arról van szó, hogy bárki ingyen osztogatná a napelemes rendszereket, mert önmagában egy elég drága beruházásról van szó. Egy családi ház esetében még az Otthonfelújítási Támogatás igénybevétele mellett is minimum 1,5-2 millió forintról beszélünk, azaz ki kell fizetni a teljes bekerülési költséget, aminek a felét visszatéríti az állam. Ezzel együtt örvendetes, hogy hazánkban napelem-boom van, a jövő pedig még ennél is naposabbnak ígérkezik. 

A napelemek Magyarországon már a paksi atomerőmű teljesítményének felét adják, amibe persze beleszámít a nem lakossági napelem-kapacitás is, becslések szerint pedig egy évtizeden belül a napelemes rendszerek le is pipálják Paksot. 

Ahogy egy nemrég megjelent interjúban olvasható: „Nem az a fő kérdés, hogy mennyibe kerül egy kilowattóra áram, hanem az, hogy milyen világban élnek majd a gyermekeink". Első hallásra ezzel csak egyet tudunk érteni, abban az esetben is, ha a kérdésnek számos gazdaságpolitikai-, politikai- és ökológiai aspektusa van, és még akkor is, ha a jelenlegi magyar vásárlók számára vélhetően kevésbé fontosak a 20 vagy akár 30 év múlva prognosztizálható állapotok. Nekik sokkal inkább az számít, hogy most mennyi a villanyszámla. Ez a hétköznapokra vetítve jogos. Ám emellett is vélhetően egyértelmű, hogy a világ kerek: a fosszilis energiától való szabadulás nemcsak a villanyszámlánk miatt fontos, hanem azért is, mert ezzel az egész Földünk lesz egészségesebb, tisztább, fenntarthatóbb. Tehát arról is szó van, hogy milyen világot hagyunk a gyerekeinkre és a jövő nemzedékére.



A fosszilis energia kiváltása megújulóval, például napenergiával nemcsak a villanyszámlánknak jó, hanem a közvetlen és tágabb környezeti élővilágnak, például a madaraknak is. A madarak fontosságáról, az élővilágban és az ökoszisztémában betöltött szerepükről most nem ejtünk szót, mert ennek az evidenciának tengernyi irodalma van, és azt is mindenki tudja, hogy a légszennyezés, az üvegházhatású gázok magas koncentrációja nemcsak az emberekre, hanem az élővilágra is káros hatással van, tehát elemi érdekünk csökkenteni. Ennek szellemében az építészetben meggyökerezett fenntarthatósági elvek már eleve e célnak rendelik alá a tervezést, tehát az ingatlan szektorról elmondható, hogy a klímabarát építési és tervezési elvek nem újak számára, sőt számos ezzel kapcsolatos írás jelent meg ezen az oldalon is. 



A madár-ügyben illetékes Magyar Madártani Egyesület jó, kipróbált gyakorlati tanáccsal segíti a klíma- és élővilág iránt tudatosan érdeklődőket, legyen szó a lakosságról, vagy akár cégekről, annak érdekében, hogy vagy a meglévő ingatlan váljon madárbaráttá, vagy az épülő ingatlan ne legyen madártemető. Mindezt ötvözi a most napvilágot látott napelemes kezdeményezés is: hazánk egyik vezető napelemes cége, az Optimum Solar Home System Kft. olyan támogatási megállapodást kötött a Magyar Madártani Egyesülettel, amely keretében az egyesület minden egyes eladott napelemes rendszer után részesedést kap a bevételből – a boldog napelemtulajdonos pedig megkapja az MME kitűzőjét is, amely révén a felek reményei szerint még több ember ismerheti meg a szervezetet és a természet-, ill. madárvédő tevékenységét. A cég és az egyesület abban is megállapodtak, hogy az egyesület egyes kiemelt projektjeiben is támogató lesz a vállalat.

Ha belegondolunk abba, hogy egy átlagos családi ház napelemes rendszerével, ami kb. 5 kWp rendszerméretű, 3260 kg szén-dioxid váltható ki, és továbbra is folytatódik a hazai napelem-boom, akkor elmondható, hogy ÜHG-kibocsátás terén ez kis lépés egy magyar családnak, de hatalmas lépés az országnak.