Épületek/Középület

Az étterem, mely egy életszemléletet tükröz

2018.09.22. 15:00

A MOM Parkban nyitotta meg harmadik üzlethelyiségét a Fruccola, mely Fónagy Dóra tervei alapján valósult meg. A fenntartható, környezetbarát közösségi hely belsőépítészeti kialakítása a design nyelvén fogalmazza meg a tulajdonosok gondolatiságát. Molnár Zsuzsanna írása. 

A friss, fiatalos fast casual étterem, a Fruccola olyan nagy népszerűségnek örvend, hogy idén harmadik üzlethelyiségét is megnyithatta; az Arany János utcai és a Kristóf téri egységek mellett a MOM Parkban is várja a minőségi alapanyagokból készülő ételekre vágyó közönséget. Az eredményességnek számos összetevője van. Tagadhatatlan, hogy a ma már közhelyként emlegetett gasztroforradalom idején igazán helye van egy olyan étteremnek, amely túlmutat a klasszikus értelemben vett vendéglátóhelyek működési módján: a Fruccola egy fenntartható, környezetbarát közösségi hely. Mindez azonban nem a trendek követésének eredménye. A tulajdonos házaspár, Saás Petra és Tausz Péter világképét és társadalmi felelősségvállalását tükrözi az éttermek minden eleme. Fellelhető mindez egyebek mellett az ételek minőségében és a munkavállalók foglalkoztatásának módjában – kiemelendő, hogy fogyatékkal élő és hátrányos szociális helyzetben lévő személyek is dolgoznak a Fruccolákban. Ezt a szemléletet természetesen a helyiségek designja is tükrözi. A látogató olyan közegbe kerül, mely képet ad arról, hogy mit jelent a felelősségteljes, egészséges táplálkozás.


 

Az éttermek esetében megfigyelhető, hogy az első két hely után a harmadik, a MOM Parkban nyílt Fruccola belső terének létrehozásával a megszokottól eltérő irányt vett a hálózat: az építész-designer Fónagy Dóra munkája által a természet és a gasztronómia talált egymásra a nagy építészeti-léptékkel bíró üzlethelyiségben. Az étterem, bár a bevásárlóközpontban található, megközelíteni az utcafrontról, a Lisszabon sétányról lehet. Ily módon az épület adta előnyökkel élve, mégis önállóságot élvezve működik.

Az utcakapcsolatnak köszönhetően saját terasszal rendelkezik, közvetlen összeköttetésben állva az épületet körülvevő közeggel. A teraszt növények veszik körbe, intimitását adva a helynek. Az étterem utcafrontra néző oldalát hatalmas üvegfalak határolják, kapcsolatot teremtve a kül- és beltér között. Ez az építészeti megoldás lehetőséget biztosít arra, hogy az épületet körülvevő városi növényzet a belső térben is láthatóvá váljon és továbbéljen. Ennek eszköze az egyik falon található hatalmas tükör, mely megjeleníti és visszatükrözi a kültéri zöld felületeket. A tükörrel létrehozott játék amellett, hogy növeli a tér méterének érzetét, behozza a természetet az étterem falai közé. Ennek további eszköze a méretes üvegfelületek egyes részeinek zöld és sárga fóliával bevonása. A színes fólián megtörő napfény azt a hatást idézi, mint amikor a nap sugarai áthatolnak a fák levelein. A fény mozgása természetes dinamikát ad az üzlethelynek. A növényzet valós formában is helyet kap az étteremben, az asztalok fölött, a mennyezet szintjéről lógnak alá az üzlethelyiségben. A design a természettel való játék mellett a Fruccola ételkínálatát, elsősorban a zöldségek színvilágát, frissességét követi. A tér központi eleme a kiszolgáló pult, ahol a fogyasztó maga állíthatja össze, hogy mi kerüljön a tányérjára. Számtalan zöldség tárul a szemünk elé, melyekre színes designelemként is tekinthetünk. A tér szervező elemei a zöldségek sokféleségére reflektálnak.

 

 

Az üzlethelyiség kialakítását mindezek mellett erőteljesen meghatározza az a sajátosság, hogy az étterem széles közönséget igyekszik megszólítani: fiatal munkavállalókat, kisgyermekes családokat és az idősebb generáció tagjait egyaránt célja kiszolgálni a helynek. Ily módon olyan belső térre van szükség, ahol mindenki otthonosan érezheti magát. Ennek eszköze a tér két részre osztása. A bejárat egy nyüzsgő egységbe vezet, mely elsősorban azon vendégek számára praktikus, akik gyorsan, de igényes környezetben szeretnék elfogyasztani ebédjüket, valamint azoknak, akik jobban kedvelik a pezsgő környezetet. Ez a blokk lounge-os hangulatot idéz: helyet foglalhatunk hosszabb faasztalok vagy egy bárpult mellett.

A hátsó tér – mely egy dobogóval van megemelve – nyugodtabb, csendesebb helyszínt kínál. Ott egy védettebb, piknikező helyre emlékeztető közeget alakított ki a designer, ahol örömmel időznek a kisgyerekes családok és a jobban ráérő vendégek. A gyermekekre gondolva egy játszósarok is helyet kapott az étteremben. Akinek ideje engedi, a mindig friss havilapok és művészeti magazinok között böngészhet, melyek a külön erre a célra kialakított könyvespolcon találhatóak. Az étterem légkörét erőteljesen meghatározza a hátsó blokk padlóját borító citromsárga linóleum és az azon elhelyezett eltérő színű, különféle formavilágú, mégis egységes hangulatot létrehozó székek összessége. Mindez olyan hatást kelt, mintha színes zöldségekkel lenne telehintve a tér – reflektálva az első egységben elhelyezett zöldséges standra.


 

A két eltérő magasságú térrészt összeköti a mennyezeten futó, látszó gépészet, továbbá a székek és asztalok magasságának egy szintbe helyezése. A megemelt hátsó térben a megszokott, 75 cm-es asztalok találhatóak, míg a lounge részben a sztenderdtől eltérő, 90 cm-t elérő asztalok kapnak helyet. Ily módon a dobogón ülő vendégek nem emelkednek az alacsonyabban fekvő térben helyet foglaló látogatók felé, ami komfortossá teszi és kiküszöböli a szintkülönbség okozta adottságokat. A mozgáskorlátozottak közlekedését a két tér között rámpa segíti, mely a látszó gépészet indusztriális stílusával áll párbeszédben.

A MOM Parkban található Fruccola belsőépítészeti kialakítása a design nyelvén fogalmazza meg a tulajdonosok gondolatiságát. A mindkét oldalon fellelhető szakmai elkötelezettség erős alapot nyújt a Fruccola sikeressége számára. Ahogy az ételek minősége, a személyzet figyelmessége, úgy az üzlet Fónagy által megalkotott designja is jelentősen hozzájárul a Saás és Tausz által képviselt értékrend láthatóvá tételéhez.

Molnár Zsuzsanna