Közélet, hírek

Vándorló Stonehenge – walesi építmény részei lehettek a kövek

2021.02.17. 09:56

Mivel a Stonehenge építése még modern technológiáival is komoly feladatnak számítana, ezért már számos különös gondolat, teória született magyarázatként a kőkori építmény keletkezésének körülményeire. Több alkalommal került előtérbe a területen élők vándorlása és a kövek eredeti származása közötti párhuzam. A Stones of Stonehenge projekt keretében most arra a következtetésre jutottak a szakemberek, hogy a Stonehenge monolitjai valóban összefüggésben állhatnak a walesi Waun Mawn maradványaival.

A pembrokeshire-i Preseli-hegységben tárták fel a Waun Mawn maradványait, amely a harmadik legnagyobb hasonló típusú, kör alakú építmény Nagy-Britanniában. 110 méter átmérőjű, vagyis pontosan akkora, mint a világörökségi helyszínként számontartott Stonehenge-et körülvevő árok és a tájolásuk is megegyezik. A Waun Mawn helyén ma már mindössze csak négy monolit áll, viszont egy 2018-as ásatás során olyan gödröket fedeztek fel a lelőhelyen, amely bizonyíthatja, hogy a Waun Mawn megmaradt kövei egy nagyobb, 30-50 oszlop alkotta kör részei lehettek. A mintavétel eredményei alapján i. e. 3400 körül rakhatták le a köveket.

A Stonehenge oszlopai között több olyan darabot is találtak, amelyeket azonos kőzettípusból faragtak, mint a walesi építmény még ma is álló tömbjeit. Ez természetesen további kutatásra ösztönözte a témával foglalkozó szakembereket.

A Stonehenge egyik monolitja szokatlan keresztmetszettel rendelkezik, amely kiderült, hogy megegyezik Waun Mawn-nál hagyott gödrök egyikével - írja a BBC News. Ez arra utalhat, hogy a kő a Preseli-hegység egykori kör építményének része volt, mielőtt elmozdították volna onnan. Korábbi kutatások már bizonyították, hogy a Stonehenge építéséhez első körben használt, kisebb granulitokat 240 kilométerről, a mai Pembrokeshire területéről szállították a mai Wiltshire-be.

A Stones of Stonehenge projekt részeként végzett régészeti kutatások két granulit kőbányát tártak fel a Preseli-hegységben. Felfedezésük, miszerint a köveket még azelőtt bányászták, hogy i.e. 3000-ben elkezdték volna a Stonehenge építését, arra késztették a csapatot, hogy vizsgálják felül a Waun Mawn köveit. Az eredmények azt sugallták, hogy a köveket valóban elmozdíthatták, amikor a Preseli régió ősi népe vándorolt és új helyszínen álították fel az építményt.

Az Antiquity című szakmai folyóiratban megjelent tanulmány arról számol be, hogy ez az értelmezés alátámasztja az emberek és az állatok Walesből, Stonehenge-be történő vándorlásának hipotézisét illetve, hogy a régió valóban egy fontos, sűrűn lakott terület volt az újkőkorszakban. „Mintha egyszerűen eltűntek volna az emberek. Többségük talán elvándorolt, és magukkal vitték a köveiket, őseik emlékét"– mondta Mike Parker Pearson, a University College London professzora, a Stones of Stonehenge kutatási projekt vezetője.

A monolitok felállításának idejéből származó stonehenge-i sírok emberi maradványainak elemzése a jövőben segíthet bizonyítani ezt az elméletet. A szakemberek szerint a Stonehenge kőtömbjeinek csupán kis része köthető közvetlenül a Waun Mawnhoz, ezért valószínű, hogy egyéb körépítmények köveit is elhordhatták a mai Wales területéről.

Forrás: turizmus.com, BBC News, Antiquity