Emberek/Portré

„Az építészet mindig az adott hely továbbírását jelenti”- Zsuffa Zsolt a Prima Primissima díj 2019 egyik jelöltje

2019.12.03. 09:16

Az építészet haza elismertsége szempontjából is nagyon fontos, hogy a művészet, a kultúra és a sport jeles alkotói között minden évben három építész is a közérdeklődés reflektorfényébe kerül a Prima Primissima díjon. Az idei jelöltek közül elsőként Zsuffa Zsolt építészről írunk.

A Zsuffa és Kalmár Építész Műterem alkotásait az építésztársadalomnak talán be sem kell mutassuk, hiszen a szerzőpáros számos épülete már az irodaalapítást követően nagy érdeklődést váltott ki. Elsőként a modernista hagyományból újratöltekező szemlélettel tervezett, tiszta szerkesztésű, elegáns térszervezésű villáik hívták fel rájuk a figyelmet. A Budaörsre készített Városháza épülete, egészen konkrétan a területhatár megjelenítésének oszlopcsarnokot idéző, áttört térfala olyan erős építészeti gesztus lett, ami tovább él a hazai építészetben.

A Prima Primissima díj jelölés kapcsán Zsuffa kérésünkre megküldte életrajzát és egy válogatást a számára legfontosabb munkáiból, ami jól mutatja a szemléletmód koherens jellegét, az állandó magas építészeti színvonalat, a fejlődés/változás állomásait és a megvalósult épületekben is olvasható professzionalizmust. Mindaz együtt van itt tehát, ami a megbízók számára ideális. Az eddigi életművet szeretettel ajánljuk a Prima Primissima díj bírálóinak és a közönségdíjon szavazók figyelmébe. 

Életrajz

Zsuffa Zsolt építészeti tanulmányait az Ybl Miklós Műszaki Főiskola Magasépítési szakán kezdte. A hagyományos építészet megismerésének igénye a főiskolán működő Népi építészeti Tudományos Diákkörbe vezette. A nyári felméréseken túl nagy hatást tettek rá Reischl Gábor és a hazai organikus építészeti mozgalom jeles személyiségeinek előadásai. Csete Györggyel később három nyári építőtáborban is részt vett. Intenzív szakmai érdeklődésére jellemző, hogy az alapképzést követő, Kapy Jenő vezette Tervező Szakmérnöki kurzus után elvégezte a Kós Károly Egyesülés posztgraduális Vándoriskoláját és az Építőművészek Szövetségének Mesteriskoláját is.

Közel két év önálló építészeti praxis után 2000-ben alapított közös irodát volt évfolyamtársával, Kalmár László építésszel. A Zsuffa és Kalmár Építész Műterem azóta folyamatosan 3-4 fő építész munkatárssal dolgozik. A műterem több mint húsz országos és nemzetközi tervpályázaton vett részt sikeresen valamint, mind Zsuffa Zsolt önállóan tervezett házai, mind pedig a Kalmár Lászlóval közösen jegyzett épületei számos építészeti díjban és szakmai elismerésben részesültek. 2005-ben Molnár Péter Díjjal tűntették ki őket, a Budaörsre tervezett városháza épületük 2006-ban Pest megyei Építészeti Nívódíjat és az Év akadálymentes épülete Díjat, majd 2007-ben Pro Architektúra Díjat kapott. A műterem tevékenysége felöleli az építészet teljes körét a belsőépítészeti munkáktól egészen a városi köztértervezésig. Építészeti megközelítése nem stiláris alapon nyugszik, hanem mindig az adott helyzetre és problémára keres funkcionálisan is adekvát megoldást, melyet a szakági tervezőkkel szoros együttműködésben, teljeskörűen dolgoz ki. A műteremből kikerülő munkákat az elmúlt években számos hazai és külföldi folyóirat és kiállítás mutatta be.

A 2008. év közepén Zsuffa Zsolt Írországban töltött három hónapot, mely idő alatt Paul Dillon építész irodájában dolgozott. A közösen tervezett és 2010-re megépült autós gyorséttermük elnyerte a Royal Institute of the Architects of Ireland által kiadott, Irish Architecture Award 2011 évi legjobb kereskedelmi épületnek járó díját.

Zsuffa Zsolt ugyan elsősorban építészeti tervezéssel foglalkozik, de 2002 óta több kerületi tervtanács munkájában is részt vesz. Szintén 2002 óta a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Középülettervezési Tanszékén a Közép2 tantárgy külsős korrektora, 2008-tól részt vesz a Diplomabizottságok munkájában, 2008 és 2012 között pedig a Budapesti Építész Kamara Felügyelő Bizottságának is megválasztott tagja volt. 2010-ben kapta meg a legrangosabb hazai szakmai kitűntetésnek számító Ybl Díjat, és még ez évben meghívták a BME. Középülettervezési Tanszékén működő Tervező Szakmérnöki képzésre a Mesterkurzus legfiatalabb mestereként. 2012-ben, a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte meg doktori (DLA) fokozatát is.

A díj odaítélését szakmai grémium végzi, de ezzel párhuzamosan közönségszavazás is folyik, amelynek részletei, így a telefonszám és a kód a Prima Primissima díj honlapján keresztül található meg.

A jelöltekről a köztévé rövidfilmet forgatott: Zsuffa Zsolt építészről a filmet itt nézhetik meg.

Somogyi Krisztina