Közélet, hírek

Az egykori Modiano-gyár védelmének megszüntetését kéri a tulajdonosa

2022.01.21. 10:33

A Váci úti épület felújítására, bővítésére már engedélyt kaptak a tervek, így egyelőre nem tudni pontosan, mi indokolja a kezdeményezést.  

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy a fővárosi önkormányzat lakossági fórumot szervezett a településkép védelméről szóló rendelet módosításának tervezetéről, és arról, hogy mely budapesti épületek kaphatnak védettséget. Az online is követhető fórumon nem csak ezeket mutatták be részletesen, de egyebek mellett egy olyan házról is szó esett, amelynek tulajdonosa a védelem megszüntetését kezdeményezte. 

Az érintett ingatlan a XIII. kerületi Váci út 48/E, F alatt álló egykori Modiano szivarka-papírgyár épülete, a kérelmet a V48 Ingatlan Kft. nyújtotta be a főpolgármesternek. Az ügy érdekessége, hogy az épület felújítására, bővítésére készített terv építési engedélyt kapott a főpolgármester nevében kiadott pozitív településképi véleménnyel összhangban, így egyelőre nem tudni pontosan, mi indokolja a kezdeményezést. Érdeklődésünkre a beruházó cikkünk megjelenéséig nem válaszolt. 

Az 1931-ben épült, Szőke Imre által tervezett egykori gyárépület a Váci út új ipari létesítményei között kapott helyet. Az 1930-as és ´40-es években történt bővítések, melyek már nem az eredeti tervező nevéhez kötődnek, kevésbé igényesek, mint a középszárny, ám az építészeti motívumokat átörökítették az oldalszárnyakon. Az 1970-es években a Medicor, majd az 1990-es években a Postabank székháza lett. 2002-ben az Erste Bank vásárolta meg új székháznak, melynek költözése után a felszabadult épületben bérirodaházat kívántak kialakítani - elevenítettük fel korábbi, 2010-es cikkünkben, amelyben azt is bemutattuk, milyen terveket készített a CODIC Hungary megbízásából a Zoom Design Kft. a felújításra és bővítésre. Az akkor még V48 irodaház néven futó projekt azonban nem valósult meg. 

Bár a fejlesztő cég még mindig ugyanaz, a közelmúltban láthatóan új tervek készültek a beruházáshoz, amelyeket immár a Dpi-Design Kft. jegyez az immár Modianónak nevezett projektet bemutató honlap tanúsága szerint.

Ahogy a beköszönőben olvasható: "Ugyanazok az időtlen alapok inspiráltak minket is, melyek a harmincas években hatást gyakoroltak Modianóra: átgondolt és gondos tervezés, az esztétika és funkcionalitás harmonikus összhangja, valamint az együttműködést és prodiktivitást támogató terek létrehozása." Azt is írják, hogy az art deco jegyeket viselő épület "a városképet meghatározó, korszerű irodaházként újul meg", valamint hogy "a védett homlokzatok a munkálatok során eredeti minőségükben kerülnek visszaállításra, az újonnan épített épületrész pedig a legmagasabb igényeket is kielégítő irodatereket kínál". Az elképzelések szerint az irodaházban 310 m2 étterem, 12700 m2 iroda, 182 m2 terasz, 100 m2 üzlethelyiség kap helyet, emellett kialakítanak 176 parkolóhelyet is.