Közélet, hírek

Átadták a XIII. kerületi Vizafogó parkot

2022.03.08. 15:01

Ma délelőtt hivatalosan is megnyitották a nagyközönség előtt a Vizafogó park kapuit. A csaknem egyhektáros terület eredetileg a "beépítésre szánt" besorolásban szerepelt, de az önkormányzat 2020-ban – a Kerületi Építési Szabályzat módosításával – közparki területté minősítette, így vált lehetővé a rendkívüli zöldfejlesztés.

A park, melyet az Objekt Tájépítész Iroda tervezett az Archikon Építésziroda bevonásával. A tervezők a XIII. Kerületi Önkormányzattal közösen arra törekedtek, hogy az ökológiailag intenzív közpark ne csak kerületi, hanem fővárosi léptékben is jelentős közjóléti és egyben zöldreprezentációs beruházás legyen. A terület kulcseleme az ökoparkszerű kialakítás, a természetközeliség, a klímavédelem és a fenntarthatóság, a természetes felületképzés. A parkban 59 fát és mintegy húszezer növényt ültettek el. A helyszín egyben okos élménytér is, a pihenőpadok között például vannak olyanok, amelyek feltöltik a mobilokat és a tableteket, míg a biztonságot a legmodernebb digitális technológiai rendszer felügyeli. Mindezen túl egy szolgáltató pavilon, valamint egy illemhely is a kényelmet szolgálja. A park központi látványeleme a másfél méter mély, mesterséges dísztó, ide került Lestyán-Goda János szobrászművész Halak című alkotása. A felállított köztéri szobor a helyi identitást szimbolizálja. A szolgáltatóépülettől vendéglátó stégterasz nyúlik a víz fölé. A tóba a pavilon tetőfelületéről váparendszeren keresztül folyik bele az összegyűjtött csapadékvíz, pótolva a párolgási veszteséget. Hosszabb csapadékmentes időszakban a parkban lévő ivókútról pótolható a vízveszteség. A tó megfelelő vízszintjét automata vízszintjelző-rendszer ellenőrzi.

A Vizafogón a nagyközönség egy rekreációs funkciókkal ellátott, mintaértékű közparkot vehet birtokba, ami nemcsak az említett különleges padok miatt illeszkedik az "okosváros" (smart city) koncepciójába. Hanem például azért, mert a terület öntözéséről több, fúrt talajvízkutas, automata esőérzékelős rendszer gondoskodik, és a vízáteresztő burkolatokon keresztül az esővizet is hasznosítják. A közvilágítást 35 oszlop és klasszikus lámpatest biztosítja; az oszlopokra állítható kamerákat, WIFI-t, hangszórót is felszereltek. A lámpatestek szabályozható fényáramú LED-fényforrásúak, így a kisebb forgalmú időszakokban – energiát megspórolva – csökkenthető a fényerő. A parkban 31 kerékpártámaszt, 2 ivókutat, 24 pihenőpadot, 9 nyugágyat, 2 csocsó- és 2 pingpongasztalt is elhelyeztek.

A zöldfejlesztést az tette lehetővé, hogy 2020-ban az önkormányzat ezt a 9290 négyzetméternyi területet a beépítésre szánt besorolásból közparki területté minősítette a Kerületi Építési Szabályzat módosításával. A fejlesztők figyelembe vették a lakók véleményét, ötleteit is. A Vizafogó lakótelep korszerűsítése, humanizálása egy évtizeddel ezelőtt kezdődött, ennek része – az AngyalZÖLD 3.0 zöldfejlesztési stratégia egyik nagyprojektje – a Vizafogó park létrehozása. A munkálatok 2021. július 21-én indultak, 2022. március 8-án pedig birtokba vehették a lakók a csaknem 1 hektáros rekreációs területet.

Dr. Tóth József beszédében a nyugalom szigetének nevezte a parkot, egyben felidézte a kerület, szűkebben pedig a Vizafogó elmúlt évszázados mikrotörténelmét, a környék legfontosabb változásait, ahogy az egykori iparvágányok és gyárak helyén felépült a Vizafogó lakótelep, és folyamatosan bővült. "Az elmúlt két évtizedben a lakótelep humanizálása zajlott az életminőség feltételeinek fejlesztésével, ennek egyik lényeges állomása a Vizafogó ökopark beruházása" – fogalmazott a polgármester. A közeljövőt említve utalt arra, hogy ugyancsak önkormányzati forrásból lehetőség lesz a parkkal szomszédos, úgynevezett "Udvaros házak" belső kertjeinek a felújítására is.

A projektet hamarosan részletesen is bemutatjuk az Építészfórum oldalán.

Forrás: XIII. Kerületi Önkormányzat