Közélet, hírek

Átadták a Gellérthegy ötletpályázat díjait

2016.11.24. 12:21

Számos kiváló elképzelést ismert el, közülük hármat kiemelt megvételben is részesített a Bíráló Bizottság a Gellérthegy és a Citadella hasznosítására, funkcionális és eszmei megújulására kiírt pályázat ünnepélyes díjátadóján. A díjakat Csepreghy Nándor miniszterhelyettes, a Bíráló Bizottság elnöke és Füleky Zsolt helyettes államtitkár adta át a Lechner Tudásközpontban.

Tizennégy pályázó vehette át elismerését a Miniszterelnökség által kiírt, teljes
tervezési szabadságot biztosító Gellérthegy ötletpályázat díjátadó ünnepségén a Lechner Tudásközpontban, november 23-án, szerdán. Három pályázat kiemelt megvételben is részesült egyenként 3-3 millió forint értékben, további tizenegy pályamunka 1-1 millió forintos díjazásban részesült. A díjakat Csepreghy Nándor miniszerhelyettes és Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár adta át.
Csepreghy Nándor a díjátadón kiemelte, hogy a kiírásnál fontos szempont volt az elődök munkája, mely a hazai építészeti örökség szerves része, továbbá, hogy a létrejövő építészeti érték funkcionalitása is megfeleljen a jelen kihívásainak és elvárásainak. A miniszterhelyettes kifejezte örömét a beérkezett pályázatok magas száma és a díjátadót övező nagy érdeklődés miatt. Beszédében kitért arra, hogy a beérkezett pályázatok kellő bizalmi tőkét adnak arra vonatkozóan, hogy érdemes ötletpályázatot kiírni, hiszen láthatóan sok fiatal építőművész törekszik arra, hogy maradandót alkosson.

"A természeti értékek megóvására is nagy hangsúlyt fektető pályázat a Gellérthegy és a Citadella revitalizációjára várt és kapott is kreatív építészeti, tájépítészeti, vagy képzőművészeti koncepciókat." - mondta el az eseményen Füleky Zsolt, a Bíráló Bizottság társelnöke. "A bizottság a beérkezett pályázatok sokszínűségére és a világörökségi helyszín fővárosi és országos jelentőségére tekintettel egy következő, a megvalósításhoz vezető építészeti ötletpályázat meghirdetését ajánlja a kiírónak." - tette hozzá a helyettes államtitkár.

forrás: Lechner Tudásközpont