Közélet, hírek

Átadták a Corvinus Egyetem Ménesi úti campusát

2024.02.26. 16:15

Az egykori Államigazgatási Főiskola Ménesi út és a Mányoki út találkozásánál álló, mintegy 17 milliárd forintból megújult épületegyüttesét csütörtök óta már a hallgatók is használhatják.

A Budapesti Corvinus Egyetemhez tartozó XI. kerületi épülettömb felújításának és átalakításának építési munkálatait 2021 őszén indította el a Market Építő Zrt. a Plant - Atelier Péter Kis Kft. tervei alapján. A generálterveket a Lean Tech Mérnökiroda készítette.

A 14 ezer négyzetméteres, 680 hallgató befogadására alkalmas épületben többfunkciós oktatási-kutatási helyiségeket és közösségi tereket alakítottak ki. A campus kollégiumi része 180 hallgatónak nyújt kedvezményes lakhatási lehetőséget önálló vizesblokkokkal ellátott 2-3 ágyas szobákban. Az épületben hat professzori apartman is helyet kapott, emellett kialakítottak egy multifunkciós sportközpontot, egy kültéri és egy beltéri csapatsport-pályát, fitnesztermet és négy mozgásstúdiót is. Az épülethez egy 1,1 hektáros park csatlakozik, ahol kültéri órákat is lehet tartani.

A fejlesztés során kiemelt szempont volt a környezettudatosság: a Gellért Campus Magyarország a LEED Gold fenntarthatósági kritériumai szerint készült és működik. Energiaellátása napelemekre és földhőszondás hőszivattyúkra épül, ezért felterjesztették az AA+ energiahatékonysági tanúsítványra is. A régi épület bontási és építési hulladékának 82%-át szelektíven gyűjtve előkészítették későbbi hasznosításra.

A Gellért Campus esztétikai részletekkel is gazdagodott, ilyen a magasabb torony felső szintjét meghatározó konkávívek ismétlődése, a bejárati csarnokot díszítő, árfolyamdiagramok által inspirált magyar lámpainstalláció, a magyar szabadalmaztatású litracon anyagból készült, fényáteresztő üvegbeton pult, az Adattérbe kerülő, hetvenes évekbeli, retró hálózatirányító kapcsolószekrény, a  két épület közötti hangulatos zöldtető, valamint a Tökéletlen kockák kortárs magyar szoborinstalláció, Csörgő Attila szobrászművész alkotása. 

A Gellért-hegy oldalában elhelyezkedő épületegyüttes 2019-ben került az egyetemet fenntartó alapítvány tulajdonába. A mintegy 17 milliárd forintos beruházás háromnegyede állami, illetve uniós forrásokból, egynegyede a fenntartó alapítvány forrásaiból származik. Az épületegyüttes Plant - Atelier Péter Kis Kft. által készített felújítási terveiről itt írtunk bővebben.

Forrás: realista.ingatlan.com, MTI