Épületek/Irodaépület

Arról, hogy milyen is Ausztriában tervezni - Atmos/Platurn Sportszergyár

2016.10.11. 14:30

Ferdinánd Árpád építésznek alkalma nyílt egy ausztriai gyár megtervezésére és megépítésére. Ennek kapcsán csokorba gyűjtötte és megosztotta velünk tapasztalatait az ottani sajátosságokról, hogy segítséget nyújtson mindazoknak, akik szándékoznak nyugati szomszédunknál is munkát vállalni.

Gyorsan, könnyen (kézikönyv buksijukat ausztriai tervezési munkán törők számára)

Osztrák Építész Kamara: tartományonként szerveződik, de alkalomszerű határon átívelő tervezési szolgáltatás esetén sem kell regisztrálni, sem pedig belépni, a hatóságnak elegendő a magyar tervezői jogosultság illetve bármely EU-s, kivéve holland.

ÖNORM: olyan osztrák szabványok gyűjteménye, melyekre folyton hivatkoznak és néha kissé eltérnek az EU-s szabványoktól, de a DIN-től is, ez például EU-s tűzvédelmi berendezések ausztriai beépítésénél esetleg problémát okozhat.

Osztrák Gazdasági Minisztérium: helyi építészkamara helyett itt kell regisztráltatni a tervezést, mint gazdasági tevékenységet: űrlapot kitölteni, cégkivonatot és magyar építészkamarai bejegyzést, valamint az Ausztriára kiterjesztett tervezői felelősségbiztosítási kötvény hitelesített német fordítását beadni és várni kb. 4 hetet. Pénzbe nem kerül.

Baumeister (építőmester): a nem osztrák építészt nem építészként, hanem építőmesterként veszik nyilvántartásba egyetemi diploma ide vagy oda, de tervezésre jogosít.

Felelősségbiztosítás: építésztől, statikustól és úttervezőtől évi 1 millió eurós fedezeti összeget követelnek meg, gépészek és elektromos tervezők "ingyen utaznak". Éves díj három embernek egy kisebb autó ára.

Hatósági egyeztetés: minden szakhatóságot odahívnak előzetes egyeztetésre is és a beadás után tartandó hivatalos megbeszélésre.

Építési engedély: hasonló, mint itthon, a hatóság szerkeszthető műszaki leírásokat is kér, hogy oldalakat bemásolhasson a határozatba, de az ügyintézés még papír alapú. A mi épületünk 5 rendezőbe fért bele, ezeket kellett 4 példányban az építési engedélyezés miatt és 3 példányban az üzemlétesítési engedély miatt beadni.

SIGE-Plan (biztonsági és egészségvédelmi terv): kivitelezéskor kötelező, csak helyi ember tudja jól elkészíteni.

ORF (Osztrák Televízió): kijönnek, ha hívják őket, nálunk kétszer is voltak, itt látható az első és a második felvétel.

Baupolizei: magyar testvérszervezete leginkább az építésfelügyelet, ők maguktól is jönnek.

BUAG-ellenőrök: ők pláne jönnek maguktól szinte havonta, a kivitelezőket ellenőrzik személyenként egyesével, hogy fizetik-e a munkanélküli biztosítást.

Építésvezetés: az építőmester, aki "civilben" építész elláthatja az építésvezetői feladatot is, ez kicsit több, mint egy szimpla tervezői művezetés.

Építési tábla: Ausztriában is kötelező és EU-s támogatásnál kötött a formátuma is.

Magyar építőipari munkaerő: magyar vállalkozások előszeretettel foglalkoztatják, mert mindent meg tud csinálni, de osztrák vállalkozások isgyakran alkalmaznak magyarokat.

Csarnok: az épületnek az a része, ahová a faipari gépeket telepítik.

Irodaszárny: az adminisztratív dolgozók kedvenc tartózkodási helye.

Technológiai terv: szükséges az ipari létesítményeknél, néha gondot okoz, hogy a beruházó közvetlen megbízottjaként a tervszállítási határidői nincsenek összehangolva az építész határidőivel.

Csapadékvíz kezelés: esetünkben 345 m3-es medencét írtak elő, ez egyenértékű egy 12x25m-es tanmedencével, de 24 órán belül ki kell üríteni, ha megtelik.

Ferdinánd Árpád