Épületek/Irodaépület

"Aréna Sarok" irodaház / Hungária körút 40–44.

2007.07.23. 08:53

A város dinamikusan fejlődő körzetében, a városképben is fontos helyen, a gyűrűs-sugaras városszerkezet egyik metszéspontjában épült fel az Arena Corner irodaház.

Építész vezető tervező: Lukács István és Vikár András DLA

Egy város fejlődése során megfigyelhető, hogy rendre fel-feltűnik egy-egy régió, egy többé-kevésbé jól körülhatárolható körzet, negyed, ahol a változás, az átalakulás koncentráltan, dinamikusan nyer teret. Így a körzet egésze értékelődik fel, s ennek jól látható jeleként az ingatlanberuházások sora követi egymást. A város egy ilyen, dinamikusan fejlődő körzetében, a városképben is fontos helyen, a gyűrűs-sugaras városszerkezet egyik metszéspontjában, a Hungária körút-Kerepesi út sarkán, a Stadionok metróállomás közvetlen közelében épült fel az Aréna Corner irodaház. Az 'A' kategóriás irodakomplexumban a három, egymáshoz csatlakozó irodaszárny nyolc szinten tartalmaz mintegy 24000 m2 irodaterületet és 3 800 m2 kereskedelmi területet. Az egyes szárnyak mérete 9000–10000 m2, a legnagyobb egybefüggő irodaterület 4400 m2. Az épület alatti háromszintes, 389 parkolóhelyes mélygarázson túl további közel 1200 P+R parkoló áll rendelkezésre az épület közvetlen közelében. Ugyanakkor az irodaház igen jó tömegközlekedési kapcsolatokkal bír.

A helyszín adottságai mindig meghatározóak egy épület tervezésénél, szerkesztésénél. A városból kifelé vezető, sugárirányú Kerepesi út mentén az épülettömegek hosszanti irányban, a Hungária körút gyűrűje menti tömegek a főútra haránt állnak, a főutak találkozása felé magasodva, mintegy a városszerkezeti szituációt építészeti tömegekbe átírva. Az irodaház egyes, különböző szintszámú kubusai egymást átmetsződő, egymásba fonódó szövetet, térrácsot hoznak létre. E térrács kialakulásánál nemcsak a létrehozott tömegek, hanem az általuk közrezárt, változatos légtérarányú, négy, illetve három oldalról határolt terek is fontos szerepet kapnak. Egy ilyen térből nyílik az épület főbejárata és az ahhoz kapcsolódó, az épületegyüttest feltáró térsor.

Az épülettömegek határoló szerkezetei karakteresen eltérőek. A bütüfalak és az őket összekötő felső párkányok kővel burkolt folytatólagos szalagja tömör felületekkel, erőt, anyagszerűséget mutat. Ennek kontrasztjaként az általuk közrezárt felületek könnyedebb anyagokkal, fém-üveg szerkezetekkel jelennek meg. A kő matt felületét kontrapontozza az üveg tükröződése. A kőfelület jellegében, a természetes kő tónusváltásain túl egyszínű. Az üvegfelület színes sávokkal tagolt.

Az üvegfelületek szerkesztése önálló feladat volt: minden egyes felületet úgy terveztek meg, hogy az alapfelületet tagoló, kétfajta színű vízszintes és a függőleges sávok az adott felületen önmagukban és a többiekkel létrehozott interferenciában is egyensúlyt mutassanak, ugyanakkor változatos, játékos struktúrát hozzanak létre.

A sok irányból jól látszó homlokzat tervezésénél a Lukács és Vikár Építészstúdió tervezői fontosnak vélték, hogy a szemközt elhelyezkedő Papp László Sportaréna "méltó párját” teremtsék meg. Természetesen nem külső formai jegyek átvételéről van szó. A homlokzatot két különböző karakterű anyag alkotja, ahol a természetes, egyszínű kő matt felületét a többszínű, színes sávokkal tagolt üveg ellensúlyozza. A különleges üvegfelület a természetes fény hatására napszakról napszakra változtatja jellegét és az egyedi megvilágításnak köszönhetően éjszaka egészen más, külön megjelenést mutat.



 
 
 
Arena Corner Irodaház
Budapest VIII. Hungária körút 40-44.

Beruházó: Raiffeisen Ingatlan ZRt.

Tervezők
Építészet: Lukács és Vikár Építészstúdió Kft.
Lukács István építész vezető tervező
Vikár András építész vezető tervező
Gál Árpád építész tervező
Hartmann Erik építész munkatárs
 

Statika: Dékettő Statikus Iroda Kft.
Gonda Ferenc statikus vezető tervező
Gépészet: ART TAX Szolgáltató Szövetkezet
Oltvai András épületgépész vezető tervező
Elektromos: Elekt-royal Kft
Krén József elektromos vezető tervező
Közművek: Mély-terv Vízi és Energiaközmű tervező Kft.
Nagy Zoltán vezető tervező
Belsőépítészet: SZB. Bt
Szekér Ferenc belsőépítész tervező
Nyílászáró konzulens: Dömötör Álmos
Kertrendezés: Garten Stúdió Kft.

Kivitelezők
Generálkivitelező: CFE Hungary Kft.
Gépész kivitelező: MCE Kft.
Elektromos kivitelező: ELSZÖV-UPS Kft.

Főbb mutatók
 
Telek: 7618 m2
Beépített terület: 5846 m2
Bruttó összesített terület
Terepszint alatt: 2102 m2
Terepszint felett 32103 m2
Bruttó szintterület összesen: 34203 m2
Parkolószám: 389
 
fotó: Bujnovszky Tamás