Programok

Architekturführer Budapest - könyvbemutató

2012.10.12. 09:01

A KÉK – Kortárs Építészeti Központ által szervezett eseményen a berlini DOM publishers kiadásában pár hete megjelent Architekturführer Budapest (Budapest építészeti kalauz) szemrevaló, okkersárga kötetét ismerhetik meg 2012. október 18-án 17:30-tól.

A KÉK – Kortárs Építészeti Központ által szervezett eseményen a berlini DOM publishers kiadásában pár hete megjelent Architekturführer Budapest (Budapest építészeti kalauz) szemrevaló, okkersárga kötetét ismerhetik meg 2012. október 18-án 17:30-tól.

Híven a kiadó szlogenjéhez „Books made by Architects” a kötet megszületéséhez hozzájárult építészeket hívták kerekasztal beszélgetésre.

 


 

A program részeként Philipp Meuser, a DOM publishers tulajdonosa mutatja be röviden a berlini kiadót, és avat be minket abba, miért érdemes németnyelvű, igényes építészeti kalauzokat megjelentetni a világ nagyvárosairól, és hogyan esett Budapestre a választás.
A köszöntőt követően Wesselényi-Garay Andor moderálásával hallhatunk kötetlen beszélgetést a kötet szerzői - a sok éve Magyarországon élő német építészek - Arne Hübner és Johannes Schuler, valamint társszerzői (Albrecht Ute, Bálint Imre, Hatvani Ádám, Kertész András Tibor, Schäffer László) részvételével.

A Budapest építészete iránt érdeklődő (német nyelven) olvasó közönséget a következő fülszöveg invitálja a kötet megismerésére. Olvassák el, látogassanak el a könyvbemutatóra és ismerjék meg az Architekturführer Budapest kötetet!

Arne Hübner / Johannes Schuler
Architekturführer Budapest  │ Budapest építészeti kalauz
Budapest nem csupán Európa legjelentősebb folyójának legnagyobb városa, de a Duna partján valamint a Nagykörút mentén elhelyezkedő nagyszabású épületeivel Európa városépítészetének tükre.

Ez a rendkívül átfogó építészeti kalauz a budapesti szecesszió, a modern építészet kezdeteinek, valamint a szocializmus bámulatosan sokoldalú építészetének bemutatása mellett elsősorban – és ilyen részletesen úttörőként – a rendszerváltozás óta eltelt időszak mintegy 20 évének építési tevékenységét mutatja be. Magyarország fővárosának 250 fontos épülete megmutatja, hogy Budapest a 21. században is joggal tart igényt szerepére, mint Európa nagy kultúrvárosa.

Budapest: Das ist meine Stadt! │ Ernő Rubik │ Budapest: Ez az én városom!
Budapest aus der Luft │ László Schäffer │ Budapest madártávlatból
Auf der Suche nach »scharfer« Architektur │ Arne Hübner │ Az »erős« építészet felkutatása
Stadtentwicklung in Budapest │ Ute Albrecht │ Városfejlődés Budapesten
Architektur der Jahrhundertwende │ Attila Győr │ A századforduló építészete
Architektur zwischen den Kriegen │ Attila Győr │ A két világháború közötti építészet
Architektur zwischen 1945 und 1990 │ Attila Győr │ Építészet 1945 és 1990 között
Ausbildung und Arbeitsbedingungen │ Imre Bálint │ Képzés és munkakörülmények
Über den Systemwechsel hinaus │ András Tibor Kertész │ A rendszerváltás óta
Zur Zukunft der ungarischen Architektur │ Ádám Hatvani │ A magyar építészet jövője

sowie 250 Bauten und Projekte │ valamint 250 épület és projekt

(u.a. von │ mások mellett a következő építészektől: Ferenc Cságoly, Ferenc Domány, Erick van Egeraat, József Finta, Ármin Hegedüs, Béla Hofstätter, András Tibor Kertész, Károly Kós, Lajos Kozma, Béla Lajta, Ödön Lechner, István Lukács, Imre Makovecz, István Mányi, Gábor Preisich, Zoltán Tima, András Vikár, Zsolt Zsuffa)

Időpont: 2012. október 18. csütörtök 17:30 óra
Helyszín: Jedermann Kávézó (Budapest, IX. ker. Ráday utca 58.)

Könyvterjesztés: A könyvbemutatón a kötet kedvezményesen megvásárolható, vagy megrendelhető a kiadó honlapján, ahol arra is lehetőség van, hogy virtuálisan belelapozzunk a kiadványba.

További információ a KÉK honlapján.