Épülettervek/Hallgatói terv

Aranyparti strandház – Molnár Enikő diplomaterve

2022.05.19. 08:37

Molnár Enikő diplomatervében a győri Aranyparton egy ´60-as évekbeli strandépület helyreállítását és a partszakasz másik végén egy hasonló építészeti nyelvezetű, új strandház, étterem, rendezvénytér kialakítását tűzte ki célul. 

Diplomatémám választott helyszíne a győri Aranypart szabadstrandja, amely a városon belül a barokk belvárostól kb. 1 km-re, 10-15 perc sétára található. Győr a vizek városaként ismert, a Rába, Rábca és a Mosoni-Duna találkozása által a város hangsúlyos és fontos részei a folyópartok. Ezt támasztja alá az is, hogy az elmúlt években már a városközpontot érintő partszakaszok rehabilitációja megtörtént, gyalogosok számára kellemes lépcsős rakpart épült ki több szakaszon.

A tervezési helyszínem különleges helyzetben van, mert egy városi karakterű rész és a természeti karakterű városszövet, a Püspökerdő között, egy átmeneti zónában helyezkedik el.

A tervem szempontjából fontos megemlíteni, hogy a tervezési területnek helyet adó városrész az elmúlt kb. 50 évben jelentős változásokon ment keresztül. A ’70-es évekbeli állapotot rögzítő térképen is látható, hogy akkoriban a Mosoni-Duna kanyarulata a Püspökerdőt egy ritkán beépített, főleg kertekből és gyümölcsösből álló területtől választotta el. A ’80-as évek közepére elkészült a Püspökerdei átmetszés, ami a terület árvíztelenítését szolgálta és védetté tette az ide tervezett egyetem számára kijelölt helyszínt is.

Ma a város ezen részén legjellemzőbb elemként az egyetemi kampusz épületei: kollégium, sportcsarnok, kültéri sportpályák jelennek meg. A Püspökerdő felé haladva népszerű szabadidős és sportolási lehetőségekkel bír a terület.

Az építési területen található épület az 1960-as évek közepén épült, akkoriban a strand kiszolgálása volt funkciója, büfé és öltöző üzemelt benne. A kis strandépületre jellemző volt a modern építészet elveinek követése, ám a többszöri átalakítás és hozzáépítés után a modern kor értékes épülete már alig felfedezhető a mostani épülettömegben.

Ezért koncepcióm alapja az volt, hogy az eredeti strandépületet megszabadítsam az évek során rárakódott rétegektől és funkcióktól, és visszaállítsam eredeti formájába, azon elv alapján, hogy törekedjek egy modern emlék megvédésére és egy megoldási lehetőséget keressek annak hasznosítására a jelenben is. Az évek során rárakódott funkciók jól mutatják a felmerülő igényeket. Így ezeket a részeket (étterem, kávézó, rendezvénytér, terasz, konyha, mosdók) egy nagyobb, új, különálló épületbe helyeztem el.

A két épület egymáshoz viszonyított helyzetét vizsgálva több lehetőség is felmerült. Fontos szempont volt számomra, hogy az épület ne zárja el a stand teljes területét keresztirányban, maradjon hely az átjárásra, hogy megóvjam a területen elhelyezkedő fákat, és ne alakuljon ki ismét az a helyzet a két épület között, hogy az eredeti házra ráépülnek olyan részek, amelyek azt elnyomják. Ezért az új épületet a telek északnyugati oldalára helyeztem el, a sűrű fás rész elé, a töltéshez kapcsolva. Így a két épület keretezi a strand területét. Az új épület tömege a töltés vonalára merőlegesen, egyenesen a víz felé tartó hasábként jelenik meg a környezetben. Az alsó szint nem teljesen beépített, kialakítása kereszt irányú átlátásokat biztosít. Az épületet a Mosoni-Duna nyújtotta panoráma nagyban meghatározza, a homlokzat szinte teljesen nyitott ezeben az irányokban, biztosítva a vizuális kapcsolatot. A felső szint homlokzatai a tető alá húzódnak vissza, így fedett-nyitott terasz alakul ki, amely összeköti a töltést, a házat és a strandot.

Az alsó szint alaprajzán látható, hogy a lábakra állított szerkezet teret ad egy kerékpár tárolónak, tekintettel a töltés közelségére, mint népszerű biciklis útvonal. Ezt követi egy tároló helyiség, amely alkalmas a strandra kitelepülő bútorok tárolására. Ezután a strandot kiszolgáló mosdóblokk következik. Majd a vízpart felőli oldalon egy csónaktároló helyiség, amely a Győrben mindig is népszerű vízisportokhoz kapcsolódik. Az épület ÉNY-i oldalán egy móló vezet a part felé, DK-i oldalát pedig lépcső köti össze a felső szinttel.

A felső szinten a zártabbtól a nyitottabb részek felé haladva először a rendezvényterem található, amely helyet adhat privát rendezvényeknek, előadásoknak, vagy az egyetemisták számára szolgálhat csendesebb, tanulóhelyként. Viszont a harmonikafalat eltolva szinte teljesen összenyitható a vendégtérrel, így publikus rendezvények, kisebb koncertek, egyetemi estek is tarthatók itt. A következő blokkban kiszolgáló funkciók kaptak helyet, amiket a konyha-, illetve az étteremrész követ. A vendégtér itt folytatódik a terasz területével, illetve visszanyúlik egészen rendezvényteremig.

A régi épület eredeti kialakításában ruhatár, női és férfi öltöző, kettő raktárhelyiség, egy büfé és egy orvosi rendelő kapott helyet. Ezeket ölelte körbe egy terasz, amelyhez két lépcső kapcsolódott, a töltés és a strand szintjének megközelítésére. Tervem célja, hogy az eredeti épület tömegét és külső megjelenését visszaállítsam az építész korabeli terveiből kiindulva. Az akkori helyiségek funkciójuk és kialakításuk miatt viszont már nem tudják ellátni feladatukat a megváltozott igényeknek szerint. Kihasználva a modernt építészet elveit követő szerkezeti kialakítás lehetőségeit, így az alaprajz alakíthatóságát, az épület új alaprajzi elrendezést kap, használhatóvá válik. Az épület teljes területe az öltöző funkciót kapja. Nyugati felében egy előtér helyezkedik el padokkal, keleti felében kabinos öltözők és zárható szekrények kaptak helyet. Az épület megközelítését az eredeti két kisebb lépcső helyett egy szélesebb lépcső biztosítja, amely egyszere köti össze a töltéssel és a strand szintjével az épületet.

Molnár Enikő

 

Szerk.: Winkler Márk